Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja ta navdušenost? Ali prihaja s strani naših vinarjev, ki slavijo ta slog vina z enako skrbnostjo kot njihova vrhunska rdeča in bela vina? Ali je rosé vino prihajajoče generacije? Ali pa gre le za to, da so potrošniki spoznali, da gre za neverjetno vino, ki ga lahko uživate tako samega kot z raznoliko prehrano?

Vinarji so se od množične produkcije srednje kakovosti v zadnjih letih preusmerili k vzdrževanju specifičnih rdečih sort grozdja z veliko skrbjo, izbiro popolnega časa in povečanjem strokovnega znanja za ustvarjanje neverjetnih primerov vin rosé. Menimo, da je to igralo pomembno vlogo pri oživitvi tega vina.

Rosé se ne uvršča več v manj vredna vina, ki nastanejo iz presežka vina v katerega se doda sladkor in poceni proda. Gre za resen slog, ki ga previdno obravnavamo in rezultate vidimo v naraščajoči priljubljenosti.

Še en dejavnik njegove naraščajoče priljubljenosti je njegova inherentnost in vsestranskost z različnimi živili. To je vino, ki se ujema z res široko paleto živil. Provansalski rosé se odlično ujema z mediteransko hrano, pa tudi z azijskimi, indijskimi in začinjenimi jedmi do tapasov.

Torej, kako je vino rosé izdelano?

Obstajajo trije načini izdelave vina rosé. Mešanje majhnega dela rdečega vina v belo vino, da bi proizvedli to rožnato barvo, je metoda, ki za večino rosé vin ni več pogosta, vendar se še vedno uporablja pri proizvodnji nekaterih vin. Saignée je postopek rdečitve nekaterih rdečih sokov zgodaj v proizvodnji rdečih vin. To običajno ni tako široko uporabljeno pri ustvarjanju odličnih primerkov tega sloga.

Resna metoda izdelave vina rosé je postopek maceracije. V bistvu gre za rdeče vino v slogu belega vina. Grozdje je na splošno rahlo zdrobljeno, grozdje in sok pa je dovoljeno macerirati, da lupina obarva vino. Postopek navadno traja od nekaj ur do enega dneva, odvisno od stopnje barve, ki jo poskuša ustvariti vinar.

Torej, če se še niste poglobili v ta neverjeten stil vina ali če ste prestrašeni zaradi prejšnjih slabih izkušenj s pretirano sladkim roséjem, je zdaj čas, da prevetrite svoje razmišljanje in preizkusite rosé, ki prihaja iz slovenske vinske kleti Zlati grič.

www.zlati-gric.si

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

08.09.2020

Kaj je (kaj ni) laktozna intoleranca?

Jasna Volfand, dr.med., spec. internistka – gastroenterologinja iz Diagnostičnega centra…
03.09.2020

Strupi in skrita vnetja

Kako lahko v kratkem času izboljšate simptome bolečin, bolezni in kroničnih bolečin za…
27.08.2020

Ste kdaj v zadregi, katero vino postreči k ribam?

Vedno, ko pomislimo na ribji meni, je naša prva asociacija, kaj postreči poleg, suho belo…
26.08.2020

Kus - kus, idealna sestavina za lahke in enostavne jedilnike!

Ko se človek odloči za zdrav način življenja, je potrebno hitro pripravljene sendviče,…
19.08.2020

Pijača, ki bo vsak običajen dogodek povzdignila na višji nivo

Večina ljudi si kozarec penine privošči le ob redkih in posebnih priložnostih. Poroka.…