Zadnji članki: Zdravje in lepota

Dan ali več brez hrane

Kategorija: Prehrana
Februar 26, 2020
Že vrabčki na drevesih čivkajo, kako naj bi dandanes poskrbeli za zdravje in tudi za lep in privlačen videz. Toda ob situacijah, ki nas silijo v stres, k nezdravemu in neuravnoteženemu načinu prehranjevanja, ki nam nalagajo toliko dela in skrbi, da nimamo časa ob koncu dneva vsaj za en kratek sprehod, ni čudno, da se vseh napisanih pravil in nasvetov ne moremo držati. Kljub vsemu pa vendarle lahko naredimo nekaj zase. Ena izmed možnosti je, da se vsaj kakšen dan v tednu ali mesecu prepustimo…

Kako nositi rdeče čevlje?

Kategorija: Lepota
Februar 26, 2020
Iščete način, kako nadgraditi sproščen vsakdanji ali vikend izgled? Morda so odgovor na to vprašanje rdeči čevlji. Ne glede na to, ali izberete stileto petke, trendi superge ali nizke čevlje – rdeča barva je vsekakor način, kako ustvariti ženstven in seksi pridih osnovnega vsakdanjega videza. Si drznete? Kultna klasika – čudovit par rdečih petk Rdeče usnje je eden izmed najbolj priljubljenih materialov. Zakaj? Ker je popolna izbira za modne, ženstvene čevlje, ki jih lahko brez slabe vesti…

Voda iz pipe ni tako čista kot si mislimo

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
Voda je univerzalno topilo, ki na svoji naravni poti kroženja bolj ali manj raztaplja večino snovi s katerimi pride v stik. Tako se pri prehodu skozi zemeljske plasti onesnaži z različnimi pogosto zdravju škodljivimi snovmi kot so pesticidi, težke kovine, bakterije in razni mikroorganizmi. Zaradi intenzivnega kmetijstva, industrije, povečane gostote poseljenosti prebivalstva in prometa se število in količina nevarnih kemikalij, ki pristanejo v vodi iz leta v leto povečuje. Tako smo v zadnjem…

Jutro je, vi pa že utrujeni

Kategorija: Zdravo življenje
Februar 26, 2020
V sodobnem svetu se pripoznava vedno več motenj spanja. V resnici je teh motenj bistveno več, kot si mislimo. Nespečnost ni edina motnja spanja. Motnje spanja se lahko kažejo tudi kot prekomerna dnevna zaspanost. Vedno pogostejša je tudi smrčanje, ki samo po sebi še ni motnja spanja, narkolepsija, sindrom nemirnih nog, hoja v spanju,... V nadaljevanju vam predstavljamo tri zgodbe naših pacientov, ki so po uspešnem zdravljenju ponovno lahko polno zaživeli. Gospa srednjih let Gospa srednjih let,…

Ključne so vlaknine in voda

Kategorija: Prehrana
Februar 26, 2020
Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo pomembna je naša prebava za naše zdravje in splošno počutje. Od nje je med drugim odvisno delovanje imunskega sistema, saj ga lahko s pravilno prehrano in dobro presnovo okrepimo in se s tem izognemo boleznim. Petra Mauer Katera živila so najbolj priporočljiva za zdravo prebavo? Nekateri svetujejo limono, kis, živila z več vlakninami, česen, čebulo, celo riž, ananas ... Kaj bi svetovali? Za zdravo prebavo…
Feb 23, 2020 240

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
Feb 22, 2020 385

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…
Feb 20, 2020 107

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se…
Feb 19, 2020 251

Blagodejni učinki drevesnih smol

Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri…
Feb 18, 2020 119

Povečanje prsi

Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe…

Arganovo olje, aloe vera in kokosova voda

Mojster friziranja Kristijan Petek iz Celja nam je podal nekaj nasvetov o negi las in pojasnil, katere naravne sestavine so trenutno najbolj priljubljene.

SARA SOČAN
Kako naj izberemo dobre izdelke za nego las izmed slabih?
Menim da se izdelki za nego las že po sami blagovni znamki , renomeju in prepoznavnosti razlikujejo drug od drugega, in je lahko to že prvi korak - se pravi poseči po nečim , kar je preverjeno dobro. Seveda ne pomeni , da neprepoznavni izdelek ne more biti kvaliteten.
Trend se vse bolj nagiba k naravnim sestavinam za nego in lepoto kože, nenazadnje tudi las. Že babice znajo povedati, da sta brezov ali koprivin šampon zelo učinkovita. Bi morda lahko še izpostavili kakšno naravno sestavino, ki je ne smemo prezreti?
Vsekakor so naravni izdelki lahko zelo dobri. Aloe vera na primer pomirja občutljivo lasišče, arganovo olje hrani izsušene lase itd.
Kaj svetujete, katere sestavine v izdelkih za nego las so najbolj primerne za določene in najpogostejše težave, ki jih imamo z lasiščem oz. z lasmi?
Za suhe lase priporočam različna olja. Trenutno vsekakor izstopa argan, marula olje indijske fige. Tisti, ki imajo mastne lase naj preizkusijo mentol v kombinaciji s panthenolom za globinsko razmastitev, medtem ko se proti cepljenim konicam uspešno borimo z lažjimi olji v kombinaciji z glicerinom. Prhljaj pa odpravimo s kokosovo vodo, v kombinaciji z aloe vero.
Med sestavinami se najde tudi črni kaviar. Sliši se zelo eksotično, nenavadno, dragoceno. Ali res polepša naše lase?
V linijah za nego las, ki jih uporabljam pri svojem delu ni nobenega izdelka s črnim kaviarjem, seveda pa sem malo testiral konkurenčne, a me niso prepričali. Menim, da se včasih trendi sestavin v izdelkih za nego las nagibajo samo k ustvarjanju nekega prestiža s precejšnjo podporo marketinga ...
Kaj pa uporaba eteričnih olj, nenazadnje tudi izpiranje las z mešanico kisa in vode ... ?
Eterična olja so vsekakor nezamenljiv dodatek in ena tistih sestavin, ki daje lasem luksuz, sijaj, vlago ... Priporočam jih pri suhih laseh, tudi pri suhem lasišču (ne prhljajastem) ter pri naravno skodranih laseh.
Kemijski postopki barvanja, svetlenje las, kemično ravnanje ... so še vedno v veliki meri na bazični Ph osnovi. Torej nevtralizacije s kisom nikakor niso napačne - ravno nasprotno. Le vonj je daleč od prijetnega! Raje priporočam kvalitetna negovalna sredstva na kisli Ph osnovi , ki so proizvedena s strani proizvajalcev lasne kozmetike. Takšna sredstva v kombinaciji z dodatki naredijo velik in prijeten učinek.
Vse več je govora tudi o ekoloških izdelkih za nego las. Verjetno to dejstvo drži, saj so nedvomno manj agresivni od tistih, ki se ne ponašajo z eko certifikatom?
Vsekakor! Potrebno pa je upoštevati dejstva izbere pravih izdelkov. Menim da mora strokovnjak (frizer) svetovati v pravo smer tudi za domačo nego.
Še kakšen nasvet za naše bralce in bralke?
Imejte radi svoje lase!