Kako uspešno preživeti praznike brez stresa

Prazniki naj bi bili čas za družino, za prijatelje in dobrodelnost. Čas veselja, druženja, miru in spokojnosti. Za večino je morda res tako, za mnoge pa je to čas velikega stresa. Prinašamo nekaj nasvetov, kako si lahko v takem primeru pomagamo in kako preženemo slabo voljo.

Ne obremenjujte se z ljudmi

Družinska srečanja so lahko zelo zapletena, še posebej, če ste za mizo z ljudmi, ki vam niso zanimivi ali pri srcu. V tem primeru se preprosto sprostite, svoje misli in komunikacijo pa posvetite tistim, ki jih imate radi, ali tistim, s katerimi bi iskreno želeli deliti stvari iz svojega življenja. Bodite spontani in delajte tisto, kar vam ustvarja udobje.

Ne pozabite na meditacijo

Čeprav je danes zelo težko najti čas zase, imejte v mislih, da lahko meditirate kadar koli in na katerem koli mestu. Recimo, med prevozom v avtobusu. Dovolj bo že, da si v slušalkah kakšno meditativno playlisto ter se prepustite glasbi. Sprostite svoje misli in telo.

Telovadite

Še ena pomembna stvar, ki vedno pomaga pri stresu, je zagotovo telovadba. Razen tega, da vam bo pomagala se znebiti nakopičene tesnobe, se boste po vsakem treningu počutili psihično in fizično boljše. Redni dnevni odmerek telovadbe pa lahko izniči tudi učinke čezmernega vnosa hrane. Če pa niste tip osebe, ki je vajen redne telovadbe, se odpravite na hojo. Pomembno je le, da ste aktivni in da se trudite znebiti nakopičenega stresa.

Bodite v naravi

Poskušajte čim več časa preživeti na prostem oziroma v naravi. Čeprav je zima že tukaj in je precej mrzlo, se ne pustite melanholiji in poležavanju na kavču. Bodite pogumni, oblecite svoj najljubši pulover, navlecite kapo, rokavice, debelo jakno, ter toplo obložene čevlje (priporočamo modele ara, ki prihajajo z vgrajeno nepremočljivo Gore-Tex membrano, ki ne prepušča vetra in vode) ter se odpravite na izlet izven mesta. Samo nekaj ur na lokaciji zunaj vaše običajne rutine in konteksta vas bodo napolnile z energijo za ves teden, stres pa boste pustili daleč za sabo.

Mislite nase

Kadar kupujete darila za druge, vedno privoščite nekaj malega, a posebnega, tudi sebi. Na primer zavojček posebnega čaja, praline, nove copatke ali pižamo ... In vse težke vrečke z darili boste nosili veliko lažje. Nato si zvečer, ko gredo vsi v posteljo, pripravite skodelico čaja, vroče čokolade ali kozarec vina. Ugasnite vse luči, razen lučk na jelki. Pokrijte se z odejico, se zazrite v lučke in uživajte v čarobnem trenutku.

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 145

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2621

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 189

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 218

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 132

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…