Zadnji članki: Zdravje in lepota

Izkoristite naravno moč kolagena

Kategorija: Prehrana
Februar 22, 2020
Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži, krvnih žilah, prebavnem sistemu, vezivnih tkivih in kitah. Ta beljakovina daje naši koži čvrstost in elastičnost, ko gre za naše sklepe in kite – najpreprosteje povedano: to je "lepilo", ki pomaga držati telo skupaj. S staranjem se telesu lastna tvorba kolagena naravno upočasnjuje. Temu degenerativnemu procesu se lahko zahvalimo za znake staranja, kot so gube, ohlapna in povešena koža ter bolečine v sklepih…

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Kategorija: Lepota
Februar 20, 2020
Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se odločijo, da nam bodo tudi naslednjo modno sezono stali ob strani - morda celo bolj opazni! In kateri so tisti najbolj očitni? Romantične baretke Svojo modno kombinacijo to pomlad lahko obogatite z neuradnim francoskim simbolom – baretko. Nekoč ključni kos vsake „prave" Parižanke je nazaj in tokrat v veliko bolj kul izvedbi kot kdaj koli prej. Nosijo se v kombinaciji s čipkastimi topi, bogato izvezenimi…

Blagodejni učinki drevesnih smol

Kategorija: Zdrave novice
Februar 19, 2020
Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri verskih obredih. Smola nastaja v posebnih žlezah v drevesu, z namenom varovati in celiti poškodbe na drevesu. Le te so sestavljene iz gumijastih snovi, voskastih snovi, eteričnih olj in smolnih kislin. Po svetu se veliko uporablja smolo mire in kadilne bosvelije. Že starodavni papirusi iz Egipta opisujejo mazilo iz smole in medu. V Evropi in pri nas so veliko bolj popularne smole iglavcev.. Smrekova smola,…

Povečanje prsi

Kategorija: Lepota
Februar 18, 2020
Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe in urejene. Ne želimo si odvečnih kilogramov, všeč nam je zdrava in lepa koža ter si želimo biti ponosne na naš trebuh, zadnjico ali prsi. Nemalokrat pa ravno z majhnimi dojkami nismo zadovoljne, a obstaja rešitev – kirurško povečanje prsi. Čeprav se poigravate z mislijo o povečanju prsi, vam svetujemo, da o tem koraku dobro premislite. Razlogi na poseg morajo biti pravi, za poseg pa se odločite le, če ste…

Priprava živil po jin in jang postopku

Kategorija: Prehrana
Februar 18, 2020
Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k izbiri in pripravi hrane. Med drugim je opisala nekaj smernic, ki bi jim naj sledili ter poudarila, da moramo tudi pri prehranjevanju poskrbeti za ravnovesje jin in jang energije. Tia Kemperle Feng šuj najpogosteje povezujemo z urejanjem prostorov, ampak sega tudi na druga področja, kajne?Feng šuj je več tisoč let stara veda o oblikovanju življenjskega prostora (okolice in notranjosti). Svoje korenine ima v…
Feb 16, 2020 1555

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
Feb 15, 2020 509

Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil…
Feb 13, 2020 167

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
Feb 13, 2020 696

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
Feb 12, 2020 1476

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…

S pravimi pripomočki nad inkontinenco

Mateja Kržin

Enaindvajseto stoletje nam je prineslo veliko sprememb, tudi spremembo starostne piramide. Dvignila se je povprečna življenjska doba, postajamo starejši in v Evropi imamo petino prebivalstva starejšega od 60 let. Staranje nam prinaša modrost, nove oblike človeščega sožitja in tudi nekatere tegobe. Ena od njih je oslabjen mehur in uhajanje urina.


V Sloveniji se z inkontinenco spopada več kot 200 tisoč ljudi. Nekaterim gre življenje naprej skoraj tako kot prej, drugim se žal spremeni na slabše. Razlika med prvimi in drugimi je predvsem v tem, da si prvi poiščejo prave informacije, izvajajo vaje za krepitev mišic medeničnega dna in poiščejo sebi primerne pripomočke. Njihova izbira temelji na znanju in možnostih, ki jih imamo znotraj zdravstvenega zavarovanja, in od ponudbe na trgu. Informacije o pripomočkih lahko poiščete na spletnih straneh ponudnikov pripomočkov, v lekarnah, kjer lahko pridobite tudi vzorce, na svetovalnicah, ki so organizirane povsod po Sloveniji in tudi drugje.


