Miti in resnice o vplivu lune

Da beseda ne bo tekla zgolj in samo o praznikih, se bomo za hip ozrli tudi v nebo. Ne bomo brali prihodnosti, kot jo narekujejo zvezde, pač pa smo za vas želeli preveriti, kakšen vpliv ima edini Zemljin naravni satelit na naše zdravje. Luna je skozi vso zgodovino burila človeško domišljijo ter bila predmet občudovanja in različnih verovanj, obenem pa danes vemo, da dejansko vpliva na številne pojave na našem planetu. Pa vpliva tudi na naše zdravje?

Tia Kemperle

Dejstvo je, da vpliv lune povzroča plimovanje, od lune so odvisni določeni procesi v rastlinskem svetu, vpliva celo na rotacijo zemlje. Ob vseh naštetih dejstvih, bi lahko kar sprejeli dejstvo, da ima to največje in najsvetlejše nebesno telo vpliv tudi na naše zdravje. Če ste tudi sami kdaj razmišljali o tem, naj vam prišepnemo, da niste bili edini. Na to temo je bilo v preteklosti opravljenih že veliko študij, ki pa so dale razmeroma zanimive rezultate.

Večkrat slišimo teorije, da zlasti polna luna krati naš spanec. Raziskave, ki so bile opravljene na temo prejšnje trditve, so pokazale, da ta morda le ni povsem iz trte izvita. Izkazalo se je, da so udeleženci raziskave v času polne lune dejansko zaspali nekoliko kasneje kot običajno, prav tako pa je bila slabša tudi kakovost spanca. Udeležencem so v eni od raziskav tudi merili nivo hormona melatonina v krvi (ta hormon je ključnega pomena za kakovost našega spanca). Izkazalo se je, da je bila raven melatonina v času polne lune nižja kot običajno.

Hitro bi lahko potegnili zaključek, da je bila za to kriva svetloba, ki jo polna luna oddaja v nočnem času, saj je znano, da se melatonin tvori le v temi. A sklepali bi napačno. Udeleženci raziskave so namreč spali v prostorih brez oken. Vse našteto torej kaže na to, da bi luna na naše spanje vendarle lahko imela določen vpliv.
Trditev, ki jo večkrat slišimo, je tudi, da naj bi polna luna pri ljudeh sprožala agresijo. Tudi to so strokovnjaki v preteklosti poskušali večkrat dokazati ali zavreči, vendar raziskavejasnega odgovora na to vprašanje niso dale oz. niso zaznale neposredne povezave med obnašanjem ljudi in polno luno.

Po vsem povedanem lahko torej rečemo, da si z luno ni potrebno delati prevelikih skrbi. Morda vam utegne nekoliko ponagajati pri spanju, pa še to le v času, ko je popolnoma osvetljena. In če vas je že zaskrbelo, kdaj se bo to zgodilo, naj vam prišepnemo, da je naslednja polna luna na vrsti na predzadnji dan leta, to pa je tako ali tako obdobje, ko v pričakovanju novega leta radi tudi nekoliko ponočujemo.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 215

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…