Domov Priporočamo Izmerimo si toksemijo

Izmerimo si toksemijo

36 ogledov

Toksemija je zastajanje strupov v telesu. Je vzrok resnih obolenj, a še predno zbolimo, nas telo opozarja nanjo z različnimi znaki. Vključeni so v spodnji test toksemije.

Test kazalcev toksemije (Obkrožite ustrezne odgovore)

Znaki toksemije

(zastajanja strupov v telesu)

Intenzivnost pojava

* enkrat tedensko ali pogosteje

** 1-2 krat mesečno

***manj kot 1- krat mesečno

1.

Nejasna” glava

a) pogosto*

b) včasih**

c) redko/nikoli***

2.

Nezmožnost zbrati se

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

3.

Vzkipljivost

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

4.

Vznemirjen želodec

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

5.

Kronično zaprtje ali pogoste driske

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

6.

Otrdelost v predelu ramen (lopatice)

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

7.

Črno (temno) blato

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

8.

Smrdeče blato

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

9.

Neprijeten telesni vonj

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

10.

Kronična utrujenost

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

11.

Občutek staranja

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

12.

Potreba po veliko spanja

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

13.

Nespečnost

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

14.

Uvela, postarana koža

a) precej

b) nekoliko

c) malo/nič

15.

Gube na obrazu

a) precej

b) nekoliko

c) malo/nič

16.

Zasvojenost s sladkarijami, kavo, cigaretami, škrobnimi živili …

a) precej

b) nekoliko

c) malo/nič

17.

Prenajedanje

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

18.

Pomanjkanje teka

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

19.

Hranjenje iz navade ali “za moč”

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

20.

Glavobol pri zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

21.

Glavobol, ki nastane, ko smo izpustili obrok, in mine, ko se najemo

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

22.

Zamašen nos ob zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

23.

Katar v grlu ob zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

24.

Kisel, grenak ali slan okus v ustih ob zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

25.

Krmežljave oči ob zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

26.

Zamašena ušesa ob zbujanju

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

27.

Zadah iz ust

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

28.

Obložen jezik

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

29.

Motne, krvave oči

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

30.

Vrtoglavost, omotičnost

a) pogosto

b) včasih

c) redko/nikoli

Izračunajte vsoto točk: pogosto = 2 točki, včasih = 1 točka, redko/nikoli = 0 točk.

Vrednotenje rezultatov testa kazalcev toksemije

Priporočam naslednjo kategorizacijo rezultatov: 0 točk ali 1 točka – brez znakov toksemije, od 2 do 10 točk – nizka toksemija, od 11 do 24 točk – srednja toksemija, od 25 do 42 točk – visoka toksemija, od 43 do 60 točk – zelo visoka toksemija. Z višanjem ravni toksemije se povečuje možnost obolenj.

Preverimo, ali smo zakisani – izmerimo pH sline

Večina odpadkov presnove je kislih. Telo jih odlaga v medcelično tekočino in jo zakisa. Njeno kakovost pa je težko meriti. Zato si pomagamo z meritvijo pH sline, saj se po mnenju fiziologov njena pH vrednost še najbolj približuje medcelični.

Po uradni medicinski doktrini je razpon sprejemljivih vrednosti pH sline zelo širok: od 5,6 do 7,9. Med higienisti pa je najbolj uveljavljeno mnenje dr. G. Cousensa, ki meni, da je normalna raven pH sline, merjena na tešče med 6,8 in 7,5. Zdi se, da je optimalneje, če je pH sline v zgornjem delu tega območja. Dojenčki imajo pH vrednost sline okrog 7,5; z leti pa se praviloma znižuje. Zakisani smo, če je pH sline na tešče 6,7 ali manj. Po raziskavi dr. T. Morterja nakazujejo vrednosti pH sline med 5,9 in 6,2, da telesu primanjkuje alkalnih rudnin, pri vrednostih 5,8 in manj pa so telesne alkalne rezerve izčrpane. Bogat vir alkalnih snovi sta surovo sadje in zelenjava.

Vrednost pH sline najlažje merimo s papirnimi pH indikatorji. Dobimo jih v trgovinah s sanitetnim materialom in niso dragi. Najprimernejši so tisti, ki merijo pH vrednosti od 5,5 do 8,0.

Po tekstu dr. Iztoka Ostana za objavo pripravil Institut.O

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi