Zadnji članki: Zdravje in lepota

Izkoristite naravno moč kolagena

Kategorija: Prehrana
Februar 22, 2020
Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži, krvnih žilah, prebavnem sistemu, vezivnih tkivih in kitah. Ta beljakovina daje naši koži čvrstost in elastičnost, ko gre za naše sklepe in kite – najpreprosteje povedano: to je "lepilo", ki pomaga držati telo skupaj. S staranjem se telesu lastna tvorba kolagena naravno upočasnjuje. Temu degenerativnemu procesu se lahko zahvalimo za znake staranja, kot so gube, ohlapna in povešena koža ter bolečine v sklepih…

5 modnih trendov, ki nas bodo spremljali tudi to pomlad

Kategorija: Lepota
Februar 20, 2020
Najbolj priljubljeni trendi nas navadno zapustijo tako hitro kakor pridejo. Včasih pa se odločijo, da nam bodo tudi naslednjo modno sezono stali ob strani - morda celo bolj opazni! In kateri so tisti najbolj očitni? Romantične baretke Svojo modno kombinacijo to pomlad lahko obogatite z neuradnim francoskim simbolom – baretko. Nekoč ključni kos vsake „prave" Parižanke je nazaj in tokrat v veliko bolj kul izvedbi kot kdaj koli prej. Nosijo se v kombinaciji s čipkastimi topi, bogato izvezenimi…

Blagodejni učinki drevesnih smol

Kategorija: Zdrave novice
Februar 19, 2020
Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri verskih obredih. Smola nastaja v posebnih žlezah v drevesu, z namenom varovati in celiti poškodbe na drevesu. Le te so sestavljene iz gumijastih snovi, voskastih snovi, eteričnih olj in smolnih kislin. Po svetu se veliko uporablja smolo mire in kadilne bosvelije. Že starodavni papirusi iz Egipta opisujejo mazilo iz smole in medu. V Evropi in pri nas so veliko bolj popularne smole iglavcev.. Smrekova smola,…

Povečanje prsi

Kategorija: Lepota
Februar 18, 2020
Ženske smo pogosto precej samokritične glede svojega telesa. Stremimo k temu, da smo lepe in urejene. Ne želimo si odvečnih kilogramov, všeč nam je zdrava in lepa koža ter si želimo biti ponosne na naš trebuh, zadnjico ali prsi. Nemalokrat pa ravno z majhnimi dojkami nismo zadovoljne, a obstaja rešitev – kirurško povečanje prsi. Čeprav se poigravate z mislijo o povečanju prsi, vam svetujemo, da o tem koraku dobro premislite. Razlogi na poseg morajo biti pravi, za poseg pa se odločite le, če ste…

Priprava živil po jin in jang postopku

Kategorija: Prehrana
Februar 18, 2020
Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k izbiri in pripravi hrane. Med drugim je opisala nekaj smernic, ki bi jim naj sledili ter poudarila, da moramo tudi pri prehranjevanju poskrbeti za ravnovesje jin in jang energije. Tia Kemperle Feng šuj najpogosteje povezujemo z urejanjem prostorov, ampak sega tudi na druga področja, kajne?Feng šuj je več tisoč let stara veda o oblikovanju življenjskega prostora (okolice in notranjosti). Svoje korenine ima v…
Feb 16, 2020 1555

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
Feb 15, 2020 509

Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil…
Feb 13, 2020 167

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
Feb 13, 2020 696

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
Feb 12, 2020 1476

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…

Toplota, ki zdravi


Vse več ljudi se odloči, da bodo začeli uporabljati savno, saj so njeni pozitivni učinki znani že zelo dolgo. Če sodite med tiste, ki se z njo še niste spoznali in še vedno oklevate ali bi jo preizkusili, potem ne oklevajte. Poizkusite, raziščite različne vrste savn, izberite tisto, ki vam najbolj ustreza in zagotovo boste navdušeni!
Veronika Bilban

