Zadnji članki: Zdravje in lepota

Default Image

Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice do brezplačne nujne oziroma potrebne zdravstvene oskrbe pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javnega, državnega zdravstvenega sistema v vrsti držav. Vendar pa pogosto ne zadošča. Zato, da boste na poti ohranili mirno kri, poglejmo, v katerih primerih vas evropska kartica lahko…

Odženimo komarje

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi sami pripravite doma. Se sprašujete, česa komarji ne marajo?- Olj, ki vsebujejo evkaliptus, cimet, rožmarin, mentol in cedro.- Sivke- Organskega sojinega olja- Česna- Mačje mete, limonine trave- Mraza- Citronke- OgnjičaČe se želite znebiti nadležnih živalic, si na primer pripravite 10-25 kapljic eteričnega olja (na primer sivke), 2 čajni žlički rastlinskega olja in ena žličko aloe vere gela. Zmešajte jih v…

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

Kategorija: Zdrave novice
Julij 01, 2020
V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na prostem. Oddih vam veliko pomeni, zato za načrtovanje namenite precej časa – ogledate si destinacije, namestitve, kakšna bo hrana in vreme, kaj lahko doživite. Morda si naredite načrte, kako bo vaš dopust potekal. Zabavno bo, že s pakiranjem in dnem odhoda, brez stresa, saj ste vendar na dopustu, komu mar, če prispete na cilj uro pozneje. Če potujete v lastni režiji, verjetno pred odhodom preverite varnost…

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Kategorija: Zdrave novice
Junij 30, 2020
Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez leto in pol oziroma kolikor lahko znaša trenutna čakalna doba za določenega specialista ali zdravstveni poseg. Z novim zavarovanjem Zdravstvena polica (https://www.vzajemna.si/zavarovanja/zavarovanje/zdravstvena-polica) si lahko zagotovite dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh. Brez dolgih čakalnih vrst in visokih stroškov zdravljenjaČakalne vrste so velika bolečina…

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Kategorija: Zdravo življenje
Junij 30, 2020
Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi bati. Sončni žarki nam sicer dajejo vitamin D, napolnijo nas z energijo, prinašajo tudi boljše počutje, na drugi strani pa lahko naši koži škodujejo. Veronika Bilban Rešitev ni v tem, da bi se soncu izogibali in se večino dneva pred njim skrivali, pač pa je potrebno našo kožo nanj pripraviti. Na tržišču je precej izdelkov, s katerimi jo lahko zaščitimo, toda ali veste, kateri so tisti, res pravi za vas? Še…
Jun 28, 2020 398

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
Jun 27, 2020 2218

Domača lekarna za lase

Skrb in nego za naše lase je treba prilagoditi tudi letnim časom oz. letnim sezonam.…
Jun 26, 2020 588

Odstranjevanje znamenj, bradavic ali pecljatih izrastkov

Koža je največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo številne…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
Jun 25, 2020 104

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
Jun 25, 2020 732

Stran z gubami

Hočemo ali nočemo - čas neusmiljeno teče in staranju se ne more nihče izogniti. Vsako…

Mesečna perioda in hormonsko neravnovesje

Mesečna perioda (trajanje, oblika krvavitve) nam pokaže stanje hormonov, na kar lahko aktivno in učinkovito vplivamo že samo z reorganizacijo prehrane in življenjskega sloga.

Kaj je normalen ciklus?
- Trajanje ciklusa 5-7 dni
- Prične in konča se z lepo rdečo barvo brusnice in enakomerno konsistenco, ter viskoznostjo
- Pojavlja se na vsakih 28-30 dni, brez močnih bolečin in slabega počutja


Z nepravilno prehrano in nezdravim življenjskim slogom porušimo naše hormonsko ravnovesje vsak mesec, lahko pa neravnovesje traja več mesecev ali celo let, da se na to kar navadimo in sprejmemo kot način življenja. Lahko pa aktivno spremenimo stanje.
Kaj nam oblika naše mesečne periode pove o našem hormonskem stanju?
 Rjav madež kot pričetek krvavitve - oksidirana kri kot ostanek prejšnjega ciklusa, je lahko znak nizke stopnje progesterona v telesu. Nizek progesteron je sprožilec različnih nevšečnosti predmenstrualnega sindroma. Madeži lahko kažejo na problem neredne ovulacije ali na sindrom policističnih jajčnikov.
 Močna in obilna gosta krvavitev, temno rdeče barve, kadar menjavate predloge vsako uro. Lahko pomeni povišan nivo estrogenov v telesu (estrogen pospešuje razraščanje tkiv in sluznice). Presnova estrogenov je motena, odvečni metaboliti estrogenov se reabsorbirajo v sistem in ustvarjajo estrogensko dominanco. Posledica tega so endriometrioza, miomi, ciste na jajčnikih in polipi.
 Kratke periode s šibkimi krvavitvami ali neredne periode lahko nakazujejo nizek nivo estrogena v ženskem telesu. Kot posledica neustrezne prehrane ( preveč sladkorja in škroba), ekstremnih diet ( brez maščob, premalo proteinov), ki vodijo v pomanjkanje hranil za tvorbo hormonov. Lahko tudi posledica prekomerne obremenitve organizma z ekstremnimi vadbami, preobčutjivostjo na določeno hrano ali čustvenim stresom.
 Zelo kratke periode, ki se pojavljajo večkrat zaporedoma v obdobju 28-36 dni so lahko znak motnje delovanja ščitničnih hormonov oz. ščitnice.
 Močni krči prve dni mesečnega ciklusa kažejo na hormonsko neravnovesje. Smiselno je najti vzrok in le občasno poseči po protibolečinskih zdravilih, ki dodatno obremenjujejo jetra in s tem presnovo hormonov. Vrtimo se v začaranem krogu.
 Nihanje razpoloženja, razdražljivost in velika potreba po sladkem v času pred nastopom periode so pokazatelji hormonskega neravnovesja v telesu med estrogenom, progesteronom, kortizolom in inzulinom.

Vsak mesec lahko spremljate svoj cikel, ki je pravi barometer in pokazatelj ali vaša prehrana in življenjski slog podpirata delovanje vaših hormonov. Zato je pomembno reorganizirati prehrano in dopolniti vsakodnevni jedilnik z veliko zelenolistne zelenjave polne hranil za podporo hormonskemu sistemu, da lahko presnavlja odvečne oksidirane estrogene in vlaknin, ki pomagajo izločiti iz telesa stranske produkte estrogenov in tako regulira hormonsko stanje. Najti je potrebno ustrezno vadbo, način sproščanja in se kvalitetno naspati.

Simone Godina CHHC, NFD, IAHC, AADP, CGP
Certificirani zdravstveni trener za hormonsko ravnovesje in problematično kožo
Nutricionist funkcionalne diagnostike, certificiran praktik za bolezni povezane z intoleranco na hrano.