Jesen = kostanj = zdravje

Že kot otrok sem se neizmerno veselila jesenskih mesecev. Poletna vročina mi nikoli ni bila blizu, z leti pa je tako ta letni čas zame postal pravo olajšanje po poletju. Jesen pa s seboj ne prinese zgolj ohladitve ozračja, pač pa tudi mnogim tako ljube gozdne plodove, ki gredo še bolj v slast, ko jih naberemo sami na sprehodu v naravi.

Aleksandra Lamut

Kostanj je eden tistih plodov, ki jih poznamo vsi. Veselimo se hladnih večerov ob toplem ognju, ko obdani s prijatelji in družino pečemo kostanj, vsekakor pa tudi vsi sosedje vedo, kaj počnemo takrat, saj se omamne arome širijo povsod po soseski.

Kakšen mora biti zdrav navadni kostanj?

Kostanj je značilno bogate rjave barve, bleščečega usnjatega videza. Ovit je v bodičasto lupino, v kateri navadno najdemo dva do tri plodove. Navadni kostanj, ki ga poznamo v Sloveniji, mora biti tudi brez vonja.

Vsi vemo, kako kostanj izgleda, ne poznamo pa tudi vseh zdravilnih učinkov, ki jih ima na naš organizem. Sestava kostanja je večinoma škrobnata, zato je dober tudi kot nadomestek krompirja, vsebuje pa še nekaj beljakovin in maščob, pa tudi veliko količino vitaminov B skupine, folne kisline, kalija in fosforja, največji delež pa pripada vitaminu C.

Prav zaradi vsega naštetega je še kako dobrodošlo dejstvo, da kostanj dozori in je primeren za uživanje ravno v jesenskem času. V teh mesecih namreč naše telo potrebuje hrano, ki je izdatno obogatena z vitamini in minerali, da nas pripravi na dolgo in mrzlo zimo. Ob njenem prihodu moramo svoje telo še dodatno ogreti, ne zgolj s toplimi oblačili, pač pa tudi s prehrano. Pečen ali kuhan kostanj je tako lahko odlična sestavina na vašem jedilniku – ne le zaradi vitaminov in mineralov, pač pa tudi zaradi dejstva, da topla hrana krepi ledvice in želodec, torej organe, ki so po dognanjih tradicionalne kitajski medicini energetsko nekoliko šibkejši prav v jesenskem in zