Ognjičevo mazilo

Potrebujemo:

- suhe ognjičeve liste

- olivno olje

- čebelji vosek

- stekleni kozarci

Priprava:

Suhe cvetove ognjiča damo v kozarec in nanje nalijemo kvalitetno olivno olje - najboljše je domače hladno stiskano olje. v kozarec natočimo toliko olja, da z njim pokrijemo cvetove. Kozarec pokrijemo in postavimo na mesto, kjer ni direktnega sonca

Po približno treh tednih olje precedimo skozi gazo in cvetove dobro stisnemo, Dodamo čebelji vosek in na blagem ognju segrevamo, da se vosek začne topiti. Odstavimo z ognja in mešamo, da se stopi. Segrevamo toliko časa, da se v olju stopi ves vosek. Primerno gostoto preverimo tako, da na krožnik kapnemo kapljico. Še se lepo strdi, je gostota primerna. V primeru, da je raztopina pretrda, dodamo še malce olja, oziroma malo voske, če je raztopina pretekoča

Pripravljeno kremo še toplo zlijemo v pripravljene posodice in ohladimo. Ohlajene zapremo s pokrovom. Kreme ni treba hraniti v hladilniku.

Nasvet: Če želimo kremo lepo rumene barve uporabimo samo venčne listke brez zelenega dela. (malce zelehega odtenka pa dobi z zelenim delom cveta).

Uporaba:
Kremo uporabljamo za opekline, za krčne žile, za rane, za vsakodnevno nego obraza, za vneto dojenčkovo ritko, za sončenje, razpokane roke, pete.

OSTALI ČLANKI IZ TEME BABIČIN KOTIČEK

03.05.2020

Star tibetanski recept

Starodavni tibetanski recept za zdravje, ki izboljša elastičnost krvnih žil (arterije,…
06.04.2020

Naravno pobarvani pirhi

Želite letos jajčka pobarvati na drugačen način? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako…
19.02.2020

Čudežni recept za metabolizem in hujšanje

Včasih je pametno pokukati v stare kuharske zapiske naših babic. Lahko se zgodi, da…
26.10.2016

Zakaj bi si privoščili skodelico želodove kave?

Jesen je čas želoda in toplih napitkov. Želodova kava je pražen mleti želod, ki je kavni…
16.01.2015

Ognjičevo mazilo

Potrebujemo: - suhe ognjičeve liste - olivno olje - čebelji vosek - stekleni kozarci…