Zdrava jetra

Pravilno delovanje jeter je nujno za naš organizem, zato je dobro pomisliti tudi na njihovo občasno razbremenitev. To jim bo omogočilo, da bodo poleg razstrupljanja lažje opravljala tudi številne druge funkcije v telesu, kot sta na primer skladiščenje energije, proizvodnja žolča-naravnega odvajala ...

Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Za razbremenjevanje jeter je najprej dobro poskrbeti za ustrezno hidracijo telesa (pitje vode). S tem ledvicam omogočimo, da učinkovito izločijo v jetrih presnovljene strupe iz telesa.

Nadalje je priporočljivo zmanjševanje vnosa novih toksinov v telo, bodisi s hrano (trans maščobne kisline, bela moka in beli sladkor), pijačo (alkohol, kofein), toksinov iz zraka ali okolja itd.

Pomagate pa si lahko tudi z uživanjem hrane in zelišč, ki jetra na različne načine krepijo in jetrnim encimom pomagajo pri razstrupljanju. Dobrodošla je hrana, ki ščiti jetra, kot je na primer: vodna kreša, korenček, paprika, rdeča pesa itd. V svojo prehrano dodajte tudi pegasti badelj. oz silimarin, ki spada med najmočnejše snovi za zaščito jeter. Preprečuje poškodbe jeter in lahko celo poskrbi za regeneracijo le-teh.
Več kot tristo strokovnih raziskav potrjuje zdravilnost tega zelišča, še zlasti pri zdravljenju bolezni jeter. Ta trdoživa rastlina, ki raste na sušnih neobdelanih tleh ali prisojnih kamnitih mestih, je razširjena v mnogih predelih Evrope in Azije.

Uporaba silimarina se priporoča za zdravljenje toksičnih okvar jeter in kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter, saj vplivajo na hitrejšo regeneracijo jeter. Številne raziskave so potrdile, da ima silimarin v pegastem badlju antioksidacijske lastnosti, polega tega pa dviguje tudi raven glutationa v jetrih, pomembnega antioksidanta, kar pospeši razstrupljevalni proces, torej pospeši izločanje strupov, kot so na primer izpušni plini, tobačni dim, kemikalije, farmacevtski pripravki itd. Zato ga priporočajo tudi kot dopolnilno zeliščno zdravilo pri zdravljenju kroničnega hepatitisa in ciroze.

Priporočeni odmerek pegastega badlja je 300 mg izvlečka slimarina (ta vsebuje 70-80 % silimarina) trikrat dnevno; tudi manjši odmerki so pogosto zelo učinkoviti. Izvleček iz pegastega badlja je najbolj učinkovit, če ga jemljemo med obroki. Učinki se lahko pokažejo po tednu ali dveh, čeprav je za kronično obolenje pogosto potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Ostali članki iz teme prehrana

07.03.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
26.02.2020

Dan ali več brez hrane

Že vrabčki na drevesih čivkajo, kako naj bi dandanes poskrbeli za zdravje in tudi za lep…
26.02.2020

Ključne so vlaknine in voda

Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo…
22.02.2020

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…
18.02.2020

Priprava živil po jin in jang postopku

Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k…