Zadnji članki: Zdravje in lepota

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Kategorija: Zdravo življenje
Julij 03, 2020
Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za odkrivanje novih krajev na dveh kolesih. Če sami še niste prepričani, ali je to dobra ideja, smo za vas zbrali tri razloge, zakaj so kolesarski izleti dobri za vas. Zdravje: Kolesarjenje je dober šport za ohranjanje kondicije in zdravja. Izboljšuje moč in vzdržljivost, ne povzroča pretirane obremenitve za sklepe in zanj ne potrebujete posebnega treninga. Poleg tega pa zaradi povišanega srčnega utripa pri…
Default Image

Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice do brezplačne nujne oziroma potrebne zdravstvene oskrbe pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javnega, državnega zdravstvenega sistema v vrsti držav. Vendar pa pogosto ne zadošča. Zato, da boste na poti ohranili mirno kri, poglejmo, v katerih primerih vas evropska kartica lahko…

Odženimo komarje

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi sami pripravite doma. Se sprašujete, česa komarji ne marajo?- Olj, ki vsebujejo evkaliptus, cimet, rožmarin, mentol in cedro.- Sivke- Organskega sojinega olja- Česna- Mačje mete, limonine trave- Mraza- Citronke- OgnjičaČe se želite znebiti nadležnih živalic, si na primer pripravite 10-25 kapljic eteričnega olja (na primer sivke), 2 čajni žlički rastlinskega olja in ena žličko aloe vere gela. Zmešajte jih v…

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

Kategorija: Zdrave novice
Julij 01, 2020
V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na prostem. Oddih vam veliko pomeni, zato za načrtovanje namenite precej časa – ogledate si destinacije, namestitve, kakšna bo hrana in vreme, kaj lahko doživite. Morda si naredite načrte, kako bo vaš dopust potekal. Zabavno bo, že s pakiranjem in dnem odhoda, brez stresa, saj ste vendar na dopustu, komu mar, če prispete na cilj uro pozneje. Če potujete v lastni režiji, verjetno pred odhodom preverite varnost…

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Kategorija: Zdrave novice
Junij 30, 2020
Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez leto in pol oziroma kolikor lahko znaša trenutna čakalna doba za določenega specialista ali zdravstveni poseg. Z novim zavarovanjem Zdravstvena polica (https://www.vzajemna.si/zavarovanja/zavarovanje/zdravstvena-polica) si lahko zagotovite dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh. Brez dolgih čakalnih vrst in visokih stroškov zdravljenjaČakalne vrste so velika bolečina…
Jun 30, 2020 406

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
Jun 28, 2020 403

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
Jun 27, 2020 2222

Domača lekarna za lase

Skrb in nego za naše lase je treba prilagoditi tudi letnim časom oz. letnim sezonam.…
Jun 26, 2020 594

Odstranjevanje znamenj, bradavic ali pecljatih izrastkov

Koža je največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo številne…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
Jun 25, 2020 110

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…

Ne jejte več plastike!

Pa saj ne jem plastike, boste najbrž rekli. Pa jo, in to vsak dan.

Pri kar 93 odstotkih Američanov so v telesnih tekočinah odkrili bisfenol A in pri 75 odstotkih so v urinu odkrili ftalate. Gotovo pa tudi v Evropi ne uriniramo nič manj "plastično". Obe zgoraj imenovani sintetični spojini, ki ju najdemo v številnih plastičnih izdelkih, posnemata delovanje estrogena.

Podobno kot nekateri pesticidi lahko tudi ti dve spojini v človeškem telesu povzročita kopičenje maščobe že v zgodnjih letih.

In kako te snovi pridejo v naše telo?

Najpogosteje s hrano in pijačo. Ftalate najdemo v embalaži za hrano, plastičnih vrečkah in pesticidih ter tudi v otroških igračah, plastičnih vodovodnih ceveh in medicinskih pripomočkih. Na svetu vsako leto izdelajo več kot osem milijonov ton ftalatnih estrov, ki prav lahko zlezejo v vaše telo. Vsako leto izdelajo tudi okoli tri milijone ton bisfenola A, ki ga najdemo v polikarbonatni plastiki in epoksi smolah. Iz embalaže za hrano in pijačo, otroških stekleničk in cucljev ter pločevink se snov iz­­loča v hrano in pijačo.

Ko odprete pločevinko s pa­­­­­­­radižnikovo omako, si oglejte premaz iz umetne smole na notranji strani pokrova - neizčrpen vir bisfenola A.

Nedavna raziskava je pokazala, da so imeli kitajski delavci, ki so bili v tovarnah izpostavljeni bisfenolu A, kar štirikrat več težav s potenco kot tisti, ki niso delali z bisfenolom.

Na Japonskem so med letoma 1998 in 2003 zmanjšali uporabo bisfenola v pločevinkah, zaradi česar se je količina te snovi v telesih pri prebivalstvu zmanjšala tudi za več kot 50 odstotkov.

In vaša trda plastenka za večkratno uporabo, iz katere v pisarni ali telovadnici pijete vodo?
Raziskovalci so ugotovili, da se je pri ljudeh, ki so samo en teden pili iz polikarbonatne plastenke (običajno je označena s številko 7 v trikotniku ali s črkama PC), raven bisfenola A povečala za kar 70 odstotkov.

Nekaj nasvetov, kako se izogniti plastičnim strupom:
Pravilo profesorja biologije Fredericka vom Saala se glasi: nikoli nič plastičnega v pečico ali mikrovalovko. Vročina lahko poškoduje plastiko, iz katere se tako izloči še več škodljivih snovi.

Ne kupujte živil, zavitih v plastiko. V supermarketih živila (predvsem meso) po navadi zavijajo v ovitke iz PVC-ja, gospodinjske vrečke, ki jih kupite za domačo uporabo, pa so vse pogosteje narejene iz (manj škodljivega) polietilena. PVC vsebuje ftalate, ki - vsaj pri živalih - znižujejo raven testosterona. Pri ljudeh pomanjkanje testosterona povzroča povečevanje telesne teže in hkrati izgubljanje mišične mase ter spolnega poželenja. Raje pojdite k mesarju, ki po starem zavija v papir.

Zmanjšajte porabo konzerviranih živil, na primer tunine, in namesto pločevink raje uporabljajte zamrznjena živila v vrečkah. Pozorno preberite nalepko, saj so nekatera boljša živila iz naravne pridelave pakirana v pločevinkah ali kozarcih, ki ne vsebujejo bisfenola A.

Za kavo in čaj uporabljajte porcelanasto skodelico namesto plastične. Prav tako je bolje, da se izogibate kavnih lončkov za enkratno uporabo iz stiropora, saj lahko izločajo kancerogeni stiren.