Značilnosti zrele kože

Staranje je genetsko programiran proces, ki je neizbežen in zadeva vse organe v telesu, tudi kožo. Postarana koža je na videz suha, nagubana in pojavijo se lahko pigmentne lise. Vse to je odraz strukturnih in funkcijskih sprememb kože.

Starejša koža ima vse značilnosti suhe kože zaradi oslabljene barierne funkcije in zmanjšane količine naravnega vlažilnega dejavnika. Količina lipidov v koži se zmanjša, prav tako se spremeni sestava sebuma.

Poznamo dva procesa staranja kože, notranje in zunanje staranje. Celotno staranje je rezultat notranjega (intrinzičnega) in zunanjega (ekstrinzičnega) staranja.

Notranje staranje je naraven proces, v katerega so vpeti zlasti genetika, hormoni in presnovni procesi, nanj ne moremo vplivati. Zunanje staranje pa je dodatno pospešeno staranje zaradi vpliva zunanjih dejavnikov, zlasti ultravijoličnega sevanja, pri čemer ima ključno vlogo nastanek radikalov.

Notranje staranje

Notranje, intrinzično staranje je naravno fiziološko oz. kronološko staranje, ki se začne po petindvajsetem letu starosti, običajno pri ženskah prej kot pri moških.

Značilnosti starajoče se in stare kože

Stara koža je tanka, suha, izgublja svojo napetost in postaja vedno bolj ohlapna in zgubana.

Značilne spremembe na stari koži so posledica postopnega propadanja in upočasnjenega delovanja sestavin v vseh plasteh kože:
1. Povrhnjica (epidermis): Celotna povrhnjica se stanjša. Primanjkuje naravnega vlažilnega faktorja, ki ima sposobnost vezave vode. Ker je tudi epidermalnih lipidov manj, se poveča transepidermalna izguba vode.

2. Usnjica (dermis): V njej so najbolj izrazite spremembe strukturnih elementov pri procesu staranja. Tudi usnjica se stanjša. Fibroblastov (glavnih celic usnjice), ki proizvajajo kolagen in elastin je vedno manj. Kolagenska vlakna otrdijo, se odebelijo in nepravilno razporedijo. Zaradi manjšega števila vezivnih vlaken usnjica izgubi prožnost in čvrstost. Poleg spremenjenih kolagenskih in elastinskih vlaken je manj tudi hialuronske kisline, zaradi česar se zmanjša sposobnost vezave vode. Zmanjša se tudi število žil.

3. Podkožje (subcutis): Maščobno tkivo pod kožo se stanjša in neenakomerno razporedi.

4. Kožni priveski: Zmanjša se število in izločanje znojnic, tudi lojnice izločajo manj loja, zato primanjkuje sestavin za tvorbo hidro-lipidnega sloja na koži, kar povzroča slabšo barierno funkcijo kože.

IMG 20200309 131205 resized 20200309 011432789

Zunanje staranje

Zunanje, ekstrinzično staranje kože je odvisno od izpostavljanja različnim okoljskim dejavnikom. Za razliko od notranjega staranja ga lahko upočasnimo. Ekstrinzično staranje povzročajo številni dejavniki (onesnažena atmosfera, nekatere kemikalije, izpostavljenost soncu oz. UV-sevanju, veter, mraz) in življenjski slog (cigaretni dim, alkohol, neustrezna prehrana, premalo spanja, stres). Eden od glavnih dejavnikov okolja, ki vpliva na prezgodnje staranje kože (povzroči kar 80 % sprememb povezanih s staranjem), je UV-sevanje sonca in umetnih virov, zato takšno staranje imenujemo tudi fotostaranje.

Untitled-1 resized 20200309 011126472

Značilnosti fotostarane kože

Zaradi hitrejšega razmnoževanja melanocitov se pojavijo pigmentna znamenja – sončne pege. Dolgotrajno izpostavljanje UV-žarkom poškoduje tudi fibroblaste, zato je moteno zorenje in oblikovanje vezivnih vlaken. Večino škode v koži povzročajo encimi (aktivirajo jih nastali radikali), ki razgrajujejo kolagen in elastin. Pride do upada količine kolagena in premreženja kolagenskih vlaken, sočasno pa tudi do poškodb elastina. Koža izgublja trdnost in postane zgubana.

Pri dolgotrajnem ali ponavljajočem se izpostavljanju UV-sevanju se kapaciteta sistemov antioksidantov v koži izčrpa. Nastopi stanje oksidativnega stresa, ki vodi do fotostaranja kože.

Notranje staranje je neizbežen proces, ki se ga ne da ustaviti. K upočasnjevanju prezgodnjega zunanjega staranja lahko veliko prispevamo sami:
- s pravočasno in pravilno nego kože (vlaženje, dodajanje lipidov, dodajanje antioksidantov...),
- s pravilno zaščito pred škodljivimi vplivi UV-žarkov,
- z zdravim načinom življenja in s pravilnim prehranjevanjem.

Ne smemo pa pozabiti, da je staranje naraven proces, ki ga moramo sprejeti.

Lepo povabljeni, da s kozmetiko Mayarula izrazite svojo naravno lepoto. Vaša koža bo nahranjena, navlažena, mehka in z manj gubicami.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

27.05.2020

Poslovite se od mehkih in slabih nohtov

Smo ekološko podjetje iz vseh vidikov! Naši izdelki vsebujejo le skrbno izbrane…
18.05.2020

Absolutna Novost! Konec s CELULITOM!

Dobrodošli med najboljšimi! Katero je skrivno orožje v boju proti zmanjšanju vidnosti…
06.05.2020

Odstranjevanje znamenj, bradavic ali pecljatih izrastkov

Koža je največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo številne…
20.04.2020

Spomladanska priporočila: 6 živil, za katere bo vam vaša koža hvaležna

Ko gre za zdravje kože, velja stari rek: si to, kar ješ. Prihaja pravi čas za pomladno…
07.04.2020

Kako do čvrste in negovane kože telesa v samo 4 korakih?

Čeprav je koža naš največji organ, je ravno koža tista, ki ji številni ne namenijo dovolj…