Privoščite si šparglje!

S pomladjo prihaja na naše krožnike ogromno sveže, zelene, okusne in zdrave hrane. Že nekaj časa se mastimo z regratom in motovilcem, končno pa je prišla tudi sezona špargljev. Izbrskali smo pet zanimivih dejstev o tej priljubljeni pomladni zelenjavi, ki vas bodo zagotovo presenetila.


1. Šparglji rastejo na težje dostopnih mestih, pogosto v zavetju bodičastega grmičevja, zato jih marsikdaj tudi težje opazimo, pri nabiranju pa roke zaščitimo z rokavicami.
2. So zelo uravnoteženo živilo, ki vsebuje veliko vitamina E. Slednjega pogosto razglašajo kot vitamin plodnosti in naravni afrodizijak.
3. Beli šparglji so bele barve zaradi manjka pigmenta, ki izostane zaradi odsotnosti sončne svetlobe.
4. Šparglji vsebujejo veliko proteinov, vlaknin in antioksidantov, poleg tega pa so bogat vir folatov, ki so izjemno pomembni med planiranjem nosečnosti in na začetku nosečnosti.
5. Špargelj je trajnica, ki ob primerni oskrbi na istem mestu raste tudi 10 do 20 let, obstaja pa več različnih načinov vzgoje. Najpogostejši so setev na prostem, saditev nekaj mesecev starih sadik s koreninsko grud ki so zrasle v lončkih, ali z enoletnimi sadikami.
Se vam že cedijo sline? Šparglje si lahko privoščite na zelo različne načine – pogosto jih uživamo z umešanimi jajčki, odlični so s testeninami in panceto, slastni sta tudi špargljeva juha in pita. Ob špargljevih jedeh priporočamo Sauvignon iz Vinske kleti Zlati grič, ki ga imenujemo tudi špargl vino in je prejemnik srebrne medalje na prestižnem mednarodnem tekmovanju »FLIWC Finger Lakes International Wine Competition«.

www.zlati-gric.si

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

12.05.2021

Vinski koktajl: obvezno razvajanje ob toplejših spomladanskih dneh

Pošteno smo že zakorakali v pregovorno najlepši spomladanski mesec maj in sonce je…
04.05.2021

Jagode večne mladosti

Zaradi bogate vitaminske sestave sibirsko borovnico, Lonicero kamtschatico, imenujejo…
01.05.2021

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
28.04.2021

Arnika (Arnica montana)

Patricija Šenekar Prezimno trdna trajnica, arnika (Arnica montana), zraste od 20 – 60 cm…
22.04.2021

Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

Spet je tu pomlad in z njo je prišla tudi sezona špargljev, ene izmed prvih vrst…