Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in učbenike moramo kupiti in kaj vse še manjka v omari našega šolarja. Skoraj nič oz. mnogo premalo pa se ukvarjamo s psihofizičnim stanjem naših otrok. Že od rane mladosti so postavljeni v položaj, ko morajo izbirati med igro in odraščanjem, pravilnimi in ne tako pravilnimi odločitvami, med dobrim in slabim. Možgani otrok in mladostnikov so v fazi razvoja in učenja, vase srkajo najrazličnejše informacije. Odrasli smo tukaj, da jih usmerjamo. V ta zaboj spada tudi šola. Kaj pa, če se naš šolar boji šole? Kaj če je strah tako močan, da ga popolnoma ohromi? 

Aleksandra Lamut

Strah pred novim in neznanim je zakoreninjen v našem DNK-ju. Preprosta razlaga je, da je strah obrambni mehanizem za golo preživetje. Vendar pa je veliko več kot to. Je skupek izkušenj in preteklih dejanj nas samih in ostalih ljudi, ki jih srečujemo skozi naše življenje. Občutek strahu je med prvimi čustvi, ki jih občutimo, ko pridemo na ta svet. Po eni strani nas lahko varuje pred nevarnostmi, po drugi strani pa nas lahko popolnoma ohromi. Pri otrocih je še toliko bolj pomembno, da odrasli pravočasno prepoznamo njihovo čustvo strahu, saj sami niso vešči raziskovanja globin svojih občutkov. Velikokrat ne vedo, kaj z določenimi občutki in čustvi narediti, kako jih analizirati in kako se z njimi spoprijeti. Če čustva, ki mu rečemo strah, ne prepoznamo dovolj hitro in se z njim ne soočimo, lahko sčasoma vodi v nekoliko bolj kompleksno stanje človeške psihe - v anksioznost oz. tesnobo. 

Posledica anksioznosti so lahko tudi psihosomatske bolečine; bolečine, za katere vzroka ne moremo povsem dobro definirati, saj fizično lahko v tistem trenutku z nami ni nič narobe. Ker pa v sebi čutimo strah in smo tesnobni, pa se lahko to odraža kot glavobol, prebavne motnje, bolečine v želodcu ali mišicah in tudi kot motnje spanja in utrujenost. 

Dandanašnji veliko otrok rado potoži, da jih boli trebuh in da ne bodo šli v šolo, temveč bi raje ostali doma. Če se to stanje ponavlja in po tem, ko se prepričamo, da ni nekega posebnega fizičnega razloga, da bi našega otroka bolel trebuh, moramo narediti korak naprej in preveriti, kaj se z njim dogaja na čustvenem nivoju. Strah pred šolo, obveznostmi in drugimi sošolci ni nekaj, kar bi jemali zlahka. Lahko ima močan vpliv na razvoj otrokove osebnosti v kasnejših letih. Iz popolnoma prijetnega mladeniča ali mladenke se lahko otrok ali mladostnik, ki živi v strahu, spremeni v njegovo popolno nasprotje. 

Razlogov za strah pred šolo je nešteto. Prvi vzrok lahko najdemo že v sami odtujitvi otroka iz domačega okolja. Prehod v novo okolje vedno predstavlja stres, ne glede na to, ali smo stari 6 ali 60 let. Pri otrocih pa je stres pri prehodu v novo okolje lahko še toliko večji, saj večinoma pred prihodom v šolo drugega kot doma in družine ne poznajo.  Drugi razlog za strah otrok pred šolo je lahko tudi v bojazni, da jim ne bo uspelo uspešno in pravočasno dokončati vseh obveznosti. Velik vpliv na to imajo lahko tudi starši, ki od svojega otroka zahtevajo preveč. Vsekakor pa je vzrok za strah pred šolo lahko tudi v sami družinski dinamiki, ki se v določenem trenutku odvija. Lahko gre za ločitev staršev, bolezen v družini ali podobno. Otrok lahko v takšnih primerih zavrača že samo misel na to, da bi izpustil situacijo doma iz svojih rok in posledično ne želi iti v šolo. 

Situacija, ki lahko pripelje do velikega strahu pred šolo, pa je lahko tudi medvrstniško ustrahovanje. Šole in starši v veliki večini sploh ne vedo za ustrahovanje, dokler ni prepozno, zato je potrebno raziskati vsako odstopanje od normalnosti. To pomeni, da moramo biti pozorni na nepojasnjene modrice, ki jih poskuša otrok pred nami skriti, prav tako je dobro preveriti, kaj se dogaja, če naš otrok prepogosto »izgublja« stvari kot so učbeniki, domače naloge, šolski pripomočki, nenazadnje tudi denar za malico ali avtobus in podobno. Če se to zgodi enkrat ali dvakrat, seveda še ni potrebno dvigovati prahu, vendar pa je treba priti stvari do dna, če to postane stalna praksa. Pri medvrstniškem nasilju moramo biti tako starši kot tudi učitelji in vzgojitelji pozorni tudi na druge simptome nadlegovanja, ki se lahko kažejo tudi kot izguba apetita ali pa velike spremembe pri obnašanju posameznika, ki drastično odstopa od njegovega normalnega vedenja.

Mirno lahko rečemo, da je strah pred šolo resničen. V veliko primerih se ga lahko pojasni precej hitro, vendar pa moramo z otroki govoriti. Neprestana komunikacija z njimi je ključnega pomena. Seveda so otroci svoji individuumi, vendar pa moramo do neke mere biti neprestano vpeti v njihove šolske in obšolske dejavnosti, vse dokler so v fazi razvoja, tako čustvenega kot tudi fizičnega. Le tako bomo lahko ugotovili, ali se z našim otrokom dogaja kaj nenavadnega. Nenazadnje moramo takšno komunikacijo neprestano vzpodbujati  in dati našim otrokom vedeti, da nam lahko zaupajo, četudi ni vse rožnato.

Za konec pa le še misel ameriške podjetnice in političarke Carli Fiorina, ki gre nekako tako: »Pogum ni odsotnost strahu. Pogum je, da kljub strahu gremo naprej.« 

 

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 364

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 405

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1445

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 509

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 495

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…