Pisanje voščil


Vsako leto nas pred prazniki čaka prijetno, a včasih precej zamudno opravilo – pisanje voščilnic. Dejstvo je, da si je potrebno zanje vzeti dovolj časa in poskrbeti, da v njih pustimo osebno noto. Če tega ne zmoremo, potem jih raje ne pošiljajmo.

PETRA MAUER

Klasične voščilnice
Te so bolj ali manj že vrsto let iz mode, saj je razvoj napredne tehnologije poskrbel, da ne uporabljamo več pisal in kuvert, temveč računalnike, tiskalnike in mobilne telefone. Pošiljanje sms sporočil in voščil v elektronski obliki so dandanes že zvezda stalnica in ravno zato voščilo, ki ga dobimo napisanega na roke naslovniku še toliko bolj pogreje srce. Pozorni morate biti le na to, da na začetku navedete ime osebe, kateremu je voščilo namenjeno, da je pisava čitljiva in da se na koncu ne pozabite podpisati.

Elektronska in sms voščila
Ja, priznajte si, da je res najbolj hitro in enostavno posredovati naprej že prejeto elektronsko voščilo. Zagotovo so nekatera izjemno prikupna, duhovita, nabita s čustveno noto in če res nimate svojih idej, potem tudi te, ki jih dobite od koga lahko pridejo prav. Ampak, pozor! Nikar si ne privoščite, da bi v naslovu voščila še bila oznaka Fwd, kar dokazuje, da se niste prav nič potrudili, ampak da ste sporočilo enostavno posredovali. Prav tako bodite pozorni, da se ne vidi, da ste to voščilo poslali več osebam hkrati. Vsaj toliko se potrudite, da v naslov pripišete ime vašega družinskega člana, prijatelja, sodelavca ali poslovnega partnerja. Z navedbo imena stvar postane bolj osebna, potrudite pa se še, da besedilo prilagodite glede na to ali pišete eni osebi, dvema, trem, pazite ali osebo vikate ali tikate ... Slednje bodite pozorni tudi pri pošiljanju sms sporočil. Dodajte naslovnikovo ime in če se le da, v sms telefonsko sporočilo natipkajte kaj osebnega in ne samo splošnega teksta, ki kroži naokoli že vrsto let.

Poslovna voščila
Pošiljanje voščil poslovnim partnerjem naj služi svojemu namenu in ne oglaševanju. Ob praznikih izrazite želje in se ne osredotočajte na to, kam boste dodali vaš telefonski kontakt ali elektronski naslov vašega podjetja. Naj bo voščilo iskreno, brez skritih namenov. V primeru, da ste med letom spremenili priimek (na primer, če ste se poročili), naslov ali telefonsko številko, potem je sprejemljivo le, da zraven priložite poslovno vizitko.

Naslovi
Na kuverte nikar ne lepite nalepk, na katere ste stiskali naslove. To je zelo neosebno in tudi grdo, zato se temu načinu na daleč izogibajte. Če je res stiska s časom in če voščila pošiljate velikemu številu ljudi, potem je dopustno le, da direktno na kuverto stiskate naslove. Najlepše pa je še vedno, da vzamete v roke pisalo in se lotite dela. Kdo pravi, da je treba čakati na zadnji trenutek? Dela se lahko lotite že veliko prej kot tik pred zdajci, s čimer se boste izognili nervozi in pretirani naglici.

Kdaj ste že prepozni?
Vsekakor je dobrodošlo, da voščila oddate pravi čas in da jih naslovnik dobi pred prazniki. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, pa je dopustno še, če voščila prispejo največ teden dni po praznikih, še posebej, če ste voščilo poslali v tujino.

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 156

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2640

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 197

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 232

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 141

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…