Z aplikacijo Facing Emotions Huawei pomaga slepim »videti« čustva bližnjih

Nasmeški so nekaj kar ljudje jemljemo za samoumevno. Nekaj kar na zavedni ravni niti ne opazimo, podzavestno pa nam vsak nasmešek polepša dan. Zdaj pa si za trenutek predstavljajte svet brez njih. To je resničen svet slepih in slabovidnih, ki ne morejo videti obrazov svojih bližnjih in čustvenih odzivov na njih. Z novo aplikacijo Facing Emotions pa želi Huawei zdaj to spremeniti. Aplikacija namreč pomaga slepim »videti« svet skozi zvok.

Huawei je naredil aplikacijo, ki s pomočjo umetne inteligence pomaga slepim »videti« oziroma izkusiti čustvene odzive na obrazih sogovornikov. Aplikacija Facing Emotions za delovanje uporablja napredno kamero in umetno inteligenco Huaweijevega najnovejšega telefona Mate 20 Pro, ki ji pomaga »prevesti« sedem glavnih človeških čustev v sedem edinstvenih zvočnih učinkov. Na ta način omogoči slepim in slabovidnim bogatejšo življenjsko izkušnjo in boljše razumevanje pri komunikaciji z drugimi ljudmi.

Pomoč umetne inteligence

Aplikacija Facing Emotions je bila zasnovana z namenom premikanja mej zmogljivosti umetne inteligence in sodobne tehnologije. Pri Huaweiju so si zastavili vprašanje, kako lahko s pomočjo umetne inteligence priskočijo na pomoč slepim in slabovidnim, da bi lahko bolje začutili oziroma »videli« svet, ki jih obkroža. Odgovor so dobili v ideji za edinstveno aplikacijo, ki deluje v navezi z umetno inteligenco. Aplikacijo so naučili analizirati čustvene odzive in izraze na obrazu ter njihove pretvorbe v zvok. Tako so uspeli ustvariti povsem nov jezik za slepe, ki jim omogoča »videti« čustva na povsem nov način.

Aplikacija s pomočjo kamere na hrbtni strani telefona poskenira obraz sogovornika slepega uporabnika, pri čemer identificira njegovo pozicijo oči, nosu, obrvi in ust. Umetna inteligenca v telefonu pa nato izraz na obrazu pretvori v enega od definiranih zvočnih učinkov. Celoten postopek se zgodi v realnem času in brez povezave na internet. Zahvale za to pa gredo zmogljivemu procesorju in umetni inteligenci na telefonu Mate 20 Pro.

Projekt predstavlja izjemno priložnost za premagovanje resničnih izzivov, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni, z uporabo sodobne tehnologije.

Sodelovanje človeka in tehnologije

Aplikacijo Facing Emotions so pri Huaweiju razvili v sodelovanju z dobrodelnimi organizacijami in skupnostjo slepih. Povezali so se s poljsko nevladno organizacijo PNZ in oblikovali testno skupino ljudi, ki sodelovala pri vseh ključnih korakih razvoja aplikacije. Huawei je naredili intervjuje s predstavniki skupnosti slepih o njihovih potrebah, na podlagi teh ugotovitev pa razvil rešitve, ki so jih nato slepi slabovidni posamezniki preizkusili še v praksi. Prav njihove povratne informacije so pripomogle k oblikovanju končnega uporabniškega vmesnika, kot tudi funkcionalnosti in zvočnih učinkov.

»Presunilo me je, kako hitro se lahko implementira stvari v aplikacijo. Izjemna je, odličen pa je tudi nosilec za telefon,« je dejala Monika Woznialis, članica testne skupine.

Občutek navdiha

Ključna komponenta tega procesa so bili zvočni učinki. Ustvaril jih je slep skladatelj Tomasz Bilecki, ki je v njih zajel sedem osnovnih človeških čustev. Pri njihovem oblikovanju se je držal načela, da morajo biti zvoki kratki, jedrnati, enostavni in nevsiljivi za uporabnika ter njegovo okolico. Prav njegovo razumevanje pomena zvoka pa mu je omogočilo, da uspešno zajame čustvene odzive. Na koncu je zvočne vzorce preizkusila še ekipa slepih svetovalcev, ki jih je ocenila kot enostavne za razumevanje in pomnjenje.

»Zvočni učinki, ki sem jih želel ustvariti, so morali biti specifični za vsako čustvo in nemoteči za uporabnike pri njihovem pogovoru,« je povedal njihov avtor Tomasz Bilecki.

Med razvojem aplikacije so pri Huaweiju prišli do ugotovitev, da si slepi in slabovidni želijo rešitve, pri kateri bi lahko imeli proste roke. Z rokami se namreč velikokrat orientirajo po prostoru, prav tako pa v rokah velikokrat držijo pomožno palico, ki jim pomaga zaznavati okolico. Zato so k sodelovanju v kampanji povabili nagrajenega oblikovalca Janeka Kochanskega, ki je posebej za ta namen razvil nosilec za Mate 20 Pro. Tega slepi in slabovidni uporabniki nosijo okoli vratu, kar jim močno olajša uporabo aplikacije in telefona.

»Funkcionalnost je zame vedno na prvem mestu, oblika pa največkrat izhaja iz tega. V prvi vrsti mora biti stvar enostavna za uporabo, šele potem se lahko dela na estetiki in videzu. Telefon Mate 20 Pro, za katerega je nosilec mišljen, je zelo sodoben in eleganten, zato je takšen tudi nosilec,« je povedal Janek Kochanski, oblikovalec nosilca.

Poseben nosilec lahko s pomočjo 3D-tiskalnika natisne vsak z le enim klikom, ali pa ga naroči na spletni strani shapeways.com.

Spoznajte ganljive zgodbe resničnih ljudi

Da bi pokazali, kako lahko aplikacija Facing Emotions izboljša življenja ljudi, so pri Huaweiju posneli kratek dokumentarni film, ki prikazuje zgodbe Mirjane iz Švedske, Roberta iz Poljske in Mustafe iz Turčije. Njihova največja želja je, da bi vsaj enkrat v življenju lahko videli izraze na obrazih svojih bližnjih. Ko jim aplikacija Facing Emotions to omogoči, smo priča izjemno ganljivim reakcijam, zaradi katerih se bo film močno vtisnil v spomin vsakomur, ki si ga bo ogledal.

Film si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=EP_wOIo0rWk

Več informacij o aplikaciji: https://consumer.huawei.com/si/phones/mate20-pro/facingemotions/

Prenos aplikacije (na voljo samo za telefone Huawei Mate 20 Pro): https://play.google.com/store/apps/details?id=facing.emotions

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 102

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…