Spoznajte skrivnosti mobilne fotografije

Fotografiranje se vedno začne pri fotografu. Zato je ključnega pomena, da fotograf nikoli ne preneha razvijati fotografskih veščin in izkoristi vse priložnosti, ki mu jih nudijo inovativne tehnologije. Da bi vaše fotografije resnično zaživele, vam danes razkrivamo skrivnosti mobilne fotografije vrhunskega fotografa Kristiana Dowlinga. Ko jih boste preučili, pa jih le preizkusite še v praksi s svojim pametnim telefonom Huawei.

»Učencem poskušam vcepiti spoznanje, da je bolje kot kupovati najnovejšo fotografsko opremo, razvijati veščine, saj se fotografije vedno začnejo pri njih samih. Vseeno pa je seveda do neke mere pomembno tudi orodje, v tem primeru fotoaparat. In bolj kot je ta zmogljiv, bolje ga lahko človek unovči. Huawei je umetno inteligenco v obliki pomočnika za fotografiranje uvedel z družino pametnih telefonov Mate 10, do družine P40 pa je drastično napredovala. Njena sposobnost temelji na številnih tehnoloških procesih, kot so prepoznava prizora, obrazov in izboljšanje upodabljanja barv,« pravi Kristian Dowling.

Tehnologije, ki so fotografu v pomoč

Če izberete pametni telefon Huawei P40 Pro z inovativnimi funkcijami, ki vas podpirajo v vseh fazah fotografiranja, se boste tudi sami počutili kot profesionalec. Telefon vam bo v pomoč pri kadriranju, pritisku na sprožilec in izbiri najboljše fotografije. S tretjo generacijo sistema za obdelavo slik pa pomaga tudi pri lažjem zajemu fotografij z osupljivimi rezultati s tremi popolnoma novimi procesi.

• Združevanje podatkov iz več kamer omogoča procesorju pridobiti dodatne informacije o osvetlitvi, globini in drugih za fotografiranje pomembnih parametrih.
• Semantična umetna inteligenca natančno obdela podatke o globini, lastnosti obrazov, drži in teksturi kože, nato pa jih pošlje nevronski enoti (NPU) procesorja.
• Sistem prilagajanje fotografij na ravni slikovnih pik izboljša kakovost, da doseže boljši učinek zamegljenega ozadja, dinamični razpon, podrobnosti in reprodukcijo barv.

Najboljša med najboljšimi

Izbira najboljše fotografije v nizu posnetkov je običajno prav tako zamuden postopek kot fotografiranje samo. Da se lažje odločite, je lahko dober nasvet vrednejši od zlata. To nas popelje do inovativne funkcije »zlatega posnetka« (Golden Snap) s katero se ponašajo premijski pametni telefoni družine P40.

Funkcija uporabi zmogljivosti procesorja Kirin 990 5G v kombinaciji z umetno inteligenco, da zajame fotografije že nekaj trenutkov pred in še nekaj po pritisku na sprožilec. S tem dobite niz posnetkov, iz katerega kasneje izluščite najboljšega, ki ni nujno ravno tisti, ki je nastal ob pritisku. Funkcija samodejno izbere tri, za katere »sistem« po primerjavi z lokalno shranjenimi fotografijami v katalogu oceni, da so najboljše. V nizu so označene z ikono krone.

»Med snemanjem hitrih prizorov, ko imate le eno kratko priložnost ujeti najboljši trenutek, vam daje več možnosti, da ga ne zgrešite. Preprosto zato, ker je več fotografij bolje kot ena sama. Funkcije pa ne smemo enačiti z možnostjo hitrega zajema serije fotografij. Pri tej lahko pride do zamud med fotografiranjem, prvo v nizu pa naprava zajame šele po pritisku sprožilca. Funkcija Golden Snap pa začne za vsak slučaj fotografirati tik pred pritiskom, če z njim zamujate. Nastali niz sicer zajema manj kot 2 sekundi, kar v večini primerov zadošča, da je ena od treh predlaganih fotografij res odlična. Lahko jih izberete, ali pa tudi ne, o tem odločate sami,« svetuje Kristian Dowling.

