Kjer vzhod sreča zahod

Na svetu obstaja le eno metropola, ki se geografsko gledano razprostira na dveh celinah. To je kraj, kjer se mešata vzhodna in zahodna kultura, kjer vlada nekakšen urejeni kaos in kjer obiskovalec v prvem hipu lahko začuti vse bogastvo več tisočletne zgodovine, s katero se to mesto lahko pohvali. Ste že uganili, kam smo se podali tokrat? Seveda je to Carigrad oz. Istanbul – velemesto na stičišču Evrope in Azije. V članku, ki sledi, bomo skupaj spoznali nekaj največjih znamenitosti tega mogočnega velemesta, ob koncu pa si bomo privoščili še prav posebno sprostitev, zaradi katere je ta metropola tokrat »pristala« med našimi zdravilnimi destinacijami.

Darjan Lapanje

Carigrad, ki leži ob Bosporski ožini, je bil skozi svojo precej burno zgodovino znan pod različnimi imeni. Ustanovili so ga dorski priseljenci iz Megare v 7. stoletju pred našim štetjem. Tedaj so ga poimenovali po svojem kralju Bizasu in mu nadeli ime Bizanc. Kakih 1000 let kasneje je mesto postalo prestolnica Vzhodnega rimskega cesarstva, po rimskem cesarju Konstantinu velikem pa je dobilo ime Konstantinopel. Takrat so mu neuradno rekli tudi Novi Rim, vendar se to ime ni nikoli zares prijelo. Nazadnje so ga nato v Istanbul preimenovali ob ustanovitvi Republike Turčije, ko se je uveljavilo enotno ime Istanbul.

Bolj kot suhoparna zgodovinska dejstva pa vas utegne očarati mesti samo in njegova prav posebna energija. Čeprav Carigrad ni turška prestolnica, je daleč največje turško mesto, saj tam po zadnjih ocenah živi kar okoli 15 milijonov prebivalcev. Lahko si mislite, da obiskovalca utrip takega velemesta hitro posrka vase in ga kar vabi, da začne z odkrivanjem najrazličnejših znamenitosti, ki se skrivajo v labirintu neštetih ulic.

Morda je ta ocena nekoliko subjektivna, a zdi se, da je veliko več zanimivega najti na evropski strani Bosporske ožine. Našo pot bomo začeli na znamenitem trgu Taksim, za katerega bi lahko rekli, da je za številne popotnike nekakšna začetna točka za raziskovanje mesta, obenem pa je tudi eno največjih prometnih vozlišč v Carigradu.

Simbol nenehnih sprememb

Trg danes simbolizira vse spremembe, ki jih je v političnem smislu v zadnjih letih deležna Turčija. Seveda pa se v politiko ne bomo spuščali in se bomo raje podali po znameniti aveniji Istiklal (v prevodu: Avenija neodvisnosti). Gre za poldrugi kilometer dolgo peš-ulico, na kateri boste lahko občudovali neštete butike, galerije, knjigarne, kavarne, teatre, tradicionalne slaščičarne, restavracije in podobno. Če ste ob tem morda pomislili, da si boste navedeno ogledovali v miru in tišini, ste se vsekakor zmotili. Istiklal je namreč najbolj oblegana carigrajska ulica in se po njej ob koncu tedna sprehodi več kot tri milijone ljudi dnevno.   

Ulica se konča v četrti Galata. Četrt boste zagotovo prepoznali po slovitem Galatskem stolpu, tu pa se nahajajo še arabska mošeja, katoliška cerkev svetega Petra in Pavla, kar nekaj sinagog – skratka pisana mešanica najrazličnejših kultur oz. veroizpovedi. Med drugim se prav tu nahaja tudi druga najstarejša podzemna železnica na svetu, s katero se boste lahko odpravili na kratko vožnjo po klancu navzdol, ki vas bo pripeljala do obale Zlatega roga.

Gre za ozek zaliv, ki Galato ločuje od zgodovinskega Konstantinopla, ki je pravzaprav naš cilj, saj tam najdemo vse največje carigrajske znamenitosti. Do tja se bomo preko zaliva podali čez Galatski most, od koder je že moč uzreti visoke minarete dveh najslavnejših mošej – Modre mošeje in Hagia Sofije.

Osmo čudo sveta

Slednja je bila zgrajena kot katoliška cerkev svete Božje modrosti in so se v njej odvijali vsi pomembnejši verski dogodki, pa tudi kronanja vzhodnorimskih cesarjev. V 15. stoletju so cerkev nato preuredili v mošejo, v prvi polovici prejšnjega stoletja pa je postala muzej. Tako je bilo vse do pred letom dni, ko je po odloku turškega predsednika znova postala mošeja. Hagia Sofija velja za eno najlepših zgradb na svetu in je vključena na seznam Unescove kulturne dediščine, neuradno pa si je prislužila tudi naziv »osmo čudo sveta«.

