Zadnji članki: Zdravje in lepota

Dan ali več brez hrane

Kategorija: Prehrana
Februar 26, 2020
Že vrabčki na drevesih čivkajo, kako naj bi dandanes poskrbeli za zdravje in tudi za lep in privlačen videz. Toda ob situacijah, ki nas silijo v stres, k nezdravemu in neuravnoteženemu načinu prehranjevanja, ki nam nalagajo toliko dela in skrbi, da nimamo časa ob koncu dneva vsaj za en kratek sprehod, ni čudno, da se vseh napisanih pravil in nasvetov ne moremo držati. Kljub vsemu pa vendarle lahko naredimo nekaj zase. Ena izmed možnosti je, da se vsaj kakšen dan v tednu ali mesecu prepustimo…

Kako nositi rdeče čevlje?

Kategorija: Lepota
Februar 26, 2020
Iščete način, kako nadgraditi sproščen vsakdanji ali vikend izgled? Morda so odgovor na to vprašanje rdeči čevlji. Ne glede na to, ali izberete stileto petke, trendi superge ali nizke čevlje – rdeča barva je vsekakor način, kako ustvariti ženstven in seksi pridih osnovnega vsakdanjega videza. Si drznete? Kultna klasika – čudovit par rdečih petk Rdeče usnje je eden izmed najbolj priljubljenih materialov. Zakaj? Ker je popolna izbira za modne, ženstvene čevlje, ki jih lahko brez slabe vesti…

Voda iz pipe ni tako čista kot si mislimo

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
Voda je univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi kot so pesticidi, težke kovine, bakterije in razni mikroorganizmi. Zaradi intenzivnega kmetijstva, industrije, povečane gostote poseljenosti prebivalstva in prometa se število in količina nevarnih kemikalij, ki pristanejo v vodi iz leta v leto povečuje. Tako smo v zadnjem…

Jutro je, vi pa že utrujeni

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
V sodobnem svetu se pripoznava vedno več motenj spanja. V resnici je teh motenj bistveno več, kot si mislimo. Nespečnost ni edina motnja spanja. Motnje spanja se lahko kažejo tudi kot prekomerna dnevna zaspanost. Vedno pogostejša je tudi smrčanje, ki samo po sebi še ni motnja spanja, narkolepsija, sindrom nemirnih nog, hoja v spanju,... V nadaljevanju vam predstavljamo tri zgodbe naših pacientov, ki so po uspešnem zdravljenju ponovno lahko polno zaživeli. Gospa srednjih let Gospa srednjih let,…

Ključne so vlaknine in voda

Kategorija: Prehrana
Februar 26, 2020
Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo pomembna je naša prebava za naše zdravje in splošno počutje. Od nje je med drugim odvisno delovanje imunskega sistema, saj ga lahko s pravilno prehrano in dobro presnovo okrepimo in se s tem izognemo boleznim. Petra Mauer Katera živila so najbolj priporočljiva za zdravo prebavo? Nekateri svetujejo limono, kis, živila z več vlakninami, česen, čebulo, celo riž, ananas ... Kaj bi svetovali? Za zdravo prebavo…
Feb 23, 2020 240

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
Feb 22, 2020 385

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…
Feb 20, 2020 107

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se…
Feb 19, 2020 251

Blagodejni učinki drevesnih smol

Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri…
Feb 18, 2020 119

Povečanje prsi

Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe…

Ne jejte več plastike!

Pa saj ne jem plastike, boste najbrž rekli. Pa jo, in to vsak dan.

Pri kar 93 odstotkih Američanov so v telesnih tekočinah odkrili bisfenol A in pri 75 odstotkih so v urinu odkrili ftalate. Gotovo pa tudi v Evropi ne uriniramo nič manj "plastično". Obe zgoraj imenovani sintetični spojini, ki ju najdemo v številnih plastičnih izdelkih, posnemata delovanje estrogena.

Podobno kot nekateri pesticidi lahko tudi ti dve spojini v človeškem telesu povzročita kopičenje maščobe že v zgodnjih letih.

In kako te snovi pridejo v naše telo?

Najpogosteje s hrano in pijačo. Ftalate najdemo v embalaži za hrano, plastičnih vrečkah in pesticidih ter tudi v otroških igračah, plastičnih vodovodnih ceveh in medicinskih pripomočkih. Na svetu vsako leto izdelajo več kot osem milijonov ton ftalatnih estrov, ki prav lahko zlezejo v vaše telo. Vsako leto izdelajo tudi okoli tri milijone ton bisfenola A, ki ga najdemo v polikarbonatni plastiki in epoksi smolah. Iz embalaže za hrano in pijačo, otroških stekleničk in cucljev ter pločevink se snov iz­­loča v hrano in pijačo.

Ko odprete pločevinko s pa­­­­­­­radižnikovo omako, si oglejte premaz iz umetne smole na notranji strani pokrova - neizčrpen vir bisfenola A.

Nedavna raziskava je pokazala, da so imeli kitajski delavci, ki so bili v tovarnah izpostavljeni bisfenolu A, kar štirikrat več težav s potenco kot tisti, ki niso delali z bisfenolom.

Na Japonskem so med letoma 1998 in 2003 zmanjšali uporabo bisfenola v pločevinkah, zaradi česar se je količina te snovi v telesih pri prebivalstvu zmanjšala tudi za več kot 50 odstotkov.

In vaša trda plastenka za večkratno uporabo, iz katere v pisarni ali telovadnici pijete vodo?
Raziskovalci so ugotovili, da se je pri ljudeh, ki so samo en teden pili iz polikarbonatne plastenke (običajno je označena s številko 7 v trikotniku ali s črkama PC), raven bisfenola A povečala za kar 70 odstotkov.

Nekaj nasvetov, kako se izogniti plastičnim strupom:
Pravilo profesorja biologije Fredericka vom Saala se glasi: nikoli nič plastičnega v pečico ali mikrovalovko. Vročina lahko poškoduje plastiko, iz katere se tako izloči še več škodljivih snovi.

Ne kupujte živil, zavitih v plastiko. V supermarketih živila (predvsem meso) po navadi zavijajo v ovitke iz PVC-ja, gospodinjske vrečke, ki jih kupite za domačo uporabo, pa so vse pogosteje narejene iz (manj škodljivega) polietilena. PVC vsebuje ftalate, ki - vsaj pri živalih - znižujejo raven testosterona. Pri ljudeh pomanjkanje testosterona povzroča povečevanje telesne teže in hkrati izgubljanje mišične mase ter spolnega poželenja. Raje pojdite k mesarju, ki po starem zavija v papir.

Zmanjšajte porabo konzerviranih živil, na primer tunine, in namesto pločevink raje uporabljajte zamrznjena živila v vrečkah. Pozorno preberite nalepko, saj so nekatera boljša živila iz naravne pridelave pakirana v pločevinkah ali kozarcih, ki ne vsebujejo bisfenola A.

Za kavo in čaj uporabljajte porcelanasto skodelico namesto plastične. Prav tako je bolje, da se izogibate kavnih lončkov za enkratno uporabo iz stiropora, saj lahko izločajo kancerogeni stiren.