Domov Odnosi in družinaPsihologija Ne bojte se starosti

Ne bojte se starosti

12 ogledov

Svet, v katerem živimo, verjetno še nikoli doslej ni bil tako obseden s »popolnostjo«, kot je danes. Sodobni mediji so pač opravili svoje delo in nam naslikali popolnoma izkrivljeno sliko lepote in popolnosti, ki nam, resnici na ljubo, pogosto zamegli um do te mere, da ne znamo več trezno razmisliti, kaj je tisto, kar je zares pomembno. Poveličevanje mladostnega videza ne glede na resnično starost je s seboj prineslo strah pred staranjem, ta pa nemalokrat vodi v depresijo, posledično pa lahko tudi v druga bolezenska stanja.

Sara Sočan

Hočemo ali nočemo – prišli smo do stopnje, ko se nam zdi povsem normalno, da se določene medijske osebnosti, ki so na sceni že desetletja, vizualno sploh ne starajo. Še več: mnoge izgledajo celo bolje, kot so izgledale 30 ali 40 let nazaj. Vse to smo nekako prenesli še v vsakdanje življenje, pri čemer med izdelki na trgovskih policah neumorno iščemo »eliksir mladosti«.

Seveda ni nič narobe, če skrbimo za svoj izgled in urejenost. Vsekakor pa ne gre spregledati dejstva, da se ljudje rodimo, odrastemo, se postaramo in nato prej ali slej zapustimo ta svet. Staranje je torej nekaj najbolj običajnega in obenem gotovega v naših življenjih, a smo ga uspeli demonizirati do te mere, da je strah pred staranjem v zahodnem svetu začel postajati resna težava. Občutek, da so najlepša leta in najboljša leta za nami ter da smo zamudili ogromno priložnosti, je namreč lahko tisti, ki posameznika vodi v depresijo.

A v resnici moramo na stvar le pogledati z druge plati. Kar se je zgodilo v preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa se osredotočimo na sedanjost in čas, ki nam je na voljo, izkoristi v največji možni meri. Če nam to uspe, bomo kaj hitro tudi staranje lahko začeli dojemati kot nekaj pozitivnega.

Navadno šele v bolj zrelih letih spoznamo, da v naših življenjih bistveno več kot vse materialne stvari štejejo medosebni odnosi. Pomembno je torej, da svojo energijo usmerimo predvsem v to, da čas preživljamo z ljudmi, s katerimi delimo enake vrednote in konec koncev enak ali pa vsaj podoben pogled na svet. Če bomo obkroženi s takimi ljudmi, bomo na življenje, pa tudi na starost oz. staranje gledali bistveno bolj optimistično.

Strokovnjaki poleg tega ugotavljajo, da (izgubljeno) mladost najbolj objokujejo tisti, ki v svojem življenju še niso našli prave priložnosti, da bi s svojimi dejanji svet spreminjali na bolje. Zdi se, da posameznik tega niti ne zmore, a dejstvo je, da vsaka mala sprememba predstavlja pomemben košček v mozaiku boljšega jutri. Poskusite torej najti in se nato aktivno vključiti v organizacije, ki s svojimi aktivnostmi po vašem mnenju v svet prinašajo pozitivne spremembe. S tem boste osmislili svoje življenje, hkrati pa bo smisel dobila tudi jesen življenja.

Seveda pa je najpomembnejše od vsega, da skrbite za svoje zdravje. Nič nam v zrelih letih ne pomaga mladostni videz, če nam zdravje ne služi. Bolj smotrno kot z vizualno popolnostjo se je torej ukvarjati s tem, da se redno gibljemo in da uživamo uravnoteženo prehrano. Obenem pa ne smemo pozabiti tudi na to, da z nenehnim učenjem »razgibavamo« še naše možgane. Ob dobrem telesnem in mentalnem zdravju je starost lahko izjemno lepa, četudi se na našem obrazu naberejo gube.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi