Zadnji članki: Zdravje in lepota

Voda čista kot kristal

Kategorija: Zdravo življenje
April 08, 2020
Čeprav prevladuje splošno mnenje, da teče na naših pipah čista voda, analize vod kažejo, da temu ni tako. Vsa pitna voda vsebuje klor, rakotvorne spojine, pesticide, težke kovine idr. Voda je namreč univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi, pesticidi, težkimi kovinami, bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Zaradi…

Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Kategorija: Zdravo življenje
April 07, 2020
Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem spremenile ustaljen življenjski ritem, lahko marsikdo izmed nas vsaj v določeni meri izkoristi tudi sebi in svojemu zdravju v prid. Kakovost in količina spanca je namreč tisto, od česar je v veliki meri odvisna sposobnost našega imunskega sistema, da se brani pred različnimi virusi in drugimi obolenji. Ker pa je med nami ogromno takih, ki te dni ostajamo doma in delamo na daljavo, je spremenjen urnik morda tudi…

Nova številka revije Bogastvo zdravja že na voljo našim bralcem

Kategorija: Zdrave novice
April 07, 2020
S klikom na spodnji video si lahko aktualno številko Bogastvo zdravja ogledate kar od doma.

Svetovni dan zdravja posvečen zdravstvenim delavcem

Kategorija: Zdrave novice
April 07, 2020
Danes, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan našega največjega bogastva – zdravja. Letos so aktivnosti v okviru tega dne osredotočene na podporo medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam. Precej smiselno, saj imajo še posebej v času korona virusa, vsi našteti ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in se te dni izjemno trudijo, da bi se čim bolje soočili z posebnimi izzivi. Poleg tega pa je Svetovna zdravstvena organizacija v počastitev 200-letnice rojstva Florence Nghtingale –…

Kako do čvrste in negovane kože telesa v samo 4 korakih?

Kategorija: Lepota
April 07, 2020
Čeprav je koža naš največji organ, je ravno koža tista, ki ji številni ne namenijo dovolj pozornosti. Po navadi najprej pomislimo na kožo obraza, pričesko, urejene nohte in šele na to na kožo telesa, ki jo velikokrat raje skrijemo pod oblačili. Na žalost je, tako kot obraz, tudi naše telo podvrženo številnim agresivnim vplivom iz okolja in prostim radikalom, vključno z izpostavljenostjo soncu, hormonskim spremembam, nihanjem teže pa tudi trenjem oblačil. To lahko privede do izgube čvrstosti na…
Apr 05, 2020 40

Posvetite se izbiri pravih odločitev

Kot bi mignil, je v deželo prišla pomlad in že smo se znašli v mesecu aprilu, ki nas…
Apr 05, 2020 96

Hrana, ki pomirja

Obdobje, v katerem se posvečamo boju proti tveganju okužbe z virusom COVID-19, je stresno…
Apr 04, 2020 1967

Kristali - zdravilna moč iz globin zemlje

Moč kristalov so poznali in uporabljali že v starem Egiptu in antični Grčiji. Dandanes pa…
Apr 02, 2020 220

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
Apr 01, 2020 53

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji…

Zlovešče kratica CETA, TTIP in TISA

Nekaj več kot leto je tega, kar so slovensko in evropsko javnost vznemirile informacije o tajnih trgovinskih pogajanjih med Evropsko unijo in državami onkraj oceanov. Kratica CETA označuje že skoraj sklenjeno trgovinsko pogodbo med Kanado in Evropsko unijo, TTIP je naslov gradiva za trgovinski sporazum Evrope z ZDA, v pogajanjih o sporazumu TISA pa sodeluje 50 držav.

Gorazd Marinček
Skupni cilj vseh sporazumov je kar najbolj sprostiti mednarodno trgovino blaga in storitev. In v besedicah »kar najbolj« je skrita največja nevarnost za doseženo stopnjo kvalitete življenja v Evropi in še posebej v Sloveniji.
Na področju varne hrane gre za temeljito znižanje ali popolno odpravo varnostnih standardov, ki veljajo v EU, na področju nadzora rabe pesticidov, herbicidov in drugih strupov v pridelavi hrane, za sprostitev številnih prehranskih dodatkov in kemikalij, ki jih v Evropi ne uporabljamo, za rabo antibiotikov pri reji domačih živali za hitrejšo rast, in drugih dodatkov, ki so v Evropi prepovedani. V ZDA je, na primer, dovoljenih nekaj stokrat več fitofarmacevtskih sredstev, prehranskih dodatkov in kemikalij v kozmetiki, ki so v Evropi strogo prepovedani.
Zagovorniki sporazumov obljubljajo številna nova delovna mesta. Vendar študije, tudi tista, ki jo je naročila slovenska vlada, kažejo nasprotno, na izgubo delovnih mest. Najbolj je ogroženo slovensko podeželje, ker bi bilo kmetijstvo v celoti še bolj izpostavljeno, kot je že sedaj. Zelo bodo ogrožena mala in srednja podjetja, ki v našem gospodarstvu prevladujejo. Mnogonacionalne družbe velikanke bodo lahko na malih trgih, kot je slovensko, s prenizkimi – dumpingškimi cenami uničile lokalno gospodarstvo in potem monopolno prevzele trg, na katerem bodo same določale cene, vse nadoknadile in še več.
Da nameravajo profite postaviti pred koristi ljudi, dokazuje tako imenovano pravilo ISDS, po katerem lahko neko podjetje toži državo za povračilo domnevno izgubljenega dobička. Ali konkretno, če bi Slovenija prepovedala herbicid glifosat, bi lahko ameriški lastnik podjetja v Sloveniji, ki ta strup izdeluje, iztožil odškodnino od države - davkoplačevalcev.
Naši politiki – odločevalci se doslej razen tistih v kmetijskem sektorju, niso enoznačno opredelili proti sporazumom. Podeželski parlament, ki ga sestavljajo deležniki iz vse Slovenije, pa je sprejel odločno stališče proti sporazumom. Dejstvo je, da se večinoma preprosti ljudje na podeželju zavedajo nevarnosti sporazumov, saj se utemeljeno čutijo ogrožene bolj kot uradniki in gospodarstveniki v Ljubljani.
Preko 3.300.000 podpisov je zbrala vseevropska zveza proti tajnim sporazumom. Slovenci smo jih prispevali krepko preko 10.000. Osnovne zahteve so, da so pogajanja javna, da morajo pogodbe potrditi nacionalni parlamenti in da se v ničemer ne smejo znižati doseženi evropski in slovenski standardi prehranske varnosti in kvalitete življenja.