Zadnji članki: Zdravje in lepota

Izkoristite naravno moč kolagena

Kategorija: Prehrana
Februar 22, 2020
Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži, krvnih žilah, prebavnem sistemu, vezivnih tkivih in kitah. Ta beljakovina daje naši koži čvrstost in elastičnost, ko gre za naše sklepe in kite – najpreprosteje povedano: to je "lepilo", ki pomaga držati telo skupaj. S staranjem se telesu lastna tvorba kolagena naravno upočasnjuje. Temu degenerativnemu procesu se lahko zahvalimo za znake staranja, kot so gube, ohlapna in povešena koža ter bolečine v sklepih…

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Kategorija: Lepota
Februar 20, 2020
Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se odločijo, da nam bodo tudi naslednjo modno sezono stali ob strani - morda celo bolj opazni! In kateri so tisti najbolj očitni? Romantične baretke Svojo modno kombinacijo to pomlad lahko obogatite z neuradnim francoskim simbolom – baretko. Nekoč ključni kos vsake „prave" Parižanke je nazaj in tokrat v veliko bolj kul izvedbi kot kdaj koli prej. Nosijo se v kombinaciji s čipkastimi topi, bogato izvezenimi…

Blagodejni učinki drevesnih smol

Kategorija: Zdrave novice
Februar 19, 2020
Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri verskih obredih. Smola nastaja v posebnih žlezah v drevesu, z namenom varovati in celiti poškodbe na drevesu. Le te so sestavljene iz gumijastih snovi, voskastih snovi, eteričnih olj in smolnih kislin. Po svetu se veliko uporablja smolo mire in kadilne bosvelije. Že starodavni papirusi iz Egipta opisujejo mazilo iz smole in medu. V Evropi in pri nas so veliko bolj popularne smole iglavcev.. Smrekova smola,…

Povečanje prsi

Kategorija: Lepota
Februar 18, 2020
Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe in urejene. Ne želimo si odvečnih kilogramov, všeč nam je zdrava in lepa koža ter si želimo biti ponosne na naš trebuh, zadnjico ali prsi. Nemalokrat pa ravno z majhnimi dojkami nismo zadovoljne, a obstaja rešitev – kirurško povečanje prsi. Čeprav se poigravate z mislijo o povečanju prsi, vam svetujemo, da o tem koraku dobro premislite. Razlogi na poseg morajo biti pravi, za poseg pa se odločite le, če ste…

Priprava živil po jin in jang postopku

Kategorija: Prehrana
Februar 18, 2020
Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k izbiri in pripravi hrane. Med drugim je opisala nekaj smernic, ki bi jim naj sledili ter poudarila, da moramo tudi pri prehranjevanju poskrbeti za ravnovesje jin in jang energije. Tia Kemperle Feng šuj najpogosteje povezujemo z urejanjem prostorov, ampak sega tudi na druga področja, kajne?Feng šuj je več tisoč let stara veda o oblikovanju življenjskega prostora (okolice in notranjosti). Svoje korenine ima v…
Feb 16, 2020 1555

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
Feb 15, 2020 509

Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil…
Feb 13, 2020 167

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
Feb 13, 2020 696

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
Feb 12, 2020 1476

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…

Dejavniki tveganja, ki ovirajo zdravo prebavo

Optimalna prebava krepi obrambne mehanizme telesa. Zato je pomembno, da se za zdravo prehranjujete in se tako izognete dejavnikom tveganja, ki ovirajo zdravo prebavo. Način življenja in prehranjevanja lahko spremenite že danes. In za svoje telo boste naredili veliko.

V nadaljevanju vam bomo predstavili glavne dejavnike tveganja:

Kava

Pravzaprav temu močno aromatičnemu vročemu napitku nimamo kaj očitati - toda le dokler ga uživamo v zmernih količinah. Stotnije sestavin stimulirajo nastajanje želodčnih sokov in žolča in s tem pospešujejo prebavo. Preveč kave pa na drugi strani povzroča želodčne razjede in obenem ovira absorpcijo železa iz črevesja. Zato dnevno ne popijte več kot dveh skodelic kave.

Pikantna hrana

Večina začimb spodbuja prebavne sokove in s tem tudi apetit. Kdor pa ves čas pikantno začinja jedi, se bo enkrat zagotovo soočil z zgago ali pa celo z želodčno razjedo. Zato zmerno odmerjajte količine popra, ostre paprike in gorčice, čebule, česna in hrena. Ljudje z občutljivim želodcem naj bi se izogibali tudi gaziranim pijačam. Začimbi, kot sta janež in kumina, povečujeta lahkost mnogim jedem.

Kajenje

Kajenje je dejavnik tveganja številka ena in škoduje vsem sluznicam v telesu, še posebej pa sluznici prebavnega trakta. Zaradi kajenja postane ohlapna mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem - posledica sta zgaga in gastritis. Poleg tega nikotin in katran močno povečujeta tveganje za nastanek raka na črevesju in drugih rakastih obolenj.

Pomanjkanje gibanja

Zaradi sedenja se ne boste preznojili - in prav to je potrebno za pogon celotnega prebavnega trakta. Pomanjkanje gibanja ohromi črevesje in hrana se ne prenese naprej. Pride do gnitja, napihnjenosti in zaprtja. Tek, plavanje in kolesarjenje spodbujajo delovanje črevesja enako dobro kot načrtovan trening trebušnih mišic. Torej vstanite iz naslonjača in aktivirajte svoje zaspano telo. Takoj se boste počutili bolje.

Alkohol

Alkohol - tudi v manjših količinah - je v času diete vse prej kot zaželen. Energijsko je zelo bogat in se prebavi še pred maščobami iz hrane. Pri tem se zmanjša ali celo prekine izgorevanje maščob. Če uživamo čezmerne količine alkohola, pride do okvar jetrnih celic in trebušne slinavke. Poleg tega zelo negativno vpliva na črevesno floro in pospešuje nastanek raka na debelem črevesju.

Zdravila

Poleg kajenja in alkohola so naslednji velik dejavnik tveganja za zdravje črevesja. Celo vsakdanje zdravilo, kot je aspirin, draži sluznico prebavnega trakta in lahko v najslabših primerih privede tudi do krvavitev. Odvajala in antibiotiki uničujejo velik del črevesne flore. Z uživanjem probiotičnih aktivnih kultur lahko znova stabiliziramo debelo črevesje.

 

(Vir: Lisa Diete, Letnik 2004)