Sprejmimo spreminjajoče se telo

Menopavza je obdobje v življenju žensk in označuje konec njenega rodnega obdobja. Izostanek menstruacije pa je nemalokrat povezan s težavami, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja.

Tia Kemperle

Večina žensk vstopa v menopavzo pri starosti od 45 do 55 let, lahko pa tudi prej kot posledica operacij, bolezni, uporabe nekaterih zdravil ... Funkcija jajčnikov počasi upada, zaradi česar se manjša tudi proizvodnja spolnih hormonov estrogena, progesterona in testosterona.
Menopavza, zadnja menstruacija pri ženskah, prinaša s sabo nemalo tegob, kot so utrujenost, znojenje, vročinski oblivi, slabši spanec, spremembe razpoloženja, včasih tudi depresijo. Kasneje se lahko pojavijo še boleči spolni odnosi, pogostejše uroinfekcije, stresna inkontinenca, sprememba kože in las, saj se zmanjšuje njihova elastičnost, gre za izgubljanje vlažnosti, izpadanje las, ženske se soočajo s tankimi in lomljivimi nohti, zmanjša se libido (upad spolnega sla), tudi slabšanje kognitivnih funkcij, na primer slabšanje koncentracije, spomina ... Posledice so lahko tudi osteoporoza, kardiovaskularne bolezni, artriris, slabšanje vida in sluha, glavkom, demenca ...

Omenjene simptome vsaka ženska občuti drugače. Nekatere zgolj samo blage, druge gredo skozi obdobje menopavze povsem običajno, brez težav, medtem ko se tretje soočajo s precejhudimi posledicami. Na tržišču obstaja že precej izdelkov in storitev, ki lahko lajšajo tegobe. Včasih je potrebno hormonsko nadomestno zdravljenje, zaradi psihičnih sprememb tudi psihoterapija ali zdravila proti depresiji. Poleg hormonskega zdravljenja so na voljo številni drugi načini za lajšanje simptomov v menopavzi, na primer homeopatsko zdravljenje ali različni zeliščni pripravki.
Najpomembnejše je, da se pripadnice ženskega spola o menopavzi informirajo, prav tako ne gre zanemariti zdravega življenjskega sloga (prenehanje kajenja, uživanje zdrave prehrane, redna telesna aktivnost, izogibanje pikantni hrani, kofeinu in alkoholu), ki pripomore k temu, da so simptomi lažji, da jih je manj. Znano je, da nekatera zelišča uspešno lajšajo težave v menopavzi, tako se na primer vročinskim oblivom dobro zoperstavljajo konopljika, žajbelj v obliki čaja in vitamin E. Proti depresiji se uspešno borita šentjanževka, uživanje minerala magnezija in vitamina B12, medtem ko je v izogib osteoporozi priporočljivo uživati mlečne izdelke, agrume in posušene stročnice.

Telesne spremembe v menopavzi so lahko precejšnje, saj je v obdobju po 50. letu starosti težje skriti gube, ohlapne mišice, zaradi česar pogosto trpi tudi samozavest. Ženska se mora sprijazniti z dejstvom, da staranju in z njim povezanimi spremembami ni moč uiti, zato je treba moči usmeriti v sprejetje samega sebe oz. spreminjajočega se videza ter ponotranjiti vedenje, da so poleg (minljive) lepote pomebne vrednote, kot so inteligenca, izkušnje, šarm ... Ženska v zrelih letih se mora tuditi, da se sooča s spremembami in da se ne bori proti njim ter doseže notranji mir in srečo.

Ostali članki iz teme uspešno staranje

Oct 22, 2020

Na starost žanješ tisto, kar si v mladosti sejal

Nekje sem prebrala tole misel: »Resnično bogat je tisti starš, ki ga otroci objamejo,…
Sep 14, 2017

Sprejmimo spreminjajoče se telo

Menopavza je obdobje v življenju žensk in označuje konec njenega rodnega obdobja.…
Jun 30, 2017

5 stvari, ki vam bodo zagotovile srečno starost

Jejte zdravo Po 30 letu starosti se metabolizem začne počasi upočasnjevati, kar pomeni,…
Jun 20, 2017

Kako povečati pokojnino?

Od leta 2016 dalje lahko izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja ponudimo…
Dec 07, 2016

V čem je skrivnost dolgega življenja?

Odgovor na to pogosto zastavljeno vprašanje je skupina znanstvenikov pod vodstvom Dr. P.…