Ustvarite neomajno vero vase

Ašvatino pismo

»Sem precej samokritičen, kar me pogosto spravi v slabo voljo. Vem, da slaba volja sproži nekonstruktivne, negativne misli in nepotrebna, neprijetna izkustva v mojem življenju. Zavedam se lastnosti, ki mi ne koristijo. A zakaj jih še vzgajam? Kje naj začnem, da bi jih izboljšal, ustvaril zdravo samopodobo, se naučil dosledno verjeti vase in uresničil to, kar si želim?« sprašuje Martin iz Ljubljane.

Spoštovani g. Martin,
vprašanje je odlično in lahko ste prepričani, da ste na dobri poti, saj očitno razumete to, kar mnogi spoznajo šele po dolgem času: da sta slaba in dobra volja izbiri, ter da je od te izbire odvisno, kako se bo odvil vaš dan in nenazadnje, kako se bo odvilo vaše življenje.
Človek se vsak trenutek lahko svobodno odloči dvomiti ali verjeti vase. In njegova odločitev bo obrodila sadove. Katera odločitev menite, da obrodi najboljše sadove? Morda boste rekli: »Lahko vprašanje. Vera vase.« Res je. Toda na poti življenja mnogi nehajo verjeti vase, ker pozabijo na Najboljše in Najlepše v sebi. Nekako začnejo verjeti kritiki staršev, prijateljev, sošolcev, sodelavcev in drugih. In čeprav s kritiko ni nič narobe, saj lahko iz nas potegne najboljše, ta kritika nato postane del njihove samokritike, medtem ko glas Najboljšega in Najlepšega v njih stopi v ozadje.

Če vas iskreno mnenje o sebi vedri, če vam vliva pogum in daje moč, potem vidite to, kar v resnici ste. Če ima nasproten učinek, je čas, da pozabite na negativne stvari, v katere ste na poti življenja nekako začeli verjeti. Čas, da prisluhnete Najboljšemu in Najlepšemu delu sebe, ki potrpežljivo čaka, da ga odkrijete.

Vaša moč je v tem, da Najboljšemu, Najlepšemu v sebi - temu, kar v resnici ste – pustite stopiti v ospredje, mu prepustite besedo, prisluhnete njegovim predlogom ter mu predate nadzor. Dovoliti si morate zaupati mu, kajti le tako boste spoznali, kako dobro je, da ste, kar ste. Ta svet ne bi bil enak, če ne bi imel vas. In nič na tem svetu ne bo ne vam – ne vsem nam – prineslo večje sreče, kot vaše sodelovanje s tem, kar v resnici ste.
V resnici ni razloga, da bi omajali vero vase. In ko ga vseeno najdete, vas na to opozori vaša slaba volja. Toda ni vam je treba odrivati ali se je bati. Le vedite, kaj pomeni ter prepustite nadzor Najboljšemu v sebi. Vsak dan se vprašajte: »Kaj je najboljše, kar lahko storim danes, zdaj, ali v tej situaciji?« ali »Kakšno mnenje ima o meni Najboljši del mene?« ali »Kako razmišlja in se obnaša Najboljši, Najlepši del mene?« Nato prisluhnite odgovoru in ravnajte tako. S to navado boste kot mogočno drevo pognali korenine, korenine zdrave samopodobe. Iz zdravih, močnih korenin pa boste črpali vso notranjo moč in samozavest, ki je potrebna za uspeh, ki si ga želite.

Od Najboljšega in Najlepšega dela vas lahko pričakujete predloge in zamisli, ki bodo kratkoročno, predvsem pa dolgoročno najboljši za vas. In ko boste naleteli na ljudi, ki bodo na enaki valovni dolžini kot Najboljše v vas, jim boste z veseljem prisluhnili. Ta del vas ima tudi praktičen, ljubeč pristop in pogled na vas in na druge, ter je neutrudljivi, neusahljivi in najbolj navdušeni vir spodbude, kar jih je. Če mu le daste priložnost, vas spravi v dobro voljo, ta pa v dobre okoliščine – brez izjem.

Dajte priložnost Najboljšemu v sebi in vaše življenje se bo sestavilo v najpopolnejšo sliko vsega, kar si želite. Najboljši del vas namreč ne pozna in ne postavlja meja vaši sreči. Ne pozna in ne postavlja meja vaši radosti, ljubezni, vašemu zdravju, blagostanju ali uspehu. Zanj se vaša sreča ne konča, ko vas nekdo zavrne, odpusti, neha ljubiti, z vami govori ali ravna grdo. Z Najboljšim v vas – s tem, kar resnično ste – je rešitev vedno že tu in mogoče je VSE. In ko verjamete vase, ne ustvarjate najboljše le zase... Kako popoln, veličasten načrt za vse!

Ašvata Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…