Mobilne igre – najpogostejša oblika zabave

Mobilne igre niso več le slabe kopije igric na računalnikih ali igralnih konzolah. Zahvaljujoč naprednim tehničnim zmogljivostim lahko na zaslonu pametnega telefona igramo zahtevne tridimenzionalne igre, pa tudi vse bolj popularne spletne igre. Prvoosebne strelske igre (FPS) ali igre strategije v realnem času (RTS), pa tudi igre boja »do zadnjega« (battle royale). Pametni telefon Huawei P smart 2019 je bil zato zasnovan, da na najboljši možen način izpolni pričakovanja zahtevnih mladih igralcev.

Prve dobre mobilne igre

Zgodovina mobilnih iger sega v pozna devetdeseta leta s popularizacijo mobilnih telefonov, ko so nekateri izdelovalci na telefone tovarniško naložili prve mobilne igre. Tedaj še ni bilo tržnic z aplikacijami, da bi lahko uporabnik sam prenesel in namestil igro. Legendarna igra tistega časa je gotovo Kača (Snake). Igralec premikanje kače nadzoruje s smernimi tipkami tipkovnice mobilnega telefona, kača požira pike in raste, igra pa se konča, ko trči v rob zaslona ali lastni rep. Bila je tudi prva igra, ki sta jo lahko sočasno igrala dva igralca tako, da sta svoji napravi povezali preko infrardečega (IR) vmesnika.

Naslednja prelomnica v razvoju mobilnega igranja je leto 2002 z igrami v programskem jeziku Java. Te pa smo že lahko prenesli in sami namestili na telefone, ki so v tistih časih dobili tudi barvne zaslone. Za pravo uspešnico še danes velja igra Sonic, ki je višave izstrelila lik ježka z modrimi »bodicami«, podjetja Sega. Dokazala je, da so telefoni primerni za hitre igre polne akcije. Še dve legendarni imeni se spomnimo in sicer Bowling in Bejeweled, dirkaška igra podjetja Namco, pa je bila prva, ki je pričarala tretjo dimenzijo na majhnem zaslonu mobilnega telefona.

PSmart1

Mobilna revolucija

Revolucija mobilnega igranja pa se je začela s pametnimi telefoni in tržnicami, ki so omogočile hiter, preprost in priročen prenos in namestitev novih aplikacij in iger. Jezni ptiči (Angry Birds) iz leta 2009 so postali prava komercialna uspešnica. Liki so prodrli v popularno kulturo in prvič se je dogodilo, da so lutke, figurice, namizne igre, risanke in filmi temeljili na mobilni igri in ne obratno. Leto kasneje sta uspeh Jeznih ptičev ponovili igre Fruit Ninja in Cut the Rope, igra Candy Crush pa je pretresla svet leta 2012. Vse te igre popularnost dolgujejo izrabi na dotike občutljivega zaslona, zaradi katerega je igranje postalo preprosto in intuitivno.

Sočasno se je do neprepoznavnosti spremenil tudi trg mobilnega igranja. Otroci, najstniki, starši in stari starši, vsi so začeli igrati mobilne igre, igranje na pametnem telefonu pa je postalo ena najpogostejših načinov zabave. Mobilnih iger ne ponujajo več le specializirani ponudniki, temveč tudi vodilni založniki video iger.

Iz računalnika na telefon

Vse pogosteje se igre, ki so popularnost dosegle na osebnih računalnikih, predelujejo, da jih je mogoče igrati tudi na pametnih telefonih. Minecraft, Terraria ali Don't Starve so tudi v mobilni različici, vse več iger pa omogoča igranje na različnih napravah. Kot na primer igra s kartami Hearthston, kjer igralci na pametnih telefonih tekmujejo z igralci za računalniškimi monitorji.

PSmart2

Ena izmed najbolj uspešnimi mobilnimi igrami zadnjih let PlayerUnknown BattleGrounds (PUBG), je pomembno vplivala tudi na trg mobilnih iger. Sodi v žanr iger »bojevanja do zadnjega« (battle royale), ki vse hitreje pridobiva popularnost. Igra, v kateri sočasno sodeluje veliko igralcev, se začne, ko sto naključno izbranih postavi na velik navidezni zemljevid. Sčasoma ta postaja vse manjši, in kdor se premika prepočasi ali pa ga drugi igralci uničijo, izpade. Ko ostane samo en, najboljši, je igre konec.

Huawei P smart 2019 je še posebej primeren za igričarje

Huawei je zaradi popularnosti mobilnih iger naredil pametni telefon, ki bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne igričarje. Model P smart 2019 je opremljen z novim osem jedrnim procesorjem Kirin 710, ki je hkrati zmogljiv, da lahko stabilno in brez zatikanja poganja najnovejše mobilne igre, kot tudi energijsko učinkovit, kar omogoča dolgo igranje, ne da bi bilo treba telefon priključiti na napajanje.

Za igričarje je Huawei razvil tudi tehnologijo GPU Turbo, ki optimizira grafične zmogljivosti telefona, igra PUBG pa jo v celoti izkorišča. Igra teče gladko in brez zatikanj, kar daje uporabniku pomembno prednost v bitki z drugimi. Zaradi optimizacije pa je tudi poraba energije celo do 30 % nižja.

Igralci bodo tudi cenili, da je pametni telefon Huawei P smart 2019 opremljen z velikim 15,77 cm (6,21 palčni) zaslonom ločljivosti 2340 x 1080 slikovnih pik. Zaradi ozkih robov telefon omogoča udobno igranja, visoka ločljivost pa kakovostno slike z veliko podrobnosti.

PSmart3

Še en element vpliva na kakovost mobilne zabave, baterija kapacitete 3400 mAh. Ne samo, da omogoča dolgo igranja, temveč tudi dolg čas spremljanja, kaj v igri počnejo drugi igralci.

Pametni telefon Huawei P smart 2019 je tisto, kar potrebuje igričar v letu 2019, da popolnoma uživa v možnostih sodobnega mobilnega igranja.

O Huawei

Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. V obtoku je že več kot milijon pametnih ur Watch GT in več kot 20 milijonov telefonov serije Mate 20, lani so po celem svetu razposlali več kot 200 milijonov izdelkov, Huawei pa se je uvrstil na drugo mesto v Evropi po številu patentnih prijav. V Sloveniji je zgolj lani Huawei uporabnikom dobavil 155 tisoč pametnih telefonov, njegov tržni delež na slovenskem trgu pa je bil v povprečju nad 30 %.

Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweija in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 30 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 102

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…