Ko psihologija barv sreča dizajn

Da bi proslavili predstavitev pametnih telefonov P30 z novimi videzi prelivajočih barv ohišji – dihajočim kristalom (Breathing Crystal), severnim sijem (Aurora) in črno – se je Huawei povezal z vodilno psihologinjo barv Karen Haller, da razloži, zakaj imajo barve tolikšen vpliv, kako se pojavljajo v naravi ter kako vplivajo na modne trende in na ljudi?

Barve so neverjeten fenomen, s katerimi je človek povezan od začetka časa. Bili so časi, ko smo bili neločljivo povezani z naravo in letnimi časi, barve pa so nas opozarjale na spremembe okoli nas. Sposobni smo bili neposredne komunikacije z okoljem, saj smo »govorili« jezik barv. Z razvojem govora pa se je zavestni odnos do barv spremenil, danes je 80 odstotkov za barvami povezanih odločitev podzavestnih. (*)
Instinktivno še vedno čutimo povezavo z naravo. Vsak letni čas ima svojo barvno paleto - energijo, ki vpliva na počutje in na naše odzive. Odraža se v naših odločitvah, katera oblačila nas tisti hip pritegnejo, kako uskladimo barve modnih dodatkov, kakšna barve telefon bomo kupili, ter celo, kakšne barve je ohranjevalnik zaslona.

Huawei P30 barve 4

Vsak letni čas ima svoje barve. Nebesno modra in žametno rumena spomladi, prefinjeni odtenki sivke in prašnato rožnata v toplem poletnem popoldnevu, jesenski odtenki zarjavela rdeča, opečnato oranžna, gorčično rumena in gozdnato zelena ter nato barvni izbruh, preden se narava odpravi k počitku in kot zaključek naravnega cikla ostre, presenetljive in pogosto mogočne barve zime. Vpliv barv letnih časov pogosto opazimo v modnih trendih skozi vse leto. Čudimo se čarobnim odtenkom spomladanskega svetlomodrega neba, nakar nas prevzame rožnati odtenki prvih cvetlic, kar je idealno, če želite uskladiti barve oblačil s telefonom prelivajočih barvnih odtenkov dihajočega kristala.

Kako se odzivamo na barvo?

Barva ni samo nekaj, kar vidimo, ampak nekaj, kar čutimo, kar doživljamo in na kar se odzovemo. Dnevno sprejmemo na tisoče z barvami povezanimi odločitev, ne da bi se tega zavedali. Z njimi lahko v trenutku spremenimo, kako čutimo, razmišljamo in delamo. Na enak način, ko se mi ves čas odzivamo nanje, so prelivajoče barve telefonov družine Huawei P30 ustvarjene, da sledijo našemu spreminjajočemu razpoloženju skozi ves dan.

Sedenje pod modrim nebom pomirja um, mu omogoči, da »odjadra« in se odpre novim mislim in idejam. Presune nas veličastnost severnega sija, še posebej redko videna temno modra barva, ki omogoči poglobljeno razmišljanje. In na koncu še najtemnejša noč, ko strmimo v neznano. Kaj leži onstran, kakšne skrivnosti skriva? To so čustva, ki jih želi Huawei spodbujati s tremi barvami – barvo severnega sija, dihajočega kristala in črno.

Kako barve v naravi navdihujejo modo?

Povsem jasno je, zakaj se oblikovalci pogosto obračajo k naravi, ko iščejo navdih za snovanje svojih kreacij. V naravi najlažje vidijo, katere barve in potiski so si med seboj združljivi in se spajajo v čudovito celoto. Ponovno so se v modo vrnili močni potiski, cvetlični, živalski in grafični, sploh v poletnem in jesenskem času, za zimo pa so rezervirane bleščice, ki pričarajo zvezdnato nebo magičnih zimskih noči.

Huawei P30 barve 3

Tako kot čudovita barvna paleta v naravi ni omejena zgolj na letne čase, se spreminja tudi naš osebni okus, ki se odraža skozi slog. En dan boste bolj razpoloženi za strogo eleganco, naslednji dan se boste bolje počutili v spranem jeansu. Eno in drugo smo lahko videli na modnih brveh za pomlad in poletje 2019 in strinjamo se lahko, da se oba sloga do popolnosti spajata s Huaweijevima odtenkoma Aurora in Breathing Crystal.

Zanimivo je, da se je letos zgodil barvni preobrat, ko govorimo o poletni in jesenski sezoni. Poleti bodo atraktivnejši terakota odtenki, ki bi jih lažje pripisali jesenskemu času, medtem ko bo hladna polovica leta v barvnem smislu veliko drznejša. Glede na to, da je Panteon za barvo leta izbral živo oranžen odtenek Living Coral, pa ne preseneča, da bo vse leto v znamenju te mogočne barve.

Za vse, ki se v intenzivnih barvah ne počutite domače, so tukaj vsi odtenki bež barve, ki v tem trenutku doživljajo svojih pet minut slave, medtem ko bo v hladnih mesecih vse v znamenju črnih nogavic, črnih usnjenih hlač in z »grunge« slogom navdahnjenimi dizajni.

Psihološko gledano imajo barve pomembno vlogo pri poosebljanju in dobrem počutju. Vse to je precej olajšano z velikim naborom barv, med katerimi lahko izbiramo in s tem jasno sporočamo, kdo smo in kakšna je naša osebnost. Danes se lahko, torej, s pomočjo barv izrazite bolj kotkdaj koli in pokažete, s katerimi barvami najbolj harmonično plujete skozi dan in življenje.
(*) vir: Angela Wright, Colour Affects

Huawei P30 barve 2

O podjetju Huawei

Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. V obtoku je že več kot milijon pametnih ur Watch GT in več kot 20 milijonov telefonov serije Mate 20, lani so po celem svetu razposlali več kot 200 milijonov izdelkov, Huawei pa se je uvrstil na drugo mesto v Evropi po številu patentnih prijav. V Sloveniji je zgolj lani Huawei uporabnikom dobavil 155 tisoč pametnih telefonov, njegov tržni delež na slovenskem trgu pa je bil v povprečju nad 30 %.

Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweija in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 30 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 102

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…