EUSTRES - pozitivni stres

Vsak dan se prav vsi, ne glede na starost, spol, narodno pripadnost, srečujemo s stresom. Življenje nam prinaša frustracije, marsikaj od nas zahteva. Nekateri se s stresom spopadajo na način, da jih ohromi v njihovem delovanju, da imajo motnje hranjenja, spanja, prebavne motnje, motnje pri dihanju, neritmično bitje srca ipd. Obstajajo pa tudi tisti ljudje, ki jih stres spodbudi k večji učinkovitosti.

Jasmina Čavužič, dipl. soc. del. spec.in asist. psihodinamske psihoterapije

Premalokrat govorimo o pozitivnem stresu - eustresu. Izraz eustres je sestavljen s predpono eu, kar v grškem jeziku pomeni »dobro«. Torej, če združimo predpono eu in besedo stres skupaj – dobimo »dober« tip stresa.

S tem, da imate kakovostne odnose s prijatelji in družino, če zaupate vase in svoje sposobnosti, če imate občutek, da imate stvari po kontrolo, če ste optimistično naravnani, če zmorete obvladovati manj prijetna čustva, če se zmorete pomiriti ipd. boste lažje prenašali stres oz. boste nanj bolj odporni.

Med učinke pozitivnega stresa lahko naštejemo: visoko motivacijo, pozitivno naravnanost, občutek sreče in izpopolnjenosti, miru in samozavesti, odločnosti in družabnosti.
Kako se to kaže v vsakdanjem življenju: »Če se ne bi počutila zaskrbljeno glede financ, bi si lahko poiskala drugo (dodatno) službo«. Morda namesto zaskrbljenosti in tesnobe, misli preusmerimo v iskanje novega delovnega mesta in v sklepanje poznanstev z ljudmi, ki nam pri tem lahko pomagajo. Katere, zgoraj naštete učinke smo obkljukali?

Rezultat je odvisen od miselne naravnanosti
Predstavljena situacija je lahko za neko osebo izziv, saj sta motivacija in družabnost učinka, ki osebo žene dalje, k boljšem občutku. A moramo verjeti vase, v svoje sposobnosti in spretnosti, da smo se sposobni s stresom uspešno soočiti. Ostati oziroma postati moramo vedenjsko aktivni, motivirani in zbrani, imeti kontrolo nad svojim življenjem, življenje samo pa doživljati kot smiselno in izpolnjeno, saj nam omogoča rast in spreminjanje v zrelo osebo.
Določen stresor je lahko vir pozitivnega ali negativnega stresa – odvisno od naše interpretacije stresorja in ocene naših virov za spoprijemanje z njim. Zame predstavlja nakupovanje v trgovinah in nakupovalnih centrih velik stres. Poznam ljudi, ki jim »šopingiranje« predstavlja užitek, lagodje in jim je ta situacija eustres. Kdo ve, morda kdaj tudi meni uspe spremeniti nakupovanje v situacijo, v katero bom stopila veliko bolj sproščeno, s pozitivno naravnanostjo in pričakovanjem uspeha, da bo nakup daril uspešen.

Ni težko prepoznati, da je rezultat precej odvisen od miselne naravnanosti, s katero pristopimo k viru stresa. Pri tem si lahko pomagamo s samoanalizo in raziskovanjem »po sebi«. V pomoč so nam vprašanja tipa: Kako bi premaknila stres v eustres? Kaj in kdo mi lahko pomaga, da se bom s situacijo lahko bolj konstruktivno soočila? Meni pomaga, da mi pri nakupu čevljev, stoji ob strani partner.

Kako pretvoriti stres v eustres?
Stres nas lahko nauči, da imamo kontrolo nad svojim življenjem. Navkljub nastalim situacijam, pogledamo problemu v oči in vzamemo vajeti v svoje roke. Stres nas lahko nauči, da pričnemo obvladovati svoje misli, čustva, kako se odzovemo na okolje, na ljudi v našem okolju in način, kako se odzovemo na lastne probleme. Naučimo se ustrezneje odzvati na situacijo in si zagotoviti čas za počitek ter relaksacijo.

Zapomnite si štiri glagole, ki so ključni pri odpravljanju stresa: izogniti se, spremeniti, prilagoditi se, sprejeti. Dobiček pri stresu je povišan občutek samozavedanja, ki nas spodbudi, da smo v stanju pripravljenosti in da neko stvar opravimo po svojih najboljših močeh.
Čutiti tesnobo v povezavi z določenim dogodkom, v mojem primeru je to nakup čevljev, je vendarle lahko nekaj pozitivnega, ker vam dogodek ali dejanje nekaj pomeni. Lahko bi dovolila, da bi me tesnoba, vezana na nakupovanje spodnesla in odvzela vse, kar je dobrega v meni. Tako pa sem tesnobo spremenila v eustres – v stanje, kjer sem se izkusila v najboljši verziji sebe in kjer sem doprinesla dodatno osveščenost k spodbuditvi svojih talentov.
Eustres je dober za nas.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…