Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti. Brez vode življenje, kot ga poznamo, ne obstaja, kar nam pove že samo dejstvo, da človek brez vode ne more preživeti več kot dva ali tri dni. Egipčanska mitologija je vodo povezovala z bogovi, hindujci pa verjamejo, da je voda začetek in konec vseh stvari na Zemlji.

Aleksandra Lamut

Ko govorimo o vodi kot o elementu, ga povezujemo z energijo čiščenja, pa naj bo to naše telo, duh ali pa dom. V krščanstvu tako poznamo zakrament krsta, pri katerem se za očiščenje telesne nečistoče uporabi voda. Ob prejemu tega zakramenta pa naj bi bili očiščeni izvirnega greha.

Če se ozremo še k feng shui načelom, ugotovimo, da voda predstavlja življenjski potencial stvari, povezujemo pa jo tudi s prilagajanjem, pretočnostjo, močjo in vztrajnostjo. Ljudje z elementom vode v kitajskem horoskopu so neprestano v gibanju, stvari vidijo jasno in so vedno pripravljeni na nova znanja. Živijo za izzive. So tudi rojeni retoriki s pravo besedo ob pravem času. Ko niso v ravnovesju, pa iz njih bruhajo emocionalni viharji, postanejo grobi in povedo svoje mnenje brez olepšav. Tukaj tudi vidimo podobnost z vodo. Pretočni, ko so v ravnovesju, vrtinčasti, ko jih zajamejo nevihte.

Z vodo je povezana tudi modra barva, ki na nas deluje pomirjujoče. Če smo razdraženi, razburjeni in hiperaktivni, se priporoča nošenje modrih oblačil. Pozorni pa moramo biti, da si modre barve ne nadenemo prepogosto, saj lahko vpliva na poglabljanje depresije. Ta barva se velikokrat uporablja tudi pri meditaciji, saj nam pomaga pri vizualizaciji in premikih v neznano. Poleg modre barve nam pri meditaciji pomaga tudi sam zvok vode (dežne kapljice, šumenje reke, morja...).

Nenazadnje pa je voda povezana tudi z našim vsesplošnim fizičnim zdravjem. Veliko vlogo ima pri uravnavanju telesne temperature in pri prenosu hranil in kisika preko krvi. Voda prav tako odplavlja odpadne snovi iz našega telesa in pomeni nepogrešljiv vir za čiščenje in normalno delovanje celotnega telesa – od možganov do kože. Med normalnimi dnevnimi aktivnostmi iz telesa izločimo vsaj en liter vode, pri večjih fizičnih naporih pa tudi več kot liter na uro. Zato je potrebno izgubljeno tekočino neprestano nadomeščati, saj se lahko hitro soočimo z dehidracijo, katere simptomi so utrujenost, glavobol, pospešen utrip, vdrte oči, zmanjšana vlažnost sluznic. Kronično pomanjkanje vode v telesu pa lahko vodi tudi do artritisa, kožnih bolezni in depresije.

Dejstvo je torej, da je voda izjemno pomemben element za naše vsesplošno dobro počutje, ne glede na to, ali jo pijemo iz kozarca, iz čustvenega vodnjaka ali iz izvira večne mladosti in lepote.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 364

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 405

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1446

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 509

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 496

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…