Kako so pametni telefoni vplivali na medosebne odnose?

Telefoni so se povsem usidrali v naša življenja. Postali so naš nepogrešljivi pripomoček, že skoraj del našega telesa. Z njimi se zbujamo, kratkočasimo, kupujemo in se z njihovo pomočjo tudi zaljubljamo. Huawei je s spletnimi vprašalniki analiziral podatke o uporabi pametnih telefonov in razlikah med generacijami.

Huawei redno spremlja in analizira podatke in trende o uporabi pametnih telefonov. Tokrat se analiza opira na podatke o uporabi pametnih telefonov, ki jih Valicon kontinuirano zbira v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Več kot 3200 anketirancev je od julija 2018 do konca januarja 2019 odgovarjalo na vprašanja o funkcijah, priložnostih in namenu uporabe pametnega telefona. Anketirance so starostno segmentirali po štirih generacijah:

• generacija "babyboomerjev": rojeni pred letom 1960,
• generacija X: rojeni med leti 1960 in 1979,
• generacija Y: rojeni med leti 1980 in 1995 in
• generacija Z: rojeni po letu 1995.

Ali sploh še kdo kliče in pošilja SMS-e?

Čeprav je telefon postal pripomoček z najrazličnejšimi funkcijami, je klicanje še vedno njegova primarna funkcija. A se posamezne generacije pri tem razlikujemo.

Generacija Z funkcijo klicanja pri telefonih počasi opušča, saj kar več kot pet odstotkov predstavnikov generacije Z telefona ne uporablja ne za klice ne za SMS-sporočila. Sta pa ti dve funkciji med vsemi 27 telefonskimi funkcijami pri generaciji Z vseeno najbolj priljubljeni.

Med najbolj pogosto uporabljenimi funkcijami uporabe pametnega telefona je dostopanje do interneta (79 % vseh uporabnikov) ter pošiljanje MMS-sporočil (74 %). Za dostopanje do interneta pametni telefon uporablja le nekaj več kot 60 % "babyboomerjev" ter tri četrtine generacije X in skoraj 90 % generacije Y oziroma malenkost več v generaciji Z.

Dva različna svetova

Zelo popularne aplikacije so tudi družbeni mediji (62 %), navigacija (58 %) ter klepeti in videoklici (58 %). Pri teh uporaba pada z naraščajočo starostjo – vsako od navedenih funkcionalnosti uporablja več kot 80 % generacije Z, več kot 70 % generacije Y, okoli polovica generacije X ter okoli 40 % generacije "babyboomerjev". Te tri funkcionalnosti so prvi očitni indikator generacijskega razkoraka.

Glede na pogostost uporabe zelo izstopa YouTube, ki ga na pametnem telefonu spremlja polovica vseh uporabnikov, a razkorak med generacijami tu še bolj zbode v oči. YouTube uporablja petina "babyboomerjev" in do čez 90 % uporabnikov v generaciji Z.

Manj kot polovica uporabnikov telefon uporablja za igranje iger (38 %), mobilno banko (35 %) in lokacijske storitve (30 %).

Uporaba telefona valentinovo 2

Mobilna vadba priljubljena tudi med starejšimi

Nižji medgeneracijski prepad pa je med aplikacijami za vadbo, gledanje mobilne televizije ter za načrtovanje počitnic in izvedbo rezervacij. Te aplikacije uporablja vsak peti uporabnik pametnega telefona. Dobra šestina uporabnikov uporablja mobilno plačevanje (17 %), slaba šestina pa poslušanje pretočnih glasbenih vsebin (15 %) – pri slednji je medgeneracijska razlika po pričakovanju spet zelo visoka, v razmerju 1 proti 8 med najstarejšo in najmlajšo generacijo.

Povsod in vedno, ko imamo čas

Pametni telefon uporabljamo tako rekoč ob vsaki priložnosti, najpogosteje med čakanjem. Z njim se kratkočasimo v postelji, kar bi lahko bilo skrb vzbujajoče z vidika kakovosti spanca.

Med drugimi so priložnosti uporabe telefona med vožnjo (kot sopotniki ali v javnem potniškem prometu), med gledanjem televizije, med vsakim prostim trenutkom, v službi, med obedovanjem, ko z družbo sedimo v lokalu in med nakupovanjem.

Zabava in sprostitev ter iskanje najrazličnejših informacij so najpogostejši nameni uporabe pametnega telefona, ki ju navajajo skoraj tri četrtine vseh uporabnikov. Med generacijo Z je takšnih že skoraj 90 %, a tudi pri najstarejših jih je skoraj 60 %. Družabna omrežja na pametnih telefonih uporabljata skoraj dve tretjini vseh uporabnikov, poslovno uporabo pa navaja blizu 60 %. Igranje iger "priznava" skoraj polovica uporabnikov, za nakupovanje pa ga uporablja 43 % vseh uporabnikov. Zadnja dva namena sta edina, pri katerih je medgeneracijska razlika nekoliko višja, v prid najmlajšima generacijama.

Facebook in Instagram na prvem mestu

Največ uporabnikov v Sloveniji med družbenimi omrežji uporablja Facebook, v zadnjih dveh letih sledi tudi Instagram, medtem ko Twitter stagnira. Pri vseh omrežjih prednjačita generaciji Z in Y, izjema je le LinkedIn, ki ga generacija Z za zdaj še ne uporablja. Medgeneracijski razkorak je najmanjši pri omrežju Facebook, največji pa pri Instagramu in Tinderju.

Ljubezen na dotik

Kot torej lahko razberemo iz rezultatov raziskave, so se pametni telefoni prikradli tudi v naše spalnice. S tem pa nehote vplivajo tudi na najbolj intimne odnose med nami. Nekateri pari so zaradi njih postali bolj oddaljeni, spet druge pa so še bolj zbližali, saj jim omogočajo še več komunikacije. S sodelovanjem v Huaweijevi anonimni kratki anketi pa lahko tudi vi hitro ugotovite v katero skupino spadate.

Ali vas misel na ljubljeno osebo prijetno pogreje in se začnete veseliti trenutka, ko jo boste spet videli? Ali pa vam misel najprej uide k telefonu, kjer se vedno veliko dogaja, tudi na ljubezenskem področju? Kliknite na anonimno anketo #SmartLove in odgovorite na nekaj vprašanj.

Huawei, ki bo ob prazniku zaljubljencev predstavil nov telefon P smart, tako poskuša raziskati naše navade pri uporabi telefona in kako telefon spreminja naše medosebne odnose.

Rezultati anonimne ankete #SmartLove, ki jih bodo objavili na valentinovo, bodo namreč razkrili, v kakšni meri so pametni telefoni pomembni za uspeh, vzdrževanje in krepitev medosebnih odnosov.

Z vsestranskim novim telefonom Huawei sicer cilja zlasti na uporabnike, ki želijo zelo dober telefon po dosotopni ceni. Opremljen je z velikim premijskim zaslonom FullView Dewdrop, novim in bolj zmogljivim procesorjem Kirin 710 ter naprednima AI-kamerama na sprednji in zadnji strani. Posebej pa velja izpostaviti tudi 64 GB notranjega pomnilnika in baterijo s kapaciteto 3400 mAh.

V Huaweijevi anonimni anketi #SmartLove lahko sodelujete s klikom na povezavo http://bit.ly/anketa-valentinovo.

O Huawei

Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweija in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 20 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 101

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…