Pametni telefoni so bolj zmogljivi od računalnikov, ki so poslali človeka na Luno

Ali veste, da so današnji pametni telefoni neprimerljivo bolj zmogljivi od superračunalnikov, ki so človeku omogočili pristanek na Luni? Če primerjamo grobo procesno moč, se naprave, ki so pomagale narediti »en majhen korak za človeka, a velik za človeštvo«, ne morejo primerjati s pametnimi telefoni, ki jih danes nosimo v svojih žepih. Prvak na tem področju pa je Huaweijev novi paradni konj, Mate 20 Pro.

Velikopotezni začetki in skokovit napredek

Eden prvih računalnikov, ENIAC (elektronski numerični integrator in računalnik), je bil narejen v 40. letih prejšnjega stoletja, ničle in enice pa je preračunaval v službi ameriške vojske preračunaval dobro desetletje. Njegov razvoj je stal 6 milijonov dolarjev, tehtal pa je neverjetnih 27 ton. Za njegovo upravljanje je skrbela velika skupina ljudi, saj ni imel vgrajenega pomnilnika. Kljub svoji ogromni velikosti pa za današnje razmere ni bil prav hiter. Deloval je namreč pri hitrosti 0,1 MHz. Kaj pa sodobni telefon? Novi Huawei Mate 20 Pro, katerega procesor Kirin 980 ima 8 jeder, na primer deluje pri hitrosti 2,6 GHz, kar je več kot 20.000-krat hitreje od omenjenega računalnika.

Odkrivanje vesolja

Naslednji tehnološki premik v zgodovini človeštva so predstavljali računalniki, ki so ameriški vesoljski agenciji Nasa, pomagali spraviti človeka v vesolje. Ampak tudi ko te primerjamo s telefoni, kot je Mate 20 Pro, je med njimi velik razkorak. Računalniki na krovu vesoljskega plovila Apollo 11, ki so ga pilotirali astronavti Neil Armstrong, Edwin Aldrin in Michael Collins, so tehtali 32 kilogramov vsak, njihova hitrost pa je znašala 2 MHz. Vsak od teh računalnikov je imel 74 kilobajtov vgrajenega pomnilnika in 4 kilobajte delovnega pomnilnika. Za primerjavo: Huawei Mate 20 Pro ima 128 gigabajtov vgrajenega pomnilnika in 6 gigabajtov delovnega pomnilnika oziroma RAM-a.

HuaweiMate20Pro 4

Zanimivo primerjavo lahko naredimo tudi pri energetski učinkovitosti. En računalnik Apolla je za obratovanje potreboval 55 vatov moči. Z baterijo pametnega telefona bi ta računalnik deloval manj kot 20 minut, pametni telefoni pa z enim polnilnim ciklom zdržijo več ur, odvisno koliko jih obremenite. Napredek torej ni viden le pri zmogljivosti procesorja in količini pomnilnika, ampak tudi pri bolj učinkoviti porabi energije.

Ko govorimo o bateriji, Mate 20 Pro še posebej izstopa. Opremljen je namreč z baterijo kapacitete 4200 miliamper ur, ki zagotavlja vse do dva dni avtonomije. Ko se enkrat izprazni pa jo lahko zelo hitro napolnite nazaj. S priloženim polnilcem s tehnologijo Super Charge se bo namreč do 70 odstotkov napolnila v vsega pol ure.

Več oči bolje vidi svet

Če še malo ostanemo v vesolju, naj omenimo še avtonomni vesoljski rover Curiosity, ki ga Nasa uporablja za raziskovanje Marsa. Med njim in sodobnimi pametnimi telefoni lahko potegnemo vzporednice pri številu vgrajenih kamer. Curiosity namreč s 17 kamerami velja za Nasino vozilo z največjim številom kamer. Podobno kot Mate 20 Pro s tremi objektivi na področju pametnih telefonov. Nasin rover kamere uporablja za navigacijo in zajemanje stereoskopskih posnetkov, polovica njegovih kamer pa je pomožnih, ki se aktivirajo v primeru odpovedi glavnih. Navigacijske kamere so opremljene z monokromatskimi senzorji ločljivosti 1 MP, kameri, ki sta namenjeni zajemanju okolice, pa imata vsaka senzor z ločljivostjo 2 MP.

HuaweiMate20Pro 1

Mate 20 Pro pomožnih kamer seveda ne potrebuje, saj deluje v precej manj stresnem in bolj poznanem okolju, kot je Mars. Mate 20 Po ima, kot rečeno, tri objektive. Osrednji ima ločljivost 40 MP, ultra širokokotni 20 MP, telefoto pa 8 MP. Slednji služi optični povečavi, torej povečavi, pri kateri je izguba kakovosti fotografije praktično nična oziroma zelo majhna. Senzor omogoča kar 3-kratno optično oziroma 5-kratno hibridno povečavo. Največjo posebnost pa predstavlja ultra širokokotni objektiv, ki omogoča zajemanje širšega spektra okolice.

Začeli so se časi silicijeve pameti

Za nameček pa kamera Mata 20 Pro deluje na osnovi umetne inteligence. Ta zmore prepoznati predmete, živa bitja in pokrajino pred objektivom ter temu ustrezno samodejno poiskati optimalne nastavitve fotografiranja. Kamera Huaweijevega prvaka je tako zmožna prepoznati kar 1500 različnih scenarijev v 25 različnih kategorijah. Umetna inteligenca pa pomaga tudi pri ostrenju makro posnetkov in snemanju videoposnetkov, kjer jih na željo uporabnika dodatno začini, da so ti videti bolj dramatični in filmski.

Vrhunsko zmogljivost na področju umetne inteligence so pri Huaweiju nedavno predstavili tudi na zelo unikaten način. Z njeno pomočjo so povezali naravo, umetnost in tehnologijo ter uglasbili polarni sij. Edinstven podvig jim je uspel tako, da so dali posnetke polarnega sija v obdelavo na telefon Mate 20 Pro, umetna inteligenca pa je nato iz njihovih značilnosti sestavila različne glasbene elemente. Tem so nato uveljavljeni glasbeni mojstri dodali še podlago in nastala je čudovita simfonija Sound of Light, ki so jo v živo uprizorili v koncertni hiši Musikverein na Dunaju. Njen posnetek si lahko pogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=AjUU06qt1ic

 

 

Daleč smo torej prišli od časov prvih računalnikov. Takrat so zasedali celotna poslopja, danes pa nosimo neprimerljivo bolj zmogljive naprava v naših žepih in jih uporabljamo z eno roko. Znanstvena fantastika.

O Huawei

Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweija in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 20 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

HuaweiMate20Pro 5

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 102

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…