Le streljaj stran se nahaja tudi prej omenjena Modra mošeja oz. mošeja sultana Ahmeda. Ta je ime dobila po modro obarvani kupoli. Čeprav je nekoliko manjša od Hagia Sofije, jo je vsekakor vredno obiskati, saj ima obiskovalec tudi tu kaj videti. Gre namreč za izjemno impozantne zgradbe, vrtovi, ki ju obdajajo, pa zlasti v pomladanskem času pričarajo nepozabno kuliso.

Tik nad obema mošejama pa se pne še palača Topkapi, ki zagotovo velja za eno največjih in najbolj obiskanih carigrajskih znamenitosti. Palača je bila do sredine 19. stoletja glavna rezidenca osmanskega sultana, danes pa je preurejena v muzej, kjer se lahko sprehodite skozi zgodovino Turčije.

Nakupovalni labirint

Nikakor pa na potepanju po Carigradu ne smemo pozabiti še na eno znamenitost. To je seveda Veliki bazar – pokrita tržnica, ki obsega kar 61 ulic in se razprostira na skoraj 31.000 kvadratnih metrih površin. V tem nepreglednem labirintu z več kot 4.000 trgovinami boste zagotovo lahko začutili pravo srce Carigrada. Ta najstarejša in največja pokrita tržnica na svetu velja tudi za najbolj obiskano turistično znamenitost v svetovnem merilu, saj jo letno obišče okoli 100 milijonov obiskovalcev. In nikar ne pozabite – če boste kdaj nakupovali na velikem bazarju, nikar ne sprejmite prve ponujene cene. Barantanje je tu nekaj povsem običajnega in je del kulture. Nekateri trgovci so celo užaljeni, če z njimi niste pripravljeni barantati

Zdravilna sprostitev

Na koncu pa se bomo podali še v enega od hamamov, ki jih v Carigradu lahko najdete na vsakem koraku. Gre za tradicionalno turško kopel, ki pa nima le sprostitvenega, pač pa tudi številne zdravilne učinke. Ker gre za muslimanski svet, so hamami za ženske in moške strogo ločeni. Če se torej odločite za obisk, boste najprej deležni sproščanja v nekakšni parni savni, kjer bo vaša koža postala voljna in s tem pripravljena na nadaljnji tretma.

Maser vas bo nato povabil na tradicionalno ogreto marmorno mizo, kjer navadno sledi obred odstranjevanja odmrle kože. V tradicionalnih hamamih so pri tem zelo temeljiti in vam bodo kožo s posebno grobo rokavico zdrgnili do zadnjega kotička. Nato vas bodo namilili in začeli s posebno masažo. Nikar ne pričakujte, da bo ta masaža nežna. Iz lastne izkušnje lahko povem, da utegne vse skupaj biti precej boleče, na trenutke celo grobo, a nikar se ne prestrašite. Gre za izkušene maserje, ki vedo, kaj delajo.

Masaži nato sledi umivanje, za kar prav tako poskrbi maser, ki se bo zagotovo potrudil, da bo očistil vsak delček vaše kože. Sledi še premik v sobo za počitek in sproščanje in obred je končan. Tretma v pravem hamamu ima izjemno blagodejne učinke na razstrupljanje kože, obenem pa celoten postopek pospeši prekrvavitev in poskrbi za sprostitev napetosti – tako če govorimo o mišicah, kot tudi, če imamo v mislih psiho.         

Zase lahko rečem, da sem hamam zapuščal kot prerojen in si pravzaprav želim, da bi ga lahko obiskal še kdaj. Vsekakor pa Carigrad ponuja še toliko zanimivega, da ga je vsekakor vredno obiskati. Mogoče se boste o tem kdaj v prihodnje lahko prepričali tudi sami. Zagotovo vas ne bo pustil ravnodušnih.  

Ostali članki iz teme rekreacija

Jul 19, 2021 280

Stojé po vodni gladini

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i.…
Jul 08, 2021 478

Ste že obiskali čudovito Dolino Soče? Oglejte si jo skozi adrenalinsko doživetje …

Uradno smo zakorakali v poletje. Sonce se prebudi že zelo zgodaj in ostane na nebu do…
Jun 17, 2021 306

Zdravilna avantura v Egejskem morju

Prav zanimivo je, da se že zadnjih nekaj številk v iskanju zdravilnih destinacij potepamo…
Jun 14, 2021 684

Pot z veliko začetnico

Destinaciji, ki jo predstavljamo tokrat, pridevnika »zdravilna« nismo dali zato, ker bi…
May 19, 2021 385

Končno se lahko odpravite na podaljšan vikend izlet v objeme gričkov slovenske Toskane!

Svoja vrata namreč odpira dvorec z apartmaji v sklopu posestva Zlati grič v Škalcah nad…