Popolna fotografija posebej pomembnega trenutka

V življenju so posebni trenutki, ki se jih želite spominjati dlje časa, običajno pa je fotografiranje zahtevno in zahteva hitre odzive. Takrat je pomembno, da uporabite zanesljivo opremo in tehnologije, ki zagotavljajo, da boste ujeli čarobnost trenutka in s kakovostjo fotografije navdušili.

Umetna inteligenca premijskih modelov pametnih telefonov družine P40 je sposobna napovedati, kaj boste počeli, zato poskrbi, da posebnih trenutkov, ki se morda nikdar več ne bodo ponovili, ne zamudite. Kot pravi Kristian Dowling: »Najboljše je, da lahko funkcijo vedno preprosto vklopite, tako da se dotaknete ikone na zaslonu fotografske aplikacije. Ni nujo, da jo uporabljate ves čas, toda v primerih fotografiranja hitrih prizorov in bežnih minljivih trenutkov, je resnično koristna.«

Sodelujte na fotografskem natečaju Huawei Next Image

Poskusite jo, saj se boste le tako prepričali o njeni nepogrešljivosti. Morda vam uspe čarobna fotografija, s katero lahko sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020 ter osupnete svet in žirijo priznanih fotografov. Prislužite pa si lahko tudi eno od bogatih nagrad. Natečaj poteka na dveh ravneh, lokalni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Rok za prijave je 31. julij do 23.59 po srednjeevropskem času, prijavite pa se lahko tukaj: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija.

O podjetju Huawei

Huaweievi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, kar jih je uvrstilo na tretje mesto na svetu v pošiljanju mobilnih telefonov. V obtoku je že več kot dva milijona pametnih ur Watch GT in več kot 10 milijonov telefonov serije P30, lani so po celem svetu razposlali več kot 200 milijonov izdelkov, Huawei pa se je uvrstil na drugo mesto v Evropi po številu patentnih prijav. V Sloveniji je zgolj lani Huawei uporabnikom dobavil 155 tisoč pametnih telefonov, njegov tržni delež na slovenskem trgu pa je bil v povprečju nad 30 %.

Šestnajst središč za raziskave in razvoj je ustanovljeno v Združenih državah Amerike, Nemčiji, Švedski, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Bussines Group središče za potrošnike je ena izmed treh poslovnih enot Huaweia in pokriva pametne telefone, računalnike, tablične računalnike, storitve v oblaku ... Globalna mreža Huawei temelji na 30 let strokovnega znanja v telekomunikacijski industriji in je namenjena zagotavljanju najnovejših tehnoloških dosežkov potrošnikom okoli sveta.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:

Facebook
YouTube
Instagram
Skupnost

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme oprema

Nov 09, 2021 101

Izkoristite vsak trenutek s pametnim telefonom Huawei nova 8i

Globalni tehnološki velikan Huawei je predstavil pametni telefon nova 8i z vznemirljivo…
Nov 04, 2021 230

Spoznajte ambasadorje telefona Huawei nova 9: Med njimi tudi slovenska pevka Nika Zorjan

Nov pametni telefon Huawei nova 9 prinaša popolno kombinacijo edinstvene estetike, ultra…
Nov 03, 2021 192

Izjemni pametni telefon Huawei nova 9 že na voljo v Sloveniji

Odkar je Huawei oktobra na Dunaju prestavil svoj najnovejši in nadvse zanimiv pametni…
Nov 03, 2021 231

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se uspešno izogne »presenečenjem« hišnih ljubljenčkov

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to…
Oct 30, 2021 257

Vrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021

Huawei tudi letos organizira fotografski natečaj, v katerem imajo udeleženci možnost…