Stojé po vodni gladini

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i. supanje. Ta sproščujoča in dokaj preprosta športna aktivnost je obnorela domala ves svet in se celo okitila z nazivom najhitreje rastočega vodnega športa. Kaj sploh je supanje, od kod ime in kakšne koristi ima ta aktivnost za naše zdravje pa si lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Sara Sočan

Beseda »sup« prihaja iz angleščine in je okrajšava za Stand up Paddleboarding, kar v prevodu pomeni »veslanje na deski stojé«. Gre za posebno plovno desko, na kateri stojimo, po vodni gladini pa se poganjamo z veslom. Supanje tako pozna več različic, ki se med seboj razlikujejo predvsem po intenzivnosti in glede na pogoje, v katerih supamo. Te aktivnosti se namreč lahko lotimo na mirni vodi, na valovih, na brzicah, lahko pa supamo celo z vetrom.

Ena izmed dobrih lastnosti tega vodnega športa je predvsem ta, da ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, zaradi česar je zares primeren za vse generacije. Če je govora o supanju na mirni vodni gladini, je vzdrževanje ravnotežja na deski pravzaprav edina vrlina, ki jo je potrebno osvojiti. Iz lastne izkušnje lahko povem, da to ni prevelik zalogaj in lahko zelo hitro na deski dejansko začnete uživati.

Oblikujte svoje telo!

Zanimivo je tudi to, da čeprav vse skupaj izgleda precej enostavno in šproščujoče, pri supanju delujejo praktično vse mišične skupine. To namreč zahtevata tako veslanje kot sama stabilizacija telesa ne deski. Če ste torej med tistimi, ki bi si želeli znebiti »obročkov« okoli bokov ali pa enostavno nekoliko bolj definirati svoje telo, je to »veslajoče deskanje« odlična rešitev.

Sploh za začetnike, ki se navadno najprej podajo na supanje na mirno vodno gladino, Slovenija ponuja obilo izvrstnih, če ne celo idiličnih lokacij. Blejsko in Bohinjsko jezero, pa Velenjsko, Trbojsko in Zbiljsko jezero, na za odtenek bolj zahtevno aktivnost pa se lahko podate tudi na slovensko obalo ali na katero izmed slovenskih rek, ki so za izvajanje tega športa primerne. Seveda pa je pomembno, da pri vsem skupaj poskrbimo, da je tovrstno sproščanje tudi varno.

Večino ljudi, ki se odloči za ta šport, supanje navduši, nekatere celo zasvoji. Z njim namreč naredijo nekaj dobrega za svoje zdravje, poleg tega pa lahko sproščeno uživajo in naravo opazujejo z drugačne perspektive . Obala je namreč navadno še bistveno lepša, če jo imamo priložnost gledati z vodne gladine.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jul 19, 2021 280

Stojé po vodni gladini

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i.…
Jul 08, 2021 478

Ste že obiskali čudovito Dolino Soče? Oglejte si jo skozi adrenalinsko doživetje …

Uradno smo zakorakali v poletje. Sonce se prebudi že zelo zgodaj in ostane na nebu do…
Jun 17, 2021 306

Zdravilna avantura v Egejskem morju

Prav zanimivo je, da se že zadnjih nekaj številk v iskanju zdravilnih destinacij potepamo…
Jun 14, 2021 684

Pot z veliko začetnico

Destinaciji, ki jo predstavljamo tokrat, pridevnika »zdravilna« nismo dali zato, ker bi…
May 19, 2021 385

Končno se lahko odpravite na podaljšan vikend izlet v objeme gričkov slovenske Toskane!

Svoja vrata namreč odpira dvorec z apartmaji v sklopu posestva Zlati grič v Škalcah nad…