Stresna inkontinenca je najbolj pogosta 
Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki prizadane večinoma ženske – med njimi so tudi mlajše - in je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna. Prepoznamo jo po uhajanju urina po kaplicah zaradi smeha, kašljanja, dvigovanja bremen, spremembe položaja ... Stresno inkontinenco lahko uspešno blažimo ali celo odpravimo z vajami za utrjevanje mišic medeničnega dna, s tako imenovanimi vajami po Keglu, z znižanjem telesne teže in zdravo prehrano.


Ko žuborenje vode povzroči potrebo po uriniranju
Urgentna inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina, ki se pojavi zaradi povečane aktivnosti sečnega mehurja. Prepoznamo jo po neustavljivi potrebi po uriniranju, ki sproži izgube manjših količin urina do izgube celotne vsebine mehurja. Potrebo najpogosteje sproži poslušanje iztekajoče vode in delo z mrzlo vodo. Bolj so ogroženi ljudje s prizadetim živčevjem, sladkorno boleznijo in preveliko telesno težo.


Tudi omejena mobilnost je vzrok za inkontinenco
Funkcionalna inkontinenca nastopi, ko oseba ve, da mora urinirati, vendar ne more do stranišča zaradi omejene mobilnosti. Vzroki so zmedenost, demenca, slabovidnost, slaba gibljivost osebe. Včasih se pojavi preprosto zato, ker je stranišče nedosegljivo. Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo je lahko načrtovanje odhoda na stranišče tako zahtevno, da do njega na koncu sploh ne pridejo. Težavo imajo lahko tudi ljudje v invalidskih vozičkih, dostop do stranišč je zanje (pre)večkrat nemogoč.


Mehur je lahko tudi preveč poln
Čezroba oziroma »overflow« urinska inkontinenca se pojavi, ko iz prepolnega mehurja odteka urin. Posledica prenapolnjenega mehurja je nezmožnost sfinkterskega mehanizma, kadar urin odteka po kapljicah. Akutna oblika se pojavi pri tumorjih v mali medenici, po porodu in ginekoloških operacijah, pri različnih vnetjih in ob boleznih prostate, ko se mehur ne more normalno prazniti. Kronično pa jo zasledimo pri nevrogenih in sistemskih obolenjih.


Izberite pravo rešitev
Izbira pravega pripomočka temelji na stopnji inkontinence, ki je odvisna od količine in pogostnosti uhajanja urina, spola, mobilnosti uporabnika, socialne vključenosti uporabnika v družbo in številnih drugih dejavnikov. Pri začetnih težavah, ko uhaja le nekaj kapljic urina, uporabljamo manjše predloge za inkontinenco. Le-te preprečujejo nastanek neprijetnega vonja in obdržijo občutek suhosti na površini. Pomagamo si lahko z vzorci, ki so na voljo v vsaki lekarni in na ta način sami najdemo ustreznega. Pomembno je, da predlog za inkontinenco ne zamenjujemo s higienskimi vložki, saj so narejene za drug namen.


S pravimi izdelki do večje samozavesti in mobilnosti
Kadar pa so težave večje je potrebno poseči po drugih pripomočkih. Izbiramo med hlačnimi predlogami (plenice), hlačkami za enkratno uporabo in predlogami s pasom (flex). Hlačke za enkratno uporabo in predloge s pasom so dobra rešitev, ker se v veliki meri približajo običajnemu spodnjemu perilu. Taki izdelki povečajo samozavest in mobilnost uporabnika, olajšajo opravljanje potrebe v toaletne prostore v kolikor je to še mogoče, ohranjajo zdravo kožo in skrbnikom oseb z inkontinenco olajšajo delo.
Inkontinenca ni več tabu, je pa težava s katero se soočajo številni. Zahteva veliko osebne discipline, poznavanja problema ter poznavanja metod in pripomočkov za lajšanje težav. Predvsem pa moramo verjeti, da svoje življenje lahko krojimo sami.