Domov Odnosi in družinaPsihologija Vas ob pogledu na kri zmrazi?

Vas ob pogledu na kri zmrazi?

17 ogledov

Katarina Kimovec

Ste med tistimi, ki ob pogledu na kri zadrhtijo, začutijo slabost in v določenih primerih celo omedlijo? Če je vaš odgovor pritrdilen, obstaja velika verjetnost, da trpite za hemofobijo oz. za strahom pred krvjo. Gre za strah, ki je eden izmed tistih, ki se pri posamezniku lahko odrazijo ne le v psihološkem smislu, pač pa lahko povzročijo fizične reakcije.

Hemofobija velja za dokaj težavno vrsto strahu, saj lahko na sledove krvi lahko naletimo kjer koli. Lahko gre za povsem nedolžno kuharsko nesrečo, ko se na primer pri rezanju čebule urežemo v prst, ali pa v parku opazimo otroka, ki morda krvavi iz nosa, ker ni nič zelo neobičajnega. Kri je pač prisotna marsikje oz. povsod tam, kjer smo ljudje (in živali), ki se nam po žilah pretaka ta življenjska tekočina.

Hudi primeri hemofobije lahko povzročijo, da ima oseba fizične reakcije, ki jih pri drugih fobijah navajeni. Nekdo, ki se boji krvi, lahko ob pogledu nanjo celo omedli, kar s strokovnim izrazom imenujemo vasovagalna sinkopa. Poleg tega to vrsto strahu pogosto spremljata še tripanofobija (strah pred iglami) in travmatofobija (strah pred telesnimi poškodbami).

Kje iskati vzrok?

Če se oseba spopada s hemofobijo, se ji je zelo verjetno v otroštvu ali mladosti zgodilo kaj travmatičnega, kar je povzročilo fobijo. Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da ni nujno, da je tak dogodek vključeval kri. Mogoče je oseba imela kako drugo grozljivo izkušnjo z rdečo barvo, kar je posledično rezultiralo v strah pred krvjo.

Simptomi hemofobije

Ljudje, ki trpijo za hemofobijo, ob pogledu na kri zadrhtijo, običajno zaradi nenadnega padca krvnega tlaka, posledično občutijo slabost in postanejo bledi in celo omedlijo. Pri tem ni nujno, da gre za človeško kri, ampak je to lahko tudi živalska. Vse to pa lahko močno vpliva tudi na vsakdanje življenje.

Precej verjetno je namreč, da bo oseba s hemofobijo relativno neaktivna, saj neprestano živi v strahu, da bi se pri vadbi ali športu lahko poškodovala, kar bi lahko povzročilo krvavitev. Vse to lahko vodi celo v depresijo, ki je posledica neaktivnega načina življenja.

Kako se izogniti omedlevici?

Med načini za preprečevanje omedlevice pri hemofobiji je vredno omeniti tehniko za zviševanje krvnega tlaka. To lahko dosežemo s stiskanjem in napenjanjem posameznih mišičnih skupin, vendar pa je za to potrebne nekaj vaje. Vsekakor pa je vredno vložiti nekaj truda, saj vas to v prihodnje ob pogledu na kri utegne rešiti neprijetne epizode.

Že res, da je »strah votel, okoli pa ga nič ni«, a so določeni strahovi v življenju tudi taki, da jih ne moremo odpraviti tako zlahka. Če rešitve za ublažitev svojega strahu (pred krvjo ali čem drugim) ne najdete in vam greni vaš vsakdan, je najbolje, da poiščete pomoč strokovnjaka, ki bo pri tem morda bolj uspešen, kot ste bili sami.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi