Slaba prehrana - vzrok mnogih bolezni

Spomnim se, da sem kot otrok bila pogosto bolna in kljub temu, da sem jedla antibiotike in druga različna zdravila, so se moje težave še vedno pojavljale.


Alja Gregor, dipl. delovna terapevtka, svetovalka Tradicionalne kitajske medicine, področje dietetika

Morda res ne v enaki obliki, ampak so se. Angina je po jemanju antibiotikov res »čudežno« izginila, ampak kmalu zatem je prišlo do vnetja ušes. Zakaj? Ker so se zdravili samo simptomi, ni pa se izkoreninil vzrok težav. In tako deluje naš organizem. Za vsako težavo, boleznijo, se skriva vzrok, zato ni dovolj samo zdravljenje simptomov. Treba je torej najti vzrok nastale težave.
Bolje topla kot mrzla voda
Če želimo, da bo otrok zdrav je bistvenega pomena prehrana. Najprej je potrebno spremeniti prehrano, pogledati kaj otrok je, ob katerih urah uživa določena živila in paziti, da pije dovolj tekočine - vodo. A ne kakršnokoli. Toplo in ne mrzlo, kajti mrzla voda zelo negativno vpliva na energijo ledvic, ki imajo pomembno funkcijo v našem telesu. Od njih je odvisna količina naše življenjske energije. Sadni sokovi vsebujejo ogromno sladkorjev, kar pomeni, da če otrok popije steklenico sadnega soka, je enako, kot bi mu dali čisti sladkor neposredno v žilo.
Stran s sladkorjem
Sladkor deluje zelo negativno na ljudi vseh starosti, še posebej na otroke. Ves sladkor, katerega najdemo v raznih slaščicah, čokoladah, sadnih sokovih, kosmičih, kruhu ... deluje negativno tako na telesnem kot na psihičnem nivoju. Na telesnem nivoju deluje negativno na tak način, da povzroči razne težave pri otroku, medtem ko na psihičnem nivoju povzroči neprimerne reakcije, hiperaktivnost, tudi agresijo, zadirčnost, saj sladkor, ki ga otrok zaužije povzroči, da pride do kemičnih reakcij v možganih. Otrok seveda ni sam kriv za vse nastale težave, saj ne ve, kaj se z njim dogaja, temveč le deluje v skladu z njegovimi organi in možgani, ki začnejo dobivati napačne informacije in sporočila telesa.

