Zadnji članki: Zdravje in lepota

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Kategorija: Zdravo življenje
Julij 03, 2020
Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za odkrivanje novih krajev na dveh kolesih. Če sami še niste prepričani, ali je to dobra ideja, smo za vas zbrali tri razloge, zakaj so kolesarski izleti dobri za vas. Zdravje: Kolesarjenje je dober šport za ohranjanje kondicije in zdravja. Izboljšuje moč in vzdržljivost, ne povzroča pretirane obremenitve za sklepe in zanj ne potrebujete posebnega treninga. Poleg tega pa zaradi povišanega srčnega utripa pri…
Default Image

Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice do brezplačne nujne oziroma potrebne zdravstvene oskrbe pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javnega, državnega zdravstvenega sistema v vrsti držav. Vendar pa pogosto ne zadošča. Zato, da boste na poti ohranili mirno kri, poglejmo, v katerih primerih vas evropska kartica lahko…

Odženimo komarje

Kategorija: Zdrave novice
Julij 02, 2020
Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi sami pripravite doma. Se sprašujete, česa komarji ne marajo?- Olj, ki vsebujejo evkaliptus, cimet, rožmarin, mentol in cedro.- Sivke- Organskega sojinega olja- Česna- Mačje mete, limonine trave- Mraza- Citronke- OgnjičaČe se želite znebiti nadležnih živalic, si na primer pripravite 10-25 kapljic eteričnega olja (na primer sivke), 2 čajni žlički rastlinskega olja in ena žličko aloe vere gela. Zmešajte jih v…

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

Kategorija: Zdrave novice
Julij 01, 2020
V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na prostem. Oddih vam veliko pomeni, zato za načrtovanje namenite precej časa – ogledate si destinacije, namestitve, kakšna bo hrana in vreme, kaj lahko doživite. Morda si naredite načrte, kako bo vaš dopust potekal. Zabavno bo, že s pakiranjem in dnem odhoda, brez stresa, saj ste vendar na dopustu, komu mar, če prispete na cilj uro pozneje. Če potujete v lastni režiji, verjetno pred odhodom preverite varnost…

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Kategorija: Zdrave novice
Junij 30, 2020
Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez leto in pol oziroma kolikor lahko znaša trenutna čakalna doba za določenega specialista ali zdravstveni poseg. Z novim zavarovanjem Zdravstvena polica (https://www.vzajemna.si/zavarovanja/zavarovanje/zdravstvena-polica) si lahko zagotovite dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh. Brez dolgih čakalnih vrst in visokih stroškov zdravljenjaČakalne vrste so velika bolečina…
Jun 30, 2020 406

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
Jun 28, 2020 403

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
Jun 27, 2020 2222

Domača lekarna za lase

Skrb in nego za naše lase je treba prilagoditi tudi letnim časom oz. letnim sezonam.…
Jun 26, 2020 594

Odstranjevanje znamenj, bradavic ali pecljatih izrastkov

Koža je največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo številne…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
Jun 25, 2020 111

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…

Arganovo olje, aloe vera in kokosova voda

Mojster friziranja Kristijan Petek iz Celja nam je podal nekaj nasvetov o negi las in pojasnil, katere naravne sestavine so trenutno najbolj priljubljene.

SARA SOČAN
Kako naj izberemo dobre izdelke za nego las izmed slabih?
Menim da se izdelki za nego las že po sami blagovni znamki , renomeju in prepoznavnosti razlikujejo drug od drugega, in je lahko to že prvi korak - se pravi poseči po nečim , kar je preverjeno dobro. Seveda ne pomeni , da neprepoznavni izdelek ne more biti kvaliteten.
Trend se vse bolj nagiba k naravnim sestavinam za nego in lepoto kože, nenazadnje tudi las. Že babice znajo povedati, da sta brezov ali koprivin šampon zelo učinkovita. Bi morda lahko še izpostavili kakšno naravno sestavino, ki je ne smemo prezreti?
Vsekakor so naravni izdelki lahko zelo dobri. Aloe vera na primer pomirja občutljivo lasišče, arganovo olje hrani izsušene lase itd.
Kaj svetujete, katere sestavine v izdelkih za nego las so najbolj primerne za določene in najpogostejše težave, ki jih imamo z lasiščem oz. z lasmi?
Za suhe lase priporočam različna olja. Trenutno vsekakor izstopa argan, marula olje indijske fige. Tisti, ki imajo mastne lase naj preizkusijo mentol v kombinaciji s panthenolom za globinsko razmastitev, medtem ko se proti cepljenim konicam uspešno borimo z lažjimi olji v kombinaciji z glicerinom. Prhljaj pa odpravimo s kokosovo vodo, v kombinaciji z aloe vero.
Med sestavinami se najde tudi črni kaviar. Sliši se zelo eksotično, nenavadno, dragoceno. Ali res polepša naše lase?
V linijah za nego las, ki jih uporabljam pri svojem delu ni nobenega izdelka s črnim kaviarjem, seveda pa sem malo testiral konkurenčne, a me niso prepričali. Menim, da se včasih trendi sestavin v izdelkih za nego las nagibajo samo k ustvarjanju nekega prestiža s precejšnjo podporo marketinga ...
Kaj pa uporaba eteričnih olj, nenazadnje tudi izpiranje las z mešanico kisa in vode ... ?
Eterična olja so vsekakor nezamenljiv dodatek in ena tistih sestavin, ki daje lasem luksuz, sijaj, vlago ... Priporočam jih pri suhih laseh, tudi pri suhem lasišču (ne prhljajastem) ter pri naravno skodranih laseh.
Kemijski postopki barvanja, svetlenje las, kemično ravnanje ... so še vedno v veliki meri na bazični Ph osnovi. Torej nevtralizacije s kisom nikakor niso napačne - ravno nasprotno. Le vonj je daleč od prijetnega! Raje priporočam kvalitetna negovalna sredstva na kisli Ph osnovi , ki so proizvedena s strani proizvajalcev lasne kozmetike. Takšna sredstva v kombinaciji z dodatki naredijo velik in prijeten učinek.
Vse več je govora tudi o ekoloških izdelkih za nego las. Verjetno to dejstvo drži, saj so nedvomno manj agresivni od tistih, ki se ne ponašajo z eko certifikatom?
Vsekakor! Potrebno pa je upoštevati dejstva izbere pravih izdelkov. Menim da mora strokovnjak (frizer) svetovati v pravo smer tudi za domačo nego.
Še kakšen nasvet za naše bralce in bralke?
Imejte radi svoje lase!