Potep od pragozda do slikovite reke

Slovenija tako v svetovnem kot tudi zgolj v evropskem merilu velja za majhno državo. Dejstvo pa je, da se na vsega dobrih 20.000 kvadratnih kilometrih stikajo Alpe, Kras, Jadransko morje, Panonska nižina… Gre za geografsko raznolikost, s kakršno se ne morejo pohvaliti številne, mnogo večje države. Prav zaradi tega Slovenija tudi za aktivnosti v naravi ponuja zares bogat nabor možnosti. Tudi v tej številki vam bomo predstavili eno izmed njih kot namig za aktivno preživljanje vašega oddiha. Tokrat se podajamo na skrajni jugovzhod naše dežele, v Belo krajino.

 

Darjan Lapanje

 

Kako je pokrajina, stisnjena med Gorjance, Kočevski rog in reko Kolpo, dobila svoje ime, ni povsem znano. Po nekaterih navedbah naj bi bile za to zaslužne bele breze, ki jih je na tem območju zares veliko, spet drugi viri trdijo, da je ime povezano z tradicionalnimi belimi narodnimi nošami tega območja. Obstaja tudi tretja teorija, ki pravi, da naj bi bila Bela krajina bela zaradi cvetov češenj, ki jih v tej pokrajini prav tako najdemo veliko. Ne glede na izvor imena, boste v tej gričevnati kraški pokrajini našli številne možnosti za aktivni oddih.

Plavanje in čolnarjenje

Mejne reke Kolpe verjetno ni potrebno prav posebej predstavljati, saj med ljubitelji vodnih aktivnosti že več let velja za eno najpriljubljenejših destinacij. Pomembno je predvsem dejstvo, da Kolpa velja za čisto reko in ustreza vsem kriterijem, ki jih morajo izpolnjevati kopalne vode v Sloveniji. V poletnih mesecih se tudi temperatura vode dvigne, s čimer reka postane nadvse vabljiva za kopalce, saj predstavlja prijetno osvežitev in ponuja možnost za odklop in sprostitev v slikovitem okolju.

Seveda pa plavanje ni edina možnost, ki jo ponuja reka. Vzdolž Kolpe je namreč nanizanih kar nekaj kampov, ki poleg možnosti kampiranja in glampinga ponujajo tudi možnost izposoje raftov, kajakov in supov. Iz lastne izkušnje lahko povem, da je čolnarjenje po sicer dokaj mirni Kolpi zares nekaj posebnega - doživetje, ki ga nikakor ne smete zamuditi.

Sprehod do pragozda

Za tiste, ki se raje kot v vodo podate na pohod, se v Beli krajini prav tako najde nekaj možnosti. Že res, da tu visokih vrhov ne boste našli, vseeno pa je nekaj hribov, na katere se velja povzpeti. Najbolj znana je zagotovo Mirna gora. Na vrh, ki se dviga 1048 metrov nad morjem, se lahko odpravite na prijeten pohod. Sploh v poletnih mesecih, ko se temperatura zraka v Beli krajini utegne dvigniti do slovenskih rekordnih vrednosti, je Mirna gora odlična izbira, saj velik del poti poteka po gozdu, ki vam bo nudil hladno zavetje pred žgočim soncem. Ni pa to najvišji vrh Bele krajine, kot je večinoma zmotno navedeno. 

S to titulo se ponaša Kopa, ki s svojimi 1077 metri nadmorske višine prav tako predstavlja edinstveno točko za izlet. Zanimiva je zlasti zaradi dejstva, da se na njenih pobočjih razteza pragozd Kopa. Ker v tovrstnih gozdovih človeška roka ne posega in je okolje v celoti prepuščeno zakonitostim narave, izlet na Kopo za družine morda ni najbolj primeren. Zavedati se je namreč treba, da so pragozdovi poseljeni z najrazličnejšimi gozdnimi živalmi oz. zvermi, ki so tu našle svoj mir in ne bodo prav vesele, če jih tako ali drugače vznemirjamo. Ne glede na to, pa utegne biti obisk take lokacije prava avantura in enkratna priložnost za sprostitev in popoln odklop od urbanih okolij.

Na pot s kolesom

Tudi kolesarski navdušenci boste v tem delu Slovenije našli obilo možnosti za raziskovanje in odkrivanje še neodkritih kotičkov. Bela krajina ponuja kar 15 urejenih in označenih kolesarskih poti. Med njimi se zagotovo najde za vsakega nekaj, ne glede na to, ali ste izkušeni kolesar ali pa morda šele navdušen začetnik. Kolesarske poti so namreč razgibane in raznolike, tako po konfiguraciji kot po zahtevnosti. 

Ob vseh možnostih aktivnega preživljanja prostega časa pa nikakor ne gre pozabiti niti na izjemno bogastvo, ki ga Bela krajina ponuja na kulturnem področju. Umetnost izdelovanja tradicionalnih belokranjskih pisanic, tkanja lanu, pa rojstna hiša Otona Župančiča, jurjevanje… To so le nekateri poudarki, zagotovo pa vam bodo pregovorno gostoljubni Belokranjci znali ponuditi še mnogo več.

Za hrano in pijačo je poskrbljeno

Seveda pa bo po napornem dnevu potrebno poskrbeti tudi za lačen želodec. Tudi s tega vidika vas ta del Slovenije ne bo razočaral. Seznam tradicionalnih belokranjskih jedi je dolg in zagotovo boste našli nekaj tudi zase. Belokranjska pogača, žlinkrofi, povitica, šara, žitna klobasa, odojek, jagenjček. To je le nekaj jedi, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih. Prav tako pa so Belokranjci znani tudi kot dobri vinarji, ki se ponašajo s kakovostnimi vini, tako da si le privoščite obisk tamkajšnjih vinskih kleti – ne boste jih mogli zgrešiti, saj se nahajajo ob vznožju skoraj vsakega hriba.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jul 17, 2020 201

Potep od pragozda do slikovite reke

Slovenija tako v svetovnem kot tudi zgolj v evropskem merilu velja za majhno državo.…
Jul 03, 2020 196

Od družinskega do potovalnega šotora

Med nakupovanjem šotora boste kaj hitro opazili, da obstaja veliko različnih modelov, a…
Jun 16, 2020 207

Slikovita avantura med gorami

Razmere so letos marsikoga prepričale, da se bo v času poletnih dopustov raje kot na tuje…
May 29, 2020 213

Zakaj je med vadbo priporočljivo poslušati glasbo?

Nekateri nikdar ne vadite brez slušalk. Pravilno izbrana glasba pomaga višati tempo ali…
May 01, 2020 305

S prvim majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata

S 1. majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata, za obiskovalce bo odprta vsak dan…