Dan ali več brez hrane

Že vrabčki na drevesih čivkajo, kako naj bi dandanes poskrbeli za zdravje in tudi za lep in privlačen videz. Toda ob situacijah, ki nas silijo v stres, k nezdravemu in neuravnoteženemu načinu prehranjevanja, ki nam nalagajo toliko dela in skrbi, da nimamo časa ob koncu dneva vsaj za en kratek sprehod, ni čudno, da se vseh napisanih pravil in nasvetov ne moremo držati.

Kljub vsemu pa vendarle lahko naredimo nekaj zase. Ena izmed možnosti je, da se vsaj kakšen dan v tednu ali mesecu prepustimo postu ter očistimo naše telo nakopičenih strupov. Že v preteklosti so mnogi ljudje bili na postu. Ne zato, ker bi želeli, ampak ker jih je v to prisililo pomanjkanje hrane. Toda dandanes imamo vsega več kot dovolj in dejstvo je, da naše telo zaradi količinskega in kaloričnega pretiravanja s hrano pogosto preveč obremenjujemo. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da bomo telesu naredili ogromno uslugo, če bomo en dan v tednu ali vsaj tri do štirikrat letno za nekaj dni razbremenili prebavni trakt s postom in s tem pomagali telesu izločiti odvečne, nepotrebne in strupene snovi. Med postenjem naše telo pridobiva energijo s tem, da porablja uskladiščene vire energije, in sicer iz odvečnih maščob, ogljikovih hidratov in sladkorjev.

Detoksifikacija oziroma razstrupljanje telesa je eden izmed največjih prednosti postenja. Običajno se telo znebi strupov s pomočjo debelega črevesa, ledvic, jeter, pljuč, limfnega sistema in kože. Ta proces se med postenjem pospeši, poleg tega se kemikalij in strupov, ki jih preko hrane in okolja vnesemo v naš organizem in so skladiščene v maščobnih rezervah, med postenjem lahko učinkovito znebimo. Postenje pozitivno vpliva ne le na telo, temveč tudi na našo dušo in misli. Energija, ki se sicer porabi v prebavnem sistemu (ki ga s hrano pogosto preveč obremenimo), se ob postu lahko usmeri v delovanje imunskega sistema, s čimer dajemo telesu možnost, da se okrepi, včasih celo pozdravi. Med postenjem upade nivo sladkorja, prebavni sistem si opomore ter se pripravi na boljše delovanje ter absorbiranje hranil, želodec in črevesje si lahko obnovita mišice in se znebita odvečnih snovi in še bi lahko naštevali. Prednosti in blagodejnih učinkov posta je torej kar nekaj. Med postenjem se odrecite le hrani, obvezno pa uživajte tekočino (najbolj priporočljiva je voda).

Ostali članki iz teme prehrana

17.03.2020

Zdrava jetra

Pravilno delovanje jeter je nujno za naš organizem, zato je dobro pomisliti tudi na…
07.03.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
26.02.2020

Dan ali več brez hrane

Že vrabčki na drevesih čivkajo, kako naj bi dandanes poskrbeli za zdravje in tudi za lep…
26.02.2020

Ključne so vlaknine in voda

Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo…
22.02.2020

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…