Zadnji članki: Zdravje in lepota

Brez zdravil nad seneni nahod

Kategorija: Alternativa
Marec 29, 2020
V Centru zdravljenja alergij in tradicionalne kitajske medicine imamo rešitev za težave, ki jih povzroča seneni nahod. Z lasersko akupunkturo uspešno zdravimo vse vrste alergij in dosegamo zelo dobre rezultate pri odpravljanju težav oz. zdravljenju.Smo edini v Sloveniji s to metodo, ter štirinajst letno prakso. Pri terapiji za zdravljenje alergij, s pomočjo laserja vzpodbujamo akupunkturne točke na ušesih in glavi. Metoda je povsem neboleča, saj za stimulacijo akupunkturnih točk uporabljamo…

Kožo očistite, nahranite, navlažite

Kategorija: Lepota
Marec 29, 2020
Obraz je zelo izpostavljen del telesa, zato mu pogosto namenjamo veliko pozornosti. Vendar pa nega kože na obrazu zahteva kar nekaj znanja in veščin, saj lahko z napačnim tretmajem naredimo več škode kot koristi. Veronika Bilban Izdelki, ki jih vnašate na obraz morajo biti primerni za vaš tip kože. Le s pravilno izbiro boste dosegli učinek, ki ga boste želeli.Smiselno je, da si kožo najprej dobro očistite s čistilnim mlekom, nanesete tonik. Na ta način boste odstranili ličila in nečistoče ter…

Terapevtska hipnoza

Kategorija: Alternativa
Marec 29, 2020
VSE JE V GLAVI, slišimo od uspešnih ljudi. Pri sebi pa neuspešno iščemo ključ do sreče in zdravja. Kako torej priti do »tistega« v glavi, tega kar nam povzroča ujetost v neželene vzorce obnašanja, stopanja v odnose, čustvovanja, kar nam povzroča slabo počutje in tudi telesne bolezni? Podzavestni um deluje kot računalnik telesa. V podzavestnem umu se nahaja popolni spomin, ki hrani zapise celotnega bivanja človeka. Podzavestni um deluje po programih. Programi pa se ustvarjajo že od trenutka…

Spomladanska priporočila: 6 živil, za katere bo vam vaša koža hvaležna

Kategorija: Lepota
Marec 27, 2020
Ko gre za zdravje kože, velja stari rek: si to, kar ješ. Prihaja pravi čas za pomladno čiščenje organizma in če ste pozabili na nekatera izmed naslednjih živil, vam bo dobro prišel majhen opomin. Koža kot največji organ telesa je najboljši kazalnik zdravja, in ko naše telo začne pošiljati signale od znotraj, je pogosto že prepozno. Zmanjšanje rdečice, aken in čiščenje polti boste najhitreje dosegli s pogostim uživanjem naslednjih živil. Jajca so zakon Jajca igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju…

Prednosti naravne kozmetike

Kategorija: Lepota
Marec 25, 2020
Naravna kozmetika je alternativa klasičnim kozmetičnim izdelkom, v katerih običajno prevladujejo polsintezne in sintezne sestavine. Te sestavine oz. kemikalije v kozmetiki so lahko celo zdravju nevarne. Ker je naša koža že obremenjena z onesnaženim zrakom in manj zdravim načinom življenja, je prav, da nanjo nanašamo čim manj škodljivih snovi. Vedno več ljudi posega po naravni kozmetiki, ki je v zadnjih letih v stalnem porastu in je vedno bolj priljubljena. Naravna kozmetika je: - varna.…
Mar 24, 2020 60

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
Mar 24, 2020 329

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
Mar 24, 2020 90

Do polnih ustnic s hialuronsko kislino

Na splošno je obraz tisti, ki ga ljudje najprej opazimo. Poleg rok je najbolj viden in…
Mar 23, 2020 113

Devetdeseta leta so se vrnila!

Opazili smo, da se zgodovina ponavlja in postajajo zanimivi trendi 90. let. Za smelo…
Mar 22, 2020 112

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…

S pravimi pripomočki nad inkontinenco

Mateja Kržin

Enaindvajseto stoletje nam je prineslo veliko sprememb, tudi spremembo starostne piramide. Dvignila se je povprečna življenjska doba, postajamo starejši in v Evropi imamo petino prebivalstva starejšega od 60 let. Staranje nam prinaša modrost, nove oblike človeščega sožitja in tudi nekatere tegobe. Ena od njih je oslabjen mehur in uhajanje urina.


