Zdrava družinska dinamika v času izzivov

Sedaj smo se znašli v popolnoma novem svetu in času, ki pred nas postavlja mnoge nove izzive. Kar smo dojemali do še nekaj tednov nazaj za samoumevno, je sedaj nemogoče imeti ali živeti. Majhen in trdoživ virus nas je vrgel z našega vehementnega prestola vladarja sveta in narave v karanteno naših domov.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, Svetovalnica

Nihče od nas ni bil niti v najbolj norih sanjah pripravljen na takšen scenarij. Včasih je videti, kot da celotno človeštvo statira v slabo režiranem znanstvenofantastičnem filmu. Od kod se je vzel mali virus v obliki krone, zakaj je tako agresiven in zahrbten, kako to, da smo vsi ogroženi, a umira v veliki večini starejša populacija? Kaj nam želi sporočiti?

Vemo, da smo sedaj izolirani od socialnih stikov. Večina nas je doma. Sicer mnogi še vedno hodijo v službo, nekateri so izgubili službe, drugi so na čakanju, a velik del zaposlenih dela od doma. S pomočjo naprednih tehnologij in spleta smo dosegljivi kadarkoli v dnevu. Otroci so doma in s pomočjo spletnih povezav prav tako nadaljujejo z izobraževanjem, učenjem in starši ste postali med drugim tudi učitelji. Številni starši mi priznate, da šele sedaj ugotavljate, kako naporno je biti učitelj ter kako boste v bodoče mnogo bolj spoštovali učiteljski poklic in njihovo vsakodnevno razdajanje vašim otrokom. Vi poučujete ali pomagate pri domačih nalogah in pri razlagi svojemu enemu ali dvema otrokoma, učitelji pa celemu razredu.

Treba se je sprijazniti
Kako se kaj razumete doma? Ko ste vsi na kupu? Po letih samoumevnosti odnosov, ko ste odrasli pozno popoldne prihajali domov, ko so otroci pojedli kosilo pri babici ali so si ga znali že sami skuhati in počakali na vas, ste sedaj skupaj družinski člani. Stare starše ste večinoma izolirali, ker so zdravstveno ogrožena skupina in se bojite za njihovo zdravje, da jim ne bi prenesli ogrožujočega virusa. Marsikatera družina se kar težko znajde pred poprej izdatne pomoči starih staršev. Malce ste morebiti bili izgubljeni na začetku karantene, a verjamem, da ste se sedaj že navadili. Kot napovedujejo, bo takole socialno izolirano stanje trajalo še kar nekaj tednov. S tem smo se po večini že sprijaznili. Pravzaprav nam ni druge.

Kako pa poteka vaša vsakdanja komunikacija? Kako se vidva, partnerja razumeta sedaj med seboj? Se podpirata v šibkih čustvenih trenutkih ali vama ni mar, kako drugi doživlja stisko? Živita še naprej eden mimo drugega, ali pa se znata objeti in si zašepetati, da bo tole minilo in da si želita oblikovati bolj poln, ljubeč in spoštljiv odnos?

Izkoristite čas, ki ga daje virus
Namreč, res zelo poudarjam, kako pomembna je sedanja prilika časa, ki ga imamo več na razpolago, da se bolj povežemo v zdrav in spoštljiv odnos. Sedaj ne bom pisala o frustracijah in problemih, ki jih doživlja vsak od nas, ko nam je odvzet nadzor nad lastnim gibanjem, poslom, hobiji, obiskovanjem prireditev, koncertov, muzejev ali pač potovanj. Vse to spet pride. Bolj bi rada poudarila pomen tega, da izkoristite čas, ki vam ga je virus dal.

Namreč, v teh negotovih časih potrebujete novo paradigmo odnosa, tako partnerskega kot tudi družinske dinamike. Kakor je prej bilo, verjetno ne bo več. Uporabite svojo ljubezen, voljo, pripadnost, naklonjenost, željo po kvalitetnem sobivanju znotraj lastne družine tako, da se vsak od vaju potrudi sočutno in spoštljivo pristopati k drugemu. Kot takšna bosta zdrav zgled za otroke, ki imajo sedaj čas vaju opazovati, kako se vedeta med seboj. Ne pozabite, da vaju otroci opazujejo in se ravno od vaju učijo, kaj to odnos med mamo in očetom je. Na takšen način bodo odnos v veliki meri ponovili tudi sami, ko bodo kasneje oblikovali lastne partnerske odnose. Otroci se namreč učijo skozi zgled, šele nato so pomembne naše besede in vzgojni prijemi.

Čas je za igranje, smejanje, lenarjenje ...
Upoštevajta drobne želje, ki si jih izražata. Kaj potrebujeta, na kar poprej nikoli nista pomislila ali eden drugemu izrazila. Povejta si. Naj vaju ne bo sram. Sedaj sta tukaj, v skupnem domu in imata veliko več časa kot kadarkoli prej. Ne moreta se izolirati od drugih članov družine, saj smo sedaj vsi v istem čolnu lastnega doma. Torej predlagam, da sedaj oblikujete nove navade, ki bodo pile vodo tudi kasneje, ko se bomo ponovno vrnili v kolotek vsakodnevnega hitenja v službo, po opravkih in hobijih ter se doma videli šele zvečer za nekaj minutk. Spoznavajte se med seboj. Igrajte se skupaj z otroki. Kuhajte. Telovadite. Smejte se smešnicam ali komedijam. Cartajte se in lenarite. Sedaj je čas za to vrstno povezovanje.

Nič ni narobe, če si želite malo miru
Ko se boste počutili naveličane, utrujene in ko ne morete na pivce za živce ali s prijateljico na štiriurno kavico, sporočite drugim družinskim članom, da potrebujete nekaj miru za sebe. Zagotovo vas bodo razumeli in spoštovali vašo željo po začasnem umiku v drugo sobo, na balkon ali v kopalnico. V vseh odnosih gre namreč za temeljni kamen, ki je spoštovanje in upoštevanje medsebojnih potreb in želja.
Vsak dan, ki pride, nosi nove darove in nove izzive. Ne ustrašite se tega temveč kvalitetno gradite sedaj odnose ter si oblikujte načrte, kako boste iz te lekcije izšli kot bolj ljubeči, spoštljivi in sočutni posamezniki.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 215

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…