Zadnji članki: Zdravje in lepota

Kako nositi rdeče čevlje?

Kategorija: Lepota
Februar 26, 2020
Iščete način, kako nadgraditi sproščen vsakdanji ali vikend izgled? Morda so odgovor na to vprašanje rdeči čevlji. Ne glede na to, ali izberete stileto petke, trendi superge ali nizke čevlje – rdeča barva je vsekakor način, kako ustvariti ženstven in seksi pridih osnovnega vsakdanjega videza. Si drznete? Kultna klasika – čudovit par rdečih petk Rdeče usnje je eden izmed najbolj priljubljenih materialov. Zakaj? Ker je popolna izbira za modne, ženstvene čevlje, ki jih lahko brez slabe vesti…

Voda iz pipe ni tako čista kot si mislimo

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
Voda je univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi kot so pesticidi, težke kovine, bakterije in razni mikroorganizmi. Zaradi intenzivnega kmetijstva, industrije, povečane gostote poseljenosti prebivalstva in prometa se število in količina nevarnih kemikalij, ki pristanejo v vodi iz leta v leto povečuje. Tako smo v zadnjem…

Jutro je, vi pa že utrujeni

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
V sodobnem svetu se pripoznava vedno več motenj spanja. V resnici je teh motenj bistveno več, kot si mislimo. Nespečnost ni edina motnja spanja. Motnje spanja se lahko kažejo tudi kot prekomerna dnevna zaspanost. Vedno pogostejša je tudi smrčanje, ki samo po sebi še ni motnja spanja, narkolepsija, sindrom nemirnih nog, hoja v spanju,... V nadaljevanju vam predstavljamo tri zgodbe naših pacientov, ki so po uspešnem zdravljenju ponovno lahko polno zaživeli. Gospa srednjih let Gospa srednjih let,…

Ključne so vlaknine in voda

Kategorija: Prehrana
Februar 26, 2020
Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo pomembna je naša prebava za naše zdravje in splošno počutje. Od nje je med drugim odvisno delovanje imunskega sistema, saj ga lahko s pravilno prehrano in dobro presnovo okrepimo in se s tem izognemo boleznim. Petra Mauer Katera živila so najbolj priporočljiva za zdravo prebavo? Nekateri svetujejo limono, kis, živila z več vlakninami, česen, čebulo, celo riž, ananas ... Kaj bi svetovali? Za zdravo prebavo…

S prehladi še ni konec

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 23, 2020
Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in februarju, zimskih nadlog še ni konec. Temperature se bodo še spustile pod ničlo in tudi s prehladi še ni konec. Le-ti nas pestijo praktično vsako leto in tokrat ni prav nič drugače. Bojda glavna sezona gripe šele prihaja ... Letos so do sedaj večinoma zbolevali otroci v šolah, šolske klopi so bile tako prazne, da so združevali učence več razredov v enega. Tudi kolektivi v podjetjih so oslabljeni, saj…
Feb 22, 2020 355

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…
Feb 20, 2020 100

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se…
Feb 19, 2020 213

Blagodejni učinki drevesnih smol

Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri…
Feb 18, 2020 98

Povečanje prsi

Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe…
Feb 18, 2020 254

Priprava živil po jin in jang postopku

Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k…

Mesečna perioda in hormonsko neravnovesje

Mesečna perioda (trajanje, oblika krvavitve) nam pokaže stanje hormonov, na kar lahko aktivno in učinkovito vplivamo že samo z reorganizacijo prehrane in življenjskega sloga.

Kaj je normalen ciklus?
- Trajanje ciklusa 5-7 dni
- Prične in konča se z lepo rdečo barvo brusnice in enakomerno konsistenco, ter viskoznostjo
- Pojavlja se na vsakih 28-30 dni, brez močnih bolečin in slabega počutja


Z nepravilno prehrano in nezdravim življenjskim slogom porušimo naše hormonsko ravnovesje vsak mesec, lahko pa neravnovesje traja več mesecev ali celo let, da se na to kar navadimo in sprejmemo kot način življenja. Lahko pa aktivno spremenimo stanje.
Kaj nam oblika naše mesečne periode pove o našem hormonskem stanju?
 Rjav madež kot pričetek krvavitve - oksidirana kri kot ostanek prejšnjega ciklusa, je lahko znak nizke stopnje progesterona v telesu. Nizek progesteron je sprožilec različnih nevšečnosti predmenstrualnega sindroma. Madeži lahko kažejo na problem neredne ovulacije ali na sindrom policističnih jajčnikov.
 Močna in obilna gosta krvavitev, temno rdeče barve, kadar menjavate predloge vsako uro. Lahko pomeni povišan nivo estrogenov v telesu (estrogen pospešuje razraščanje tkiv in sluznice). Presnova estrogenov je motena, odvečni metaboliti estrogenov se reabsorbirajo v sistem in ustvarjajo estrogensko dominanco. Posledica tega so endriometrioza, miomi, ciste na jajčnikih in polipi.
 Kratke periode s šibkimi krvavitvami ali neredne periode lahko nakazujejo nizek nivo estrogena v ženskem telesu. Kot posledica neustrezne prehrane ( preveč sladkorja in škroba), ekstremnih diet ( brez maščob, premalo proteinov), ki vodijo v pomanjkanje hranil za tvorbo hormonov. Lahko tudi posledica prekomerne obremenitve organizma z ekstremnimi vadbami, preobčutjivostjo na določeno hrano ali čustvenim stresom.
 Zelo kratke periode, ki se pojavljajo večkrat zaporedoma v obdobju 28-36 dni so lahko znak motnje delovanja ščitničnih hormonov oz. ščitnice.
 Močni krči prve dni mesečnega ciklusa kažejo na hormonsko neravnovesje. Smiselno je najti vzrok in le občasno poseči po protibolečinskih zdravilih, ki dodatno obremenjujejo jetra in s tem presnovo hormonov. Vrtimo se v začaranem krogu.
 Nihanje razpoloženja, razdražljivost in velika potreba po sladkem v času pred nastopom periode so pokazatelji hormonskega neravnovesja v telesu med estrogenom, progesteronom, kortizolom in inzulinom.

Vsak mesec lahko spremljate svoj cikel, ki je pravi barometer in pokazatelj ali vaša prehrana in življenjski slog podpirata delovanje vaših hormonov. Zato je pomembno reorganizirati prehrano in dopolniti vsakodnevni jedilnik z veliko zelenolistne zelenjave polne hranil za podporo hormonskemu sistemu, da lahko presnavlja odvečne oksidirane estrogene in vlaknin, ki pomagajo izločiti iz telesa stranske produkte estrogenov in tako regulira hormonsko stanje. Najti je potrebno ustrezno vadbo, način sproščanja in se kvalitetno naspati.

Simone Godina CHHC, NFD, IAHC, AADP, CGP
Certificirani zdravstveni trener za hormonsko ravnovesje in problematično kožo
Nutricionist funkcionalne diagnostike, certificiran praktik za bolezni povezane z intoleranco na hrano.