Nočna fotografija s telefonom – mit ali realnost?

Če mislite, da se resno fotografiranje s telefoni konča, ko pade mrak se motite. Največje telefonske znamke, med katerimi gotovo prednjači Huawei, so s pomočjo lečnih sistemov in algoritmov, ki pomagajo v ozadju, dosegli učinke nočne fotografije, o katerih smo pred nekaj leti lahko le sanjali. Torej moderna tehnologija, ki v večini domuje v telefonih, omogoča osupljive rezultate predvsem v nočnem načinu fotografiranja. Za dobro nočno fotografija vam ni treba biti profesionalec in ne rabite kupa fotografske opreme. Dovolj je, da izberete pravi telefon.

Trojna kamera Leica, stabilizacija in različni načini fotografiranja

Na področju fotografije in snemanja videov je Huawei pri novem Mate 20 Pro vzel osnovo sistema kamer serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 mm. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Nov sistem kamer prav tako podpira makro fotografijo oziroma fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra.

Omeniti velja še, da ima Mate 20 Pro optično stabilizacijo. Poleg te Mate 20 Pro uporablja tudi stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence, kjer posledice tresoče roke umetno odpravlja procesor in prav zato se aparat odlično obnese v slabih svetlobnih pogojih.

Telefon se odlično obnese tako podnevi kot ponoči in pozna ogromno različnih načinov fotografiranja. Od portretne fotografije in črno-belih fotografij do profesionalnega načina in nočne fotografije. Posebej pa velja omeniti še funkcionalnost HiVision, ki deluje na podlagi umetne inteligence in služi prepoznavi predmetov, v katere usmerite fotoaparat. Tako zna simultano prevesti besedilo, poiskati določen predmet na spletu, prebrati kodo QR in celo oceniti število kalorij določene jedi. Z aktivno funkcijo HiVision aparat usmerite v jabolko, ta vam bo na zaslonu izpisal, za kateri sadež gre, in podal informacijo, koliko kalorij ima.

Telefon samodejno zazna slabo svetlobo

Fotoaparat že desetletja deluje na enak princip. Med objektivom in tipalom je zaklop, ki se na kratko, odvisno od časa osvetlitve odpre, da svetloba pade na sredstvo zajemanja. Pri telefonih zaklopa ni, zato tudi ne zanj značilnega »škljoca«. Prav tako ne lamel za spremenljivo zaslonko. Sistem enostavno vključi tipalo, kadar ga mora.

Odsotnost zaklopa v kombinaciji z dokaj majhnim tipalom ter veliko računsko močjo telefonu omogoča nekaj, česar pri klasičnih fotoaparatih preprosto še niso izvedli. Že nekaj časa poznamo napredne sisteme, ki v trenutku zajamejo deset ali celo petnajst posnetkov z različnimi osvetlitvami in jih združijo v končno fotografijo s precej boljšim dinamičnim razponom, kot ga sicer omogočata tipalo in objektiv. Razni triki za preračunavanje globine tekmujejo z brisanjem ozadja, ki ga ponuja široko odprta zaslonka pri velikem tipalu.

Kadar pri klasičnem fotoaparatu uporabimo dolg čas, denimo par sekund, ga je treba postaviti na stojalo, zapreti zaslonko in tako naprej. Aparat zajame en sam posnetek. Mate 20 Pro pa ta čas izkoristi drugače. Podobno kot fotoaparat sicer pridobiva dodatno svetlobo, vendar ves čas fotografira in analizira, na koncu pa vse skupaj združi v fotografijo, ki izpade precej svetlejša od tiste v običajnem načinu.

Huawei je svoj poseben nočni način prenesel tudi v Mate 20 Pro. Ko uporabnik v tem načinu pritisne na »sprožilec«, telefon glede na svoje izračune določi čas zbiranja svetlobe. V tem času je treba telefon držati pri miru. Da, prav ste prebrali. Držati. Stojalo ni potrebno, ker, kot smo že prej omenili, stabilizacija zmore izničiti tipične tresljaje rok. Lahko pa uporabnik čas odprtja zaslonke tudi skrajša, če se mu zazdi, da je fotografija že dovolj svetla.

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 101

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…