Čiščenje pack

Raznorazne aktivnosti naših otrok se pogosto končajo s packami na oblačilih. Tako se vsakodnevno umetniško ustvarjanje ali športna aktivnost vodno konča pri nas, mamah, ki moramo umazanijo počistiti z oblačil.

Trava

Najbolje, da se v boj z trdovratnimi zelenimi madeži odpravimo s predpranjem pri katerem uporabimo sredstvo za odstranjevanje madežev. Nato pa še malce podrgnemo najbolj umazane dele oblačila. Pustimo delovati vsaj še 5 minut, da se sredstvo za odstranjevanje madežev res dobro vpije. Nato pa operemo na najvišji temperaturi, ki jo še dovoljuje tkanina. Lahko si pomagamo še z belilom. Vendar pozor, nekatere tkanine niso odporne nanj.

Čokolada

Kaj storiti, ko na najljubšo belo majčko moje hčerke pade čokoladna kepica sladoleda? Najbolje, da ponovimo postopek enak kot pri travnatih madežih. Zelo pomembno je predpranje, saj s tem preprečimo, da bi se madež še dodatno vpil v oblačilo. Madeže namočimo v vodi, ki ji dodamo sredstvo za odstranjevanje madežev ter detergent in jih podrgnemo. Lahko si pomagamo še z belilom, vendar pozor, nekatere tkanine niso odporne nanj.

Sokovi

Najpomembneje pri madežih sladkih sokov je, da jih izpiramo z mrzlo vodo. Nato pripravimo mešanico ene jedilne žlice kisa, polovice čajne žličke tekočine za pranje perila, ki ju dodamo v liter mrzle vode. V tej mešanici pustimo oblačilo približno 15 minut. Če je madež še vedno prisoten, lahko uporabimo alkohol (70% ali več) ter ga nanesemo nanj.

Akrilna barva

Akrilna barva gre težko iz oblačil, saj ni narejena na vodni osnovi. Najpomembneje je, da odstranimo večino barve, ko ta še ni povsem posušena, pri tem si lahko pomagamo z robčki, topim predmetom (kovanec)... Ko to storimo, zmešamo detergent za pranje posode z nekaj vode. Mešanico z pomočjo gobice za pomivanje posode nanesemo na madež ter poskusimo odstraniti večino barve. Pri nanašanju z gobico uporabimo tehniko tapkanja, saj bi z močnim drgnjenjem poškodovali tkanino.

Voščenke

Najlažje se z madeži voščenk spopademo tako, da jih odstranimo po koščkih, saj je voščenka gosta in se ne vpije v oblačila. Ena izmed boljših rešitev je ta, da oblačilo zamrznemo. Ko je zamrznjena, postane njena struktura krhka in jo lahko odlomimo iz oblačila. Če to ne deluje, pa lahko na umazano površino položimo papirnato brisačo (položimo jo na in pod umazano tkanino) ter po njej podrgnemo z likalnikom. Ta postopek ponavljamo tako dolgo, dokler madeža ne odstranimo. Paziti moramo, da se delčki voščenke ne namažejo še na druge dele oblačila. Po tem lahko naredite mešanico detergenta za pomivanje posode ter tople vode in oblačilo sperite.

Lepilo

Najlažje za odstranjevanje je obrtno lepilo, lepilo za les ter otroška lepila za papir. Če pa ste se lotili ustvarjanja z malce močnejšimi lepili, lahko naletite na težavo. Najlažje si pomagamo z sredstvi za odstranjevanje laka, ki vsebuje aceton. Pri tem je potrebno paziti, saj nekateri acetoni lahko talijo sintetične tkanine, ki vsebujejo acetat in triacetat.

Blato

Kaj je večje veselje kot skakanje v blatu, ko mamice pogledamo za minutko stran. Najhuje je, če takoj skočimo v akcijo. Takojšnje odstranjevanje, ko je blato še mokro lahko poškoduje tkanino in se še bolj vpije v vlakna. Počakajmo, da se blato posuši ter ga poskusimo postrgati z oblačila. Nato pa po potrebi uporabimo še sredstvo za odstranjevanje madežev, in ga pustimo delovati nekaj minut, nato pa brez spiranja operemo v pralnem stroju.

OSTALI ČLANKI IZ TEME HIGIENA

25.06.2020

Enostavno razkuževanje: Nevidna moč razkuževanja

Virusi, bakterije, plesni, kvasovke – naštevanje teh pojmov zveni kar nekoliko zlovešče,…
20.05.2020

Za zdravju prijaznejši dom

Rowenta Clean & Steam 2 v 1DEZINFEKCIJSKO ČIŠČENJE IN SESANJE HKRATI BREZ KEMIKALIJ…
13.05.2020

Vpojne mobilne hlačke Abri-Flex so odlična izbira pri težavah z nehotenim uhajanjem urina

Nehoteno uhajanje urina je, kljub vsem prizadevanjem, še vedno stigma. Zadnja leta precej…
04.05.2020

Skrb za lasišče

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lase. S tem se strinja tudi…
08.11.2018

Zdrava popotnica za celo življenje

Ščetkanje otroških zob je pomembno zaradi številnih razlogov. Zdravje zob pomembno vpliva…