Odstranjevanje znamenj, bradavic ali pecljatih izrastkov

Koža je največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo številne spremembe. Ločimo jih na nevarne, oz. maligne in nenevarne, oz. benigne. Med benignimi raščami najpogosteje srečamo pigmentna znamenja, bradavice, pecljate izrastke, keratoze in žilne spremembe. Nekatere spremembe so lahko estetsko moteče, lahko pa nas motijo tudi zato ker ležijo na nerodnem mestu in si jih lahko večkrat poškodujemo. Odstranitev je smiselna v obeh primerih, še posebej pa takrat, ko opazimo, da se sprememba spreminja.

Znamenja
Z leti na telesu opažamo čedalje več znamenj. Ponavadi so znamenja majhna in pravilnih oblik, barva je enakomerna in so praviloma nemoteča. Če znamenja postanejo večja, nepravilnih oblik ali spremenijo barvo jih je potrebno pokazati zdravniku, ki bo ocenil ali je potrebna njihova odstranitev. Odstranitev znamenja je smiselna tudi takrat, ko se znamenje nahaja na mestu, kjer nas moti (npr. v področju nedrčka, hlač in podobno), če si ga večkrat poškodujemo ali pa, če se nam zdi, da predstavlja estetsko motnjo.
Strokovnjaki znamenje odstranijo v lokalni anesteziji. Celoten poseg traja približno 10 minut in po posegu greste lahko v domačo oskrbo. Izrezano tkivo se za postavitev končne diagnoze vedno pošlje na patohistološki pregled.

Odstranjevanje bradavic
Bradavice so lahko dokaj trdovratna nadloga. Nastanejo zaradi virusne okužbe kože in so zato zelo prenosljive. Prenos je možen na druge dele telesa ali pa na druge osebe, s katerimi smo v tesnem stiku. Najpogosteje se pojavijo na stopalih in na rokah in so pogosto moteče. Odstranitev je smiselna, kadar bradavica povzroča funkcionalne ali estetske težave, smiselna pa je tudi zato ker s tem preprečimo nadaljnji prenos okužbe.
Bradavice najpogosteje odstranjujemo s krioterapijo, t.j. pomrzovanjem, s tekočim dušikom. Poseg je lahko potrebno večkrat ponoviti.
Zelo učinkovita je laserska metoda odstranjevanja navadnih bradavic. Uporabimo Nd-YAG laserjem, ki prodre 3-4 mm globoko skozi tkivo bradavice in jo tako uniči. Gre za uspešno in učinkovito metodo, ki jo uspešno izvajajo v Estetiki Milošević.
Bradavice je možno odstraniti tudi kirurško, z izrezom. To metodo redko uporabljamo in je opcija predvsem tedaj, ko so druge metode neuspešne.

Odstranjevanje pecljatih izrastkov
Pecljate izrastke običajno najdemo v pazduhah, na vratu, na vekah, v dimljah ali pod ženskimi dojkami. Če nas ne motijo, jih lahko pustimo. V primeru, da smo z njimi obremenjeni, pa jih lahko tudi odstranimo v lokalni anesteziji ali celo brez anestezije. Gre za manjši, ambulanti kirurški poseg, s kratkotrajnim in nezahtevnim okrevanjem po posegu.
Preglede in vse omenjene posege lahko pri dr. Miloševiću, specialistu plastične in estetske kirurgije opravite v Ljubljani ali v Slovenj Gradcu. Na pregled v Estetiko Milošević se lahko naročite na 041 339 000. Več informacij na spletni strani.

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

03.08.2020

Štrleča ušesa

Ljudje smo že po naravi nagnjeni k temu, da je vizualna podoba največkrat tista…
01.08.2020

Revolucionarne metode za samozavestnejšo pomlad in poletje

Pripravite se za poletje in preverite, kaj vam ponujajo najsodobnejše tehnologije v…
30.07.2020

Poslovite se od mehkih in slabih nohtov

Smo ekološko podjetje iz vseh vidikov! Naši izdelki vsebujejo le skrbno izbrane…
28.07.2020

Blefaroplastika - za zdrav, mladosten in spočit videz

Že bonton nas uči, da moramo ob komuniciranju z osebami, le-te gledati v oči. Očesni…
24.07.2020

Popoln konec tedna: 7 majhnih ritualov za vikend pred nami

Kako vsak konec tedna spremeniti v popoln oddih? Majhni rituali bodo v vikend vdihnili…