Če vas zjutraj nič ne boli, ste zdravi, če pa se zbudite z glavobolom, kihanjem in smrkanjem, imate alergijo

Nada Štrovs, strokovna direktorica v Studiu Ank: »Če želimo preprečiti razvoj alergijskih reakcij, moramo poskrbeti za normalno črevesno floro, za razbremenitev jeter, izogniti pa sem moramo tudi drugim škodljivim vplivom.«

Tia Kemperle

»Alergija predstavlja spremembo občutljivosti organizma na zunanje vplive neznanih substanc oziroma alergene. Kot posledica delovanja alergena, se razvije alergijska reakcija,« pojasnjuje strokovna direktorica Studia Ank Nada Štrovs.

Kot pojasnjuje sogovornica, ločimo prave alergijske reakcije in psevdo-alergijske reakcije. »V zadnjih letih ugotavljamo, da se je povečalo število alergijskih reakcij, pa tudi resnih sprememb na dihalih, koži, limfnemu pretoku, sluznicah, sklepih, mišicah in drugod,« razlaga Štrovsova in dodaja, da ji je dolgoletno delo na področju diagnostike alergij potrdilo dognanja sodobe medicine, da so disbakterioze, motena funkcija jeter, prisotnost parazitov v organizmu, dednih nagnjen in stresa spremembe, ki pogojujejo razvoj alergij.

Najpogosteje se alergijske reakcije opazi na koži
Po sogovorničinih besedah se alergijske reakcije razvijejo kot odziv na zdravila, cvetni prah in prehrano. Spremembe ki jih lahko opazimo pod imenom alergijske reakcije so številne; najbolj pogosta je sprememba na koži v obliki koprivnice, pogoste so tudi spremembe na sluznicah. Štrovsova: »Nos je zamašen ali pa vam iz njega teče, lahko se pojavijo težave na področju prebavil s krči, napihnjenostjo, drisko. Tudi na področju skeleta in mišic najdemo lahko spremebe, povezane z alergijo. Pogosti so glavoboli, srečujemo se tudi z spremembami v razpoloženju, spanju in podobno,« pove sogovornica.

Razstrupimo svoje telo
Če želimo preprečiti razvoj alergijskih reakcij, moramo poskrbeti za normalno črevesno floro, za razbremenitev jeter, izogniti pa sem moramo tudi drugim škodljivim vplivom. Če pa imamo alergijsko reakcijo v kakršnikoli obliki že razvito, moramo poskrbeti za čiščenje organizma, izključitev alergenov in dvig ravni imunosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALERGIJE

16.12.2014

Od alergije na partnerja do alergije na moko

Beseda alergija pomeni preobčutljivost in je izpeljanka iz grške besede, ki pomeni…
14.05.2014

Alergija - preburna reakcija organizma

Pomlad je običajno najlepši čas v letu, je pa tudi sezonsko obdobje, v katerem se mnogi…
19.07.2013

Izogibajte se soncu v času največje moči ultravijoličnega sevanja

Ana Benedičič Nacionalni preventivni program Varno s soncem že od leta 2007, ko so v…
16.04.2013

Abeceda alergij

Od alergije na partnerja do alergije na moko in cvetni prah Beseda alergija pomeni…
16.04.2013

Otroci vse pogosteje zbolevajo za astmo

Sara Sočan Astma je kronično vnetje dihalnih poti zaradi alergije, virusnih infekcij…