20 tekaških doživetij Malega kraškega maratona

Pisalo se je leto 2000, ko so se v Lipici zbrali Beno Piškur, Primož Kališnik, Žiga Černe in Božo Dragan z idejo po organizaciji teka na Krasu.

Ni ostalo le pri ideji in tako je v nedeljo 25. marca 2001 1. mali kraški maraton presenetil tudi največje optimiste, saj se je na startu zbralo 897 tekačev. Organizatorji Zavod za šport, Novice Extreme in openski Amici del tram so bili kos nepričakovano množičnemu odzivu udeležencev iz vseh koncev Slovenije in Italije.

Čeprav je vsaki maraton zgodba zase, prvega ne pozabiš nikoli. Štart je bil pri gasilskem domu, prijave so se zbirale po pošti, telefonu tudi na telefon Boža Dragana, časi so se merili ročno, seveda je bilo potrebno imeti v žepu osebno izkaznico za prehod meje.

Od takrat se je spremenilo marsikaj, razen seveda trase, srčnosti in požrtvovalnost vseh vpetih v pripravo in samo izvedbo vsakoletnega maratona.
Že prvo leto je Božo Dragan za časopis Primorske novice dejal »Postal naj bi tradicionalen, nekakšen uvodni tekaški pozdrav pomladi« in tako je ostalo vse do danes. Lahko bi rekli, da je nekakšen vir navdiha za vse naslednje podvige naših tekačev, ki se v objemu kraške gmajne preprosto zlijejo s preostalimi ljubitelji teka, ki jim doživljanje (prekrasne) kraške pokrajine dovoli misliti in videti onkraj sebe.

 

oglas 175 605 bogatstvo zdravja-page-001

V vseh teh 19 letih smo pretekli več kot 500 tisoč kilometrov, skuhali več kot 10.000 litrov jote, izklesali pol tone kamenja za medalje in ustvarili na tisoče doživetij in spominov.

Zato ne zamudite 20. izvedbe MKM! Doživite jo na otroških tekih, na 5 km, 10 km ali 21 km progi, na pohodu ali kot dragoceni navijači. Naj vas očara pisana množica tekačev, pohodnikov in obiskovalcev.

Več na: http://www.kraskimaraton.si/ in http://www.tekaskipozdrav.si/

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme rekreacija

Jun 16, 2020 133

Slikovita avantura med gorami

Razmere so letos marsikoga prepričale, da se bo v času poletnih dopustov raje kot na tuje…
May 29, 2020 164

Zakaj je med vadbo priporočljivo poslušati glasbo?

Nekateri nikdar ne vadite brez slušalk. Pravilno izbrana glasba pomaga višati tempo ali…
May 01, 2020 254

S prvim majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata

S 1. majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata, za obiskovalce bo odprta vsak dan…
Apr 05, 2020 326

Narejeni za gibanje

Trenutne razmere od nas zahtevajo veliko prilagajanja novi situaciji, kar nas lahko…
Mar 13, 2020 241

Kako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?

Vsakodnevne dejavnosti so v procesu izgube teže ravno tako pomembno kot telesna vadba.…