Vse, kar morate vedeti o vnašanju zdravih semen v prehrano

Semena so izredno zdrava in hranilna hrana. Iz semen zraste rastlina, torej je seme kot jajce, vsebuje vse, kar rastlina potrebuje, da zraste. Semena so polna vitaminov, mineralov, beljakovin, eteričnih olj in encimov.

Semena so živa, čeprav se vam morda zdi, kot da niso. Vsebujejo ogromno koristnih snovi za naša telesa, če jih le pravilno uporabljamo. Iz semen ter oreščkov so izdelana tudi rastlinska olja, ki veljajo za ena najbolj zdravih. Semen ne smete segrevati oziroma pražiti, saj pri toplotni obdelavi izgubijo svoje hranilne lastnosti. Sestavine v semenih žal ne prenesejo visokih temperatur, zato boste s segrevanjem ubili vse, kar je v semenih koristnega.

Obenem semena pomagajo uravnavati prebavo, saj rahljajo blato in pospešujejo presnovo. Ko kupujete semena, je najbolje, da izberete tista iz ekološke pridelave in popolnoma surova. Izogibajte se soljenim, sladkanim, praženim in mletim semenom, ker nimajo več prvotne hranilne vrednosti.

Lanena semena

Lanena semena moramo pred uporabo zmleti, saj jih telesu drugače ne uspe prebaviti. Vendar zmleto seme zelo hitro oksidira in izgubi svoje hranilne lastnosti. Na dan si lahko privoščite eno čajno žličko lanenih semen, ki jih tik pred uporabo zmeljete in takoj pojeste. Dodate jih lahko v jogurt, kosmiče ali smoothie oziroma kašast sadni/zelenjavni sok.

Chia semena

Chia semena veljajo za pravi čudež narave. Bogata so z beljakovinami, železom, kalcijem, vitaminom C, omega-3 maščobnimi kislinami, magnezijem, vlakninami in so naravni antioksidant. Chia semena lahko za nekaj minut namočite v hladni vodi, saj se v njej napihnejo in tvorijo žele, ki daje občutek sitosti.

Dodate jih lahko praktično vsem jedem, vendar proti koncu priprave, saj jih boste s segrevanjem uničili. Dnevno si lahko privoščite eno čajno žličko chia semen.

Sezam

Sezam je cenjen že od nekdaj in ima izrazit okus. Sezamova semena so bogata z olji, manganom, bakrom, kalcijem, magnezijem, železom, fosforjem, vitaminom B1, cinkom in dietnimi vlakninami. Dnevno lahko zaužijete približno dve jušni žlici sezamovih semen (belih ali črnih). Odlična so kot posip čez solate, testenine in v juhah. Ponovno velja, da jih ne segrevate.

Konopljina semena

O konoplji je zadnja leta ogromno govora, saj ljudje zopet odkrivajo njene koristne lastnosti. Brez skrbi, jedilna konoplja je brez vsebnosti THC-ja, ki povzroča omotično stanje. Od jedilne konoplje ne boste omamljeni in njena pridelava je zelo strogo nadzorovana.

Konopljina semena so polna beljakovin, zdravih maščob, podpirajo imunski sistem in imajo popolno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Dnevno lahko zaužijete eno jušno žlico konopljinih semen. Kupujte cela, neoluščena in nezmleta. Pred uporabo jih lahko zmeljete sami, vendar le toliko, kolikor jih boste naenkrat pojedli. Dodajate jih lahko smoothiejem, jih potresete po juhi, solatah, kosmičih in kašah. Konopljina semena lahko dodate tudi kot posip po domačem kruhu.

Bučna semena

Ker so bučna semena avtohtona tudi pri nas in so na voljo povsod, včasih kar nekoliko pozabimo na njihove koristne lastnosti. Bučna semena so zelo bogata z beljakovinami in lahko predstavljajo večji del dnevnega vnosa beljakovin. Bogata so tudi z vitaminom B in dvigujejo razpoloženje.

Dnevno lahko zaužijete tri jušne žlice bučnih semen, ki se odlično prilegajo solatam, juham, testeninam, krompirju in nasploh skoraj vsem jedem.

Sončnična semena

Sončnična semena so izvrsten vir vitamina E, najpomembnejšega antioksidanta, ki v telesu topi maščobe. Obenem so polna magnezija in mnogih drugih koristnih snovi. Priporočen dnevni vnos je ena jušna žlica semen dnevno.

Prav tako jih lahko uporabljate pri solatah in vseh drugih jedeh, le da jih potresete na koncu. Izvrstna kombinacija je tudi žlica sončničnih semen, jogurt in žlička medu.

Gorčična semena

Iz gorčičnih semen je izdelana gorčica oziroma senf, kot ji rečemo pogovorno. Vendar je tam bolj malo koristnih snovi, saj so semena že preveč predelana. Na prodajnih policah se je v zadnjih letih znašla tudi prava gorčica, ki vsebuje cela gorčična semena. Ima značilen, rahlo pikanten okus.

Gorčica razstruplja telo, izboljšuje prebavo, deluje protibakterijsko, protivirusno in protivnetno, znižuje slab holesterol, koristi pri srčnih obolenjih ter ščiti pred okužbami dihal in sečil. Gorčična semena so odličen naravni konzervans, zato jih lahko uporabite pri vlaganju zelenjave. Iz njih lahko naredite marinade in polivke ali domačo gorčico. Priporočen dnevni vnos je ena čajna žlička.

(Vir: www.druzina.enaa.com)

Ostali članki iz teme prehrana

15.01.2021

Čudežna stročnica

Kadar je govora o holesterolu, najprej pomislimo na nekaj slabega. Toda holesterol v…
22.12.2020

Jejmo zaradi lakote, ne zaradi navade

Praznični december se pozna tudi po polnih mizah dobrot. V zadnjem mesecu leta je veliko…
20.12.2020

Ko praznično zadiši po čaju

Ni lepšega kot se v hladnem zimskem dnevu zaviti v toplo odejo in si privoščiti skodelico…
14.12.2020

Razvada, ki je lahko tudi zdrava

Zagotovo je med vami veliko takih, ki si jutranjega rituala brez skodelice kave enostavno…
14.12.2020

Dočakajte novo leto v formi

Obkroža nas nešteto oglasov, ki promovirajo zdrav način življenja. Neprestano nas…