Iskren dar ima terapevtski učinek

December je zagotovo poseben mesec, precej drugačen od ostalih. Ne le, da se v njem zvrsti največ praznikov, tudi ljudje te praznike doživljamo precej drugače od ostalih, in to že od nekdaj. Morda se je čar božiča v zadnjih letih s pretirano komercializacijo res nekoliko izgubil, kljub temu pa njegovo bistvo še naprej ostaja enako, ne glede na versko ali kakršno koli drugo prepričanje. Gotovo je tudi, da je medsebojno obdarovanje v tem času postalo stalnica. In prav obdarovanje je pravzaprav izjemno pomemben sestavni del veselega decembra, ki ima velik vpliv tudi na naše počutje oz. na naše psihično zdravje.

Sara Sočan

Ko je govora o decembrskem obdarovanju, bi marsikdo utegnil pomisliti, da gre za novodobni potrošniški »izum«, a temu še zdaleč ni tako. Ta navada namreč sega zelo daleč v zgodovino in jo poznajo številne kulture, zanimivo pa je tudi to, da je v večini kultur umeščena v zimski čas oz. v čas ob koncu leta. Stari Rimljani so denimo v času od 17. do 23. decembra praznovali t.i. saturnalije. V tem času so se spominjali posvetitve templja boga poljedelstva in žetve Saturna.

Tradicija je v času omenjenega praznovanja narekovala prižiganje sveč, ki so simbolizirale toploto in večno življenje, več časa so porabili za druženje s prijatelji, svoje domove so okrasili z venci in girlandami, izmenjavali so si darove in obilno jedli. Darove so si navadno izmenjali s prijatelji, pa tudi znotraj družin. Navadno so bili to voščeni modelčki sadja in podobic, ki so jih zavijali v pisan papir in jih okrasili z vrvico. Zveni znano, kajne?

Zakaj obdarovanje?

Intuicija ljudem že od nekdaj daje vedeti, da z obdarovanjem lahko osrčijo sočloveka, v enaki, če ne celo še večji meri pa tudi sami sebe. In ne le to; znanstveno je dokazano, da iskreno obdarovanje pomaga izboljšati tako naše duševno, kot tudi fizično zdravje.

Učinki obdarovanja segajo vse od splošnega boljšega počutja in boljše skrbi zase, bolj pozitivnega pogleda na življenje, zmanjšanega občutka nemoči, osamljenosti in depresije, vse do večje povezanosti z drugimi.

Vse našteto zmanjšuje stres ter nas pomirja in sprošča, kar pa ima pozitivne učinke na naše fizično zdravje. Posledično se namreč zmanjšujeta krvni tlak in raven slabega holesterola, zmanjšujejo se težave kardiovaskularnega sistema in telesne bolečine, normalizira pa se tudi izločanje želodčne kisline. Kot trdijo znanstveniki, ima pozitivne učinke na naše zdravje oz. na naš imunski sistem že samo opazovanje solidarnih dejanj.

Kaj in koliko?

V zadnjih letih smo zagotovo priča nekakšnemu razvrednotenju decembrskega obdarovanja, saj smo v veliki meri pozabili na njegovo bistvo in se podali v brezglavo potrošniško tekmo, kjer je pomembno le, da je več, boljše, razkošnejše… Morda imajo dragocena darila na tistega, ki jih prejme, včasih res večji takojšnji učinek, a dejstvo je, da pristna sreča v takem primeru vselej hitro mine, poleg tega pa imajo materialna darila tudi precej omejen rok trajanja.

Glede tega nas je morda streznilo prav letošnje leto, ki nam je na precej krut način pokazalo, kako zelo pomembni so naši medsebojni odnosi, solidarnost, pa tudi naše zdravje. Dejstvo je namreč, da nam še tako dragocene materialne dobrine ob odsotnosti vsega naštetega ne koristijo prav dosti.

Med psihologi tako prevladuje mnenje, da imajo veliko večjo vrednost neoprijemljiva darila. Prazniki, ki prihajajo, so tako odlična priložnost, da razmislimo, kakšno je torej pravo darilo, ki ga lahko zares damo iz srca in ga ni moč najti na trgovskih policah ali v spletnih prodajalnah. Razmislimo, kdo so tisti, ki morda potrebujejo le prijazno besedo, topel objem ali iskren nasmeh.

Leto 2020 je mnoge namreč pahnilo v velike stiske, in dolžnost družbe je, da takim posameznikom pomaga. Nemalokrat se izkaže, da v takih primerih največ pomenijo prav drobna dobra dela in lepe geste, ki posamezniku povrnejo upanje v boljši jutri, prav upanje pa je eno najpomembnejših orožij za spopad z nastalo težko situacijo.

Vrnimo praznikom smisel

Obisk osamljene sosede, opogumljajoč pogovor z bolnim, priprava obroka za brezdomca… To je le nekaj idej za praznično »obdarovanje«, ki bo od nas zahtevalo zgolj nekaj časa in skoraj nič finančnega vložka, na drugi strani pa bo tako nam, kot tistemu, ki mu lepo gesto namenimo, lahko v življenje vrnilo smisel in radost ter praznikom dalo pristen, pravi pomen.

Nikar torej ne dovolimo, da nam bleščeče izložbe in vabljivi popusti ugrabijo najbolj čaroben čas v že sicer skrajno nenavadnem letu. Če kdaj, je prav zdaj pravi čas, da namesto svojih denarnic raje odpremo svoja srca. Že Mali princ je namreč vedel, da je bistvo očem nevidno in ga lahko vidimo le s srcem.

In še nekaj: Če boste nekoga raje kot z materialnimi dobrinami obdarili z iskrenim dobrim delom ali lepo gesto, boste podarili najbolj unikatno in neponovljivo darilo. Verjemite – vredno je poskusiti.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…