5 stvari, ki vam bodo zagotovile srečno starost

Jejte zdravo

Po 30 letu starosti se metabolizem začne počasi upočasnjevati, kar pomeni, da morate še toliko bolj paziti, kakšne so vaše prehranjevalne navade. Sladki sokovi, sladice in hitri prigrizki so tista hrana, ki vsekakor ne pašeta na vaš jedilnik.

Vnos različnih polnovrednih živil je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja celotnega organizma. Imajo odlično hranilno vrednost in so odličen vir različnih vitaminov in mineralov, ki pomagajo ohranjati presnovo.

 

Bodite družabni

Preživljanje časa s prijatelji in družino, še posebej, če ste starejši, je lahko eden od najboljših načinov, da se zaščitite pred težavami s spominom in slabimi kognitivnimi funkcijami. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki pogosto sodelujejo v družbenih dejavnostih boljše kognitivne sposobnosti. Družbene dejavnosti so povezane z dobrim duševnim zdravjem in zmanjšajo tveganje za tovrstne bolezni.

 

Postanite aktivni

Telesna dejavnost je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje. Priporočljiva dnevna količina je vsaj 30 minut zmerne aerobne aktivnosti, kot je hoja.
Če si zaradi hitrega tempa življenja težko privoščite 30 min aktivnosti naenkrat, si razporedite vadbo čez celoten dan.
V primeru, da imate zdravstvene težave, se o aktivnosti posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predpisal najprimernejše vaje za vas.

 

Začnite razmišljati pozitivno in dolgoročno

Ko so raziskovalci preučevali vpliv miselnosti na pričakovano življenjsko dobo, so ugotovili, da lahko pozitiven odnos doda leta vašemu življenju. Tisti, ki živijo najdlje so ljudje, ki uživajo v druženju, imajo pozitiven odnos do življenja in se pogosto smejijo.


Če nič drugega, se poskušajte nasmejati iz srca vsaj 1 krat na dan. Smeh pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, uravnavanju sladkorja v krvi, poveča toleranco na bolečino in zmanjšuje stres. Vse to pomeni, da boste dolgo ostali zdravi in bolj odporni na sezonske bolezni.


Ali ste za lastno varnost in mirno starost razmišljali o varčevanju?

Eden od načinov kako privarčevati, so prostovoljni pokojninski skladi. Član je lahko kdorkoli, tako da ni nikakršnih omejitev. Prednost teh skladov so, da omogočajo plačila v skladu z vašimi sposobnostmi in željami, brez obveznosti rednih plačil.

 

V tem trenutku si je težko predstavljati, kako bo čez 10, 20 ali 30 let, vendar vam ozaveščanje na tem področju in pa načrtovanje prihodnosti prinašata vsaj delček varnosti in priprave na zrelejše obdobje vašega življenja.

Ostali članki iz teme uspešno staranje

Oct 22, 2020

Na starost žanješ tisto, kar si v mladosti sejal

Nekje sem prebrala tole misel: »Resnično bogat je tisti starš, ki ga otroci objamejo,…
Sep 14, 2017

Sprejmimo spreminjajoče se telo

Menopavza je obdobje v življenju žensk in označuje konec njenega rodnega obdobja.…
Jun 30, 2017

5 stvari, ki vam bodo zagotovile srečno starost

Jejte zdravo Po 30 letu starosti se metabolizem začne počasi upočasnjevati, kar pomeni,…
Jun 20, 2017

Kako povečati pokojnino?

Od leta 2016 dalje lahko izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja ponudimo…
Dec 07, 2016

V čem je skrivnost dolgega življenja?

Odgovor na to pogosto zastavljeno vprašanje je skupina znanstvenikov pod vodstvom Dr. P.…