Eden izmed pozitivnih učinkov uporabe savne je tudi zmanjševanje stresa. Zakaj je to tako zelo pomembno? Preprosto zato, ker veliko medicinskih študij dokazuje, da stres v vsakdanjem življenju negativno vpliva na naše zdravje. Mnogo bolezni je povezanih z njim in ravno zato se je priporočljivo odpraviti v savno, kadar ste nervozni, razdražljivi, pod velikim pritiskom ... Topel, tih prostor, v katerem ni hrupnih, motečih dražljajev, sprosti celotno telo, mišice, izboljša cirkulacijo krvi in stimulira delovanje endorfinov, ki so kemikalije v telesu, ki nas spravljajo v dobro voljo, poleg tega pa tudi zmanjšujejo bolečino, ki nastane pri artritisu in drugih podobnih težavah. Prav tako se zaradi toplote dvigne telesna temperatura, kar povzroči DILATE krvnih žil ter hitrejši pretok krvi po njih. To pa pomeni, da se pospeši naraven proces zdravljenja. Strokovnjaki svetujejo, da se po športni aktivnosti odpravite v savno ter pomagate mišicam, da se hitreje sprostijo, hkrati se zmanjša pritisk in odstranijo se strupene snovi, ki so morebiti prisotne.
Nedvomno savna tudi spodbuja potenje, ki pa ima veliko dokazanih zdravilnih učinkov. Ko se toplejša kri premika proti kožni povrhnjici, živčni sistem pošlje signale na milijone žlez znojnic, ki pokrivajo človeško telo. Ko so le-te stimulirane, proizvedejo znoj, katerega naloge so ohladiti telo in je COMPOSED iz 99% vode. Močno potenje v savni lahko pomaga zmanjšati raven LEAD, COPPER, ZINC, nikel, MERCURY in kemikalij, ki so toksini, pridobljeni iz stalnega stika z okoljem. Zdravniki in tudi drugi iz medicinske stroke zatrjujejo, da je treba organizem redno razstrupljati, kar pa lahko naredite ravno s pomočjo savn in potenja.

Savne so že nekdaj uporabljali v lepotne in zdravstvene namene, saj je mogoče z njo na primer očistiti kožo. Ko se telo začne potiti in izločati pot, se koža čisti, umrle celice nadomestijo nove, s čimer se ohrani dobra kondicija kože. Potenje odplakne bakterije iz epidermal layer and sweat ducts. Čiščenje por se je izkazalo, da izboljšuje the capillary circulation, kar daje koži mehkejši videz. Hranljive snovi in minerali v znoju so bistvene za ohranjanje kolagena v koži. Vsekakor savna ne bo odstranila in preprečila akne, ampak lahko precej pripomore k boljšemu videzu kože, saj nam jo pomaga očistiti od znotraj navzven, ne le na povrhnjici.

Za boljši spanec
Raziskave so pokazale, da naj bi bil tudi bolj trden in globok spanec posledica uporabe savne. Da bi pospešili sproščanje endorfinov, telesna temperatura become elevated v poznem popoldnevu, pade pa v času, ko moramo v posteljo. Ta počasna DECLINE v endorfinih je ključ c FACILITATING spanje. Veliko oseb po celem svetu je doživelo izkušnjo, da so po obisku savne spali bolj trdno, mirno in kvalitetno.
Mnogi zanemarijo vpliv savn na spodbujanje družabnosti. Čeprav gre večinoma za intimno vzdušje, lahko predstavlja tudi prostor za sklepanje novega prijateljstva ali pa krepitev vezi med ljudmi, ki se imajo radi oziroma so si kako drugače naklonjeni. Vsekakor ne smete pozabiti, da morate biti vljudni in govoriti na primer tišje kot ste vajeni, poleg tega ne komunicirajte z nekom, ki vam daje vedeti, da mu ni do pogovora, ker bi se enostavno raje sproščal v miru in tišini.

Visoke temperature v tradicionalnih in infrardečih savnah spodbudijo srčni utrip, ki se lahko poviša iz 60-70 utripov na minuto na 110-120 utripov v savni, včasih tudi več. Z redno uporabo savn, boste trenirali srčno mišico ter pomagate telesnemu REGULATORY sistemu. Še več koristi vašemu zdravju boste naredili, če se boste knajpali, kar pomeni, da si po savni privoščite hladen tuš ali pa se potopite v bazen s hladno vodo. Ko je telo izpostavljeno visoki temperaturi in pari, proizvaja bele krven celice hitreje, kar pomaga pri boju proti bolezni in pomaga uničiti viruse. Savna pomaga, da se uprete prehladom, tudi alergijam – še posebej, kadar ste v parni savni.

Dejstvo je, da poznamo več vrst savn, ki se med sabo razlikujejo po vlažnosti, temperaturi, ambientu, osvetlitvi in namenu. Ne glede na to, katero boste izbrali, boste naredili uslugo vašemu zdravju in počutju. Pospešitev krvnega obtoka, hitrejše izgubljanje teže, regulacija krvnega tlaka, preprečevanje prehlada, pozitivno delovanje na srce, žleze in na naše psihično stanje so le nekateri njeni pozitivni učinki, zaradi katerih je obisk savne priporočljiv v vseh letnih časih. Savnanje se odsvetuje le ljudem, ki so občutljivi na vlago, imajo težave z visokim krvnim pritiskom, epilepsijo, raka, kožne bolezni, težave s srcem ali kakršnokoli drugo bolezensko stanje, ki ga spremlja povišana telesna temperatura.