Otrokom dandanes pogosto postavljajo diagnozo: hiperaktivnost. V šolah se učitelji jezijo nanje, jih izolirajo od drugih otrok, posedajo v ločene klopi, da bi se umirili in ne »motili« pouka, ampak vse to ne vodi nikamor. Izolacija otroka še nikoli ni bila rešitev. S temi otroki ni prav nič narobe, ampak je narobe to, da imajo v telesu preveč sladkorjev in druge hrane, ki ne ustreza njihovem telesu. Zato je v prvi vrsti potrebno izločiti hrano, ki draži možgane (sladkorji, sadni sokovi) in izbrati ustrezne pristope. Predvsem pa pristope, ki temeljijo na ljubezni in človečnosti.
Pet morfoloških tipov ljudi
Po stari kitajski medicini smo ljudje razdeljeni na pet morfoloških tipov: jetrni, ledvični, srčni, vranični in pljučni tip. Pomembno je vedeti, v kateri tip spada otrok, kajti morfologija pomeni tip osebnosti in nam je določena ob rojstvu. Vsaka morfologija ima določene karakteristike, tako na področju prehrane, kot na področju duševnega delovanja. Otrok jetrne morfologije obožuje meso in zelenjavo, njegov organizem potrebuje meso, medtem ko je otrok ledvične morfologije pri hrani zelo izbirčen in prav tako ne mara veliko jesti, zato mu moramo dajati manjše količine obrokov, večkrat na dan. Ne mara npr. zelenjavne juhe v kateri so še koščki zelenjave, saj je ne bo jedel, ali pa bo jokal. Otrok srčne morfologije obožuje hrano. Poje vse, kar mu damo, zato moramo paziti koliko hrane mu damo, saj so otroci srčne morfologije nagnjeni k debelosti in naša odgovornost je, da jih pred tem obvarujemo.
Resnično in izredno pomembno je, da se vsak starš, ki si želi zdravega otroka pouči o ustreznem prehranjevanju, kajti ravno hrana je tista, pa naj se sliši še tako čudno, ki povzroči toliko težav in razno vrstnih bolezni pri otrocih. Nobena težava, ki pri otroku nastane, ne pride kar sama od sebe. Organi delujejo dobro, če so pravilno hranjeni. In obratno, seveda. Če niso pravilno hranjeni, pride do raznih bolečin, ki so samo začetna opozorila telesa. Telo nam poskuša z blagimi opozorili sporočiti, da delamo nekaj narobe in če tem opozorilom ne prisluhnemo, pride do raznih težav in na koncu do različnih bolezni. Če ima otrok v določenem delu telesa bolečine, ne bo vedel, kaj se z njim dogaja, niti se o tem ne bo spraševal. Svojo bolečino bo najpogosteje izražal z jokom ali morda vpitjem. Zato je pri otrocih odgovornost na strani staršev, da poskrbite za ustrezno prehrano in s tem pripomorete k njihovem zdravju. Če se prehrana ne spremeni, se otrok ne bo pozdravil, ampak se bodo težave neprestano pojavljale. Poglejmo npr. mleko in mlečne izdelke. Ogromno otrok pije mleko iz tetrapaka in uživa različne pudinge, sadne jogurte in skutice, ki vsebujejo ogromno sladkorjev. Mleko zelo negativno vpliva na organizem, saj povzroča ogromno sluzi na pljučih in slej ko prej se razvije moker, sluzast kašelj ali pride do vnetja črevesja, kar se kaže pri otrocih v obliki driske in rdeče ritke. Pitje mleka zvečer tudi moti spanec otroka in posledica tega je, da se otrok ponoči zbuja v postelji, je moker in ali se celo noč premetava sem in tja. Mleka in mlečnih izdelkov ne potrebujemo. Prebavne encime za mlečne izdelke ima otrok samo dokler se doji, zato mlečni izdelki niso osnova za zdravje. Povzročijo lahko različne težave in razna obolenja v telesu.
Hrana izboljša imunski sistem
Tema, ki se ji je vredno posvetiti, je tudi jemanje antibiotikov pri otrocih. Otrok ima vneto grlo, vzame antibiotik in med tem uživa hrano, ki sploh ne odgovarja njegovemu organizmu. Antibiotiki povzročijo hud padec imunskega sistema, poleg tega zelo poškodujejo črevesno floro in povzročajo kandido črevesja. Črevesje potrebuje minimalno 6 mesecev, da se flora okrepi nazaj in še to samo s pravilno podporo. Če te ni, se le-ta ne bo tako zlahka obnovila in kmalu bodo sledile druge težave. Otrok bo morebiti dobil alergijo na gluten in na koncu morda celo celiakijo. In za vse to bo kriva neprimerna prehrana! Do nobene bolezni ne pride kar tako, brez kakršnegakoli vzroka. Ampak, kot že rečeno, telo nam že dosti pred nastankom bolezni daje določene opozorilne znake ...
Zakaj pišem vse to? Ker želim, da veste, da se za vsemi anginami, prehladi, vročino, rdečo in vneto ritko, kašljanjem, drisko, rdečico na obrazu, dermatitisom, ki je zelo pogost pojav v današnjem času, skriva vzrok. Če se otrok rodi zdrav, kako je mogoče, da bo pri nekaj mesecih, pri 1 letu, 2 letih itd. kar naenkrat dobil vnetje črevesja ali kakšno drugo vrsto težave? Vzrok je treba najti v prehrani. Težava namreč ne pride kar sama od sebe, ampak je povezana z nepravilno prehrano otroka, ki negativno vpliva na delovanje notranjih organov.

Ostali članki iz teme prehrana

17.11.2020

Že osmo prestižno mednarodno odličje za vinsko klet Zlati grič to jesen!

Letošnjo jesen v vinski kleti Zlati grič nad Slovenskimi Konjicami podirajo rekorde. Tako…
11.11.2020

Katerih 5 vinskih kozarcev morate nujno imeti doma?

Mesec november je čas martinovega, praznika, ko se mošt spremeni v pravo vino, in čas…
10.11.2020

Priprava živil po jin in jang postopku

Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k…
08.11.2020

Drži ali ne drži?

Dandanes je na voljo že toliko različnih informacij o sodobnem načinu prehranjevanja, da…
04.11.2020

Ideja za inovativen in zdrav martinov praznični menu

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu. Do martinovega velja, da je…