V Sloveniji se z inkontinenco spopada več kot 200 tisoč ljudi. Nekaterim gre življenje naprej skoraj tako kot prej, drugim se žal spremeni na slabše. Razlika med prvimi in drugimi je predvsem v tem, da si prvi poiščejo prave informacije, izvajajo vaje za krepitev mišic medeničnega dna in poiščejo sebi primerne pripomočke. Njihova izbira temelji na znanju in možnostih, ki jih imamo znotraj zdravstvenega zavarovanja, in od ponudbe na trgu. Informacije o pripomočkih lahko poiščete na spletnih straneh ponudnikov pripomočkov, v lekarnah, kjer lahko pridobite tudi vzorce, na svetovalnicah, ki so organizirane povsod po Sloveniji in tudi drugje.


Stresna inkontinenca je najbolj pogosta 
Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki prizadane večinoma ženske – med njimi so tudi mlajše - in je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna. Prepoznamo jo po uhajanju urina po kaplicah zaradi smeha, kašljanja, dvigovanja bremen, spremembe položaja ... Stresno inkontinenco lahko uspešno blažimo ali celo odpravimo z vajami za utrjevanje mišic medeničnega dna, s tako imenovanimi vajami po Keglu, z znižanjem telesne teže in zdravo prehrano.


Ko žuborenje vode povzroči potrebo po uriniranju
Urgentna inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina, ki se pojavi zaradi povečane aktivnosti sečnega mehurja. Prepoznamo jo po neustavljivi potrebi po uriniranju, ki sproži izgube manjših količin urina do izgube celotne vsebine mehurja. Potrebo najpogosteje sproži poslušanje iztekajoče vode in delo z mrzlo vodo. Bolj so ogroženi ljudje s prizadetim živčevjem, sladkorno boleznijo in preveliko telesno težo.


Tudi omejena mobilnost je vzrok za inkontinenco
Funkcionalna inkontinenca nastopi, ko oseba ve, da mora urinirati, vendar ne more do stranišča zaradi omejene mobilnosti. Vzroki so zmedenost, demenca, slabovidnost, slaba gibljivost osebe. Včasih se pojavi preprosto zato, ker je stranišče nedosegljivo. Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo je lahko načrtovanje odhoda na stranišče tako zahtevno, da do njega na koncu sploh ne pridejo. Težavo imajo lahko tudi ljudje v invalidskih vozičkih, dostop do stranišč je zanje (pre)večkrat nemogoč.


Mehur je lahko tudi preveč poln
Čezroba oziroma »overflow« urinska inkontinenca se pojavi, ko iz prepolnega mehurja odteka urin. Posledica prenapolnjenega mehurja je nezmožnost sfinkterskega mehanizma, kadar urin odteka po kapljicah. Akutna oblika se pojavi pri tumorjih v mali medenici, po porodu in ginekoloških operacijah, pri različnih vnetjih in ob boleznih prostate, ko se mehur ne more normalno prazniti. Kronično pa jo zasledimo pri nevrogenih in sistemskih obolenjih.


Izberite pravo rešitev
Izbira pravega pripomočka temelji na stopnji inkontinence, ki je odvisna od količine in pogostnosti uhajanja urina, spola, mobilnosti uporabnika, socialne vključenosti uporabnika v družbo in številnih drugih dejavnikov. Pri začetnih težavah, ko uhaja le nekaj kapljic urina, uporabljamo manjše predloge za inkontinenco. Le-te preprečujejo nastanek neprijetnega vonja in obdržijo občutek suhosti na površini. Pomagamo si lahko z vzorci, ki so na voljo v vsaki lekarni in na ta način sami najdemo ustreznega. Pomembno je, da predlog za inkontinenco ne zamenjujemo s higienskimi vložki, saj so narejene za drug namen.


S pravimi izdelki do večje samozavesti in mobilnosti
Kadar pa so težave večje je potrebno poseči po drugih pripomočkih. Izbiramo med hlačnimi predlogami (plenice), hlačkami za enkratno uporabo in predlogami s pasom (flex). Hlačke za enkratno uporabo in predloge s pasom so dobra rešitev, ker se v veliki meri približajo običajnemu spodnjemu perilu. Taki izdelki povečajo samozavest in mobilnost uporabnika, olajšajo opravljanje potrebe v toaletne prostore v kolikor je to še mogoče, ohranjajo zdravo kožo in skrbnikom oseb z inkontinenco olajšajo delo.
Inkontinenca ni več tabu, je pa težava s katero se soočajo številni. Zahteva veliko osebne discipline, poznavanja problema ter poznavanja metod in pripomočkov za lajšanje težav. Predvsem pa moramo verjeti, da svoje življenje lahko krojimo sami.