Ledena kopel, ki zdravi telo in duha

Čas je, da si nadenemo kopalke in zaplavamo. Kamniška Bistrica ima pri izviru v tem času okoli 3 stopinje Celzija in bo kar primerna… Vas je zmrazilo ob prebranem? Lahko vam povemo, da je bilo mišljeno čisto zares. V rubriki »Drugačen pristop« vam tokrat predstavljamo človeka, ki so mu ledene kopeli popolnoma spremenile življenje. Z nami je Emil Ledenko, s katerim smo se pogovarjali o aktivaciji telesa in duha v kombinaciji z zavestnim dihanjem in ledeno kopeljo.

Darjan Lapanje

Emilova življenjska zgodba je sila zanimiva. Že kot prvošolček se je namreč zaljubil v nogomet in se, kot mnogi fantje te starosti, istovetil z nogometnimi zvezdniki svetovnega kalibra. Sanjal je o tem, da bo nekoč v dresu katerega izmed svetovno znanih klubov na nogometnih zelenicah osvajal največje lovorike. A življenje je, kot vselej, tudi pri njem ubralo svojo pot.

Kljub temu, da je pri 17 letih že postal profesionalni nogometaš, so njegovo samozavest začeli načenjati dvomi. »Sčasoma sem spoznal, da nogomet ni bila zares moja srčna želja. V nogometu sem užival, dokler je šlo za otroško igro, ko pa je vse skupaj preraslo v profesionalizem, užitka v igri ni bilo več. Dogajali so se taki in drugačni pritiski in stresna obdobja, in sam pravim, da se je po vsem tistem moja duša zlomila,« pove naš sogovornik.

Kot doda, je nogometno kariero pri 27 letih obesil na klin, sledili pa sta skoraj dve desetletji iskanja notranjega zadovoljstva in njegovega resničnega oz. pravega poslanstva. »Pred štirimi leti pa sem nato »odkril« ledene kopeli. Takrat sem začutil, da je to pravzaprav moje poslanstvo, zaradi katerega sem prišel na ta svet,« poudarja Emil.

Dihanje in ledena voda

Naš sogovornik se je torej začel ukvarjati s prav posebno tehniko za aktivacijo telesa in duha, ki vključuje tako zavestno dihanje, kot tudi kopanje v ledenih kopelih. »Osnova te tehnike je zagotovo dihanje. Mrzla voda ima morda navidezno res večji učinek, ker jo pač intenzivno začutiš in te zares prebudi. Tisto, kar ti celice dejansko nahrani s kisikom, pa je dihanje. Vodo fizično občutimo bolj kot dihanje, a z dihanjem gremo bistveno globlje vase. Kar kakih 80 odstotkov te tehnike temelji na dihanju, mrzla voda pa je tisti sijajen bonus, ki doda piko na i in zares aktivira naše telo.«

Komu je tehnika namenjena?

Emil poudarja, da pravilno izvajanje omenjene tehnike lahko pozitivno vpliva celo na ljudi, ki imajo hujše zdravstvene težave. »Mrzla voda se načeloma odsvetuje srčnim bolnikom, pa tistim z boleznimi ožilja... A to velja le, če se v ledeno vodo podajo brez pravilne tehnike dihanja. Voda je v takem primeru šok za telo in zares lahko škoduje. Dejstvo pa je, da nikoli prej ni bilo raziskano, kako mrzla voda na taka zdravstvena stanja vpliva v kombinaciji z zavestnim dihanjem. Sam verjamem, da se z dihanjem aktivirajo vsi samozaščitni in samoozdravitveni mehanizmi v telesu in se lahko tudi nekdo, ki ima neko težjo zdravstveno izkušnjo, s pravilno pripravo in postopoma loti mrzle vode na varen način,« poudarja Ledenko.

Kvantna fizika in epigenetika sta po njegovih besedah dokazali, da si s svojimi mislimi ustvarjamo svojo realnost. »To, v kar verjamemo, tak svet si gradimo. Če verjamemo, da nam nekaj lahko pomaga in nas podpre, potem sem prepričan, da nas to tudi dejansko podpre. Ljudje se morajo sami začeti zavedati, da je ta njihova vera, ta moč, ki jo imajo v sebi, dejansko ključ do spremembe. Pričakovati vselej od nekoga drugega, da ti bo pomagal in te pozdravil, je nekakšno dajanje potuhe samemu sebi. Telo kot tako je vrhunska inteligenca in ima izredno sposobnost samozdravljenja. Telo vedno stremi k temu, da se pozdravi, če mu le dovolimo. Z vidika telesa diagnoza ni pomembna. Če mi verjamemo v to in smo temu res predani, je mogoče prav vse,« poudarja naš sogovornik.

Ljudje imamo do mrzle vode odpor že po naravi. A kot poudarja Emil, gre zgolj za stvar zaupanja. »Ko s pomočjo zavestnega dihanja zmoremo kontrolirati svoje telo in svoj um v tako ekstremni situaciji, kot je ledena kopel, potem lahko um in telo kontroliramo tudi v vsaki drugi, manj stresni situaciji,« pove in dodaja, da naše telo zmore veliko več, kot si mislimo, a je glava tista, ki telesu preprečuje, da bi izrazilo svoj polni potencial.

Kakšni so pozitivni učinki?

Seveda sogovornika povprašam tudi o tem, kaj se je z izvajanjem omenjene tehnike spremenilo v njegovem življenju. »Pred tem sem bil izjemno »zmrzljiv« človek. Tuširal sem se dobesedno s kropom, morje pri 23 stopinjah Celzija pa je bilo zame premrzlo. Tako se je na moje misli pač odzivalo telo, ker je bila v moji glavi cela vrsta strahov. Danes v ledeni vodi uživam. Zagotovo imam danes neprimerno močnejši imunski sistem, kot sem ga imel pred tem. Veliko razliko pa vidim pri sami regeneraciji telesa. Sam se namreč še vedno precej aktivno ukvarjam s športom. Regeneracija po športni aktivnosti je veliko hitrejša, kot je bila denimo pri mojih dvajsetih letih. Pospeši se tudi okrevanje po poškodbah (pri meni zlom kolka), saj celice in mišice dobijo več kisika. Prav tako sem močno izboljšal svojo samozavest in samopodobo, bolj jasne pa so tudi moje misli. Lahko rečem, da sem končno našel notranji mir. Našel sem svoje središče, da ne delujem več zgolj iz glave, pač pa iz svojega centra, s čimer sem dejansko v nekakšnem notranjem ravnovesju, kar pred tem nisem bil,« svojo izkušnjo opiše Emil.

Danes je to postal način njegovega življenja, ki ga preko delavnic prenaša tudi na druge. Če ste torej med tistimi, ki vas je mrzle vode strah, le razmislite o prebranem. Morda se prav v tem strahu skriva ključ do rešitve vaših težav. Svoboda in odgovori se vedno skrivajo onkraj znanega, onkraj cone udobja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

13.04.2021

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o…
06.04.2021

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.04.2021

Zvok - naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in…
07.03.2021

Privoščimo si obrazni fitnes

Z novo sezono je revija Bogastvo zdravja bogatejša tudi za novo rubriko. Poimenovali smo…
06.02.2021

Energetski zastoji v našem telesu

Sodoben način življenja, službena preobremenjenost in hitenje jemljejo energijo in človek…