Sprejemanje sebe je ključno

Sara Sočan

Ljudje smo do sebe ničkolikokrat izjemno kritični. To je sicer marsikdaj upravičeno, večkrat pa gre zgolj za razhajanje med tem, kdo v resnici smo in kdo oz. kakšni bi radi bili. Govora je seveda o naši samopodobi, za katero statistika pravi, da je (pre)nizka kar pri dveh tretjinah ljudi.

Negativna samopodoba spreminja vzorce našega obnašanja in nas hitro potegne v nevarno spiralo negativnih občutij. Le-ta naše možgane zaposlijo do te mere, da uspemo izkoristiti vsega desetino našega potenciala.

Naša samopodoba je pravzaprav naša lastna predstava o tem, kdo mislimo da smo. Brez dvoma dojemanje sebe močno vpliva na najrazličnejše aspekte našega življenja. Ljudje, ki imajo dobro samopodobo, so v življenju uspešnejši, samozavestnejši, pri tem pa v prvi vrsti spoštujejo in cenijo sebe. Zelo podobno se nanje navadno odzove okolica, ki je kot nekakšen odsev in spoštovanje do takih oseb tudi vrača.

Na drugi strani pa imamo ljudi z nizko samopodobo, ki sebe dojemajo izrazito negativno. Zaradi tega ohromijo izkoriščanje danih talentov, veliko manj uspešni in opazni pa so tudi v družbi. Taka oseba navadno drugim dovoli, da jo izkoriščajo, celo ustrahujejo, v družbi pa praviloma ne uživa spoštovanja, ki bi si ga zaslužila.

Zanimivo pri samopodobi je dejstvo, da je le-ta popolnoma subjektivna in ni nujno odraz dejanskega stanja. Pri tem je zelo pomembno, da vemo, kakšni želimo biti, saj to na nas deluje motivacijsko. Nevarno pa je razmišljanje o tem, kakšni bi morali biti, saj odmik dejanskega stanja od postavljene norme lahko naredi veliko škode. Namesto sprejemanja sebe in izkoriščanja svojega potenciala, začnemo delovati v nasprotju s samim sabo in poskušamo postati nekaj, kar enostavno nismo. Naša samopodoba s tem le še poslabša.

Prvi korak k izboljšanju samopodobe je torej sprejemanje sebe in pozitivno razmišljanje. Potrebno je (začeti) zaupati in verjeti v svoje sposobnosti. S tem krepimo samozavest in bistveno boljši vtis napravimo na ljudi, s katerimi s srečujemo. Tudi ko je govora o telesni samopodobi, se zdi, da s svojim videzom ni zares zadovoljen prav nihče. Posebej v časih medijskega vsiljevanja umetno ustvarjenih lepotnih idealov se lahko hitro zgodi, da podležemo in si na podlagi tega ustvarimo nerealno normo o tem, kakšni bi morali biti.

Tudi telesno samopodobo je mogoče izboljšati, in sicer tako, da enostavno poiščemo svoje prednosti in jih poudarimo. Nenazadnje pa je lepota zelo relativna in je v celoti stvar vsakega posameznika. Kar je nekomu všeč, drugemu ni, kar je nekomu lepo, je morda drugemu grdo.

Pomembno je torej, da ostanemo zvesti sebi, si zaupamo in znamo v življenju ceniti tisto, kar smo dosegli. S tem bomo tudi v družbi postali opaznejši in spoštovani, kar pa je že podlaga za bolj zadovoljno življenje. Naši možgani bodo osvobojeni okov negativizma in tako pripravljeni na nove, pozitivne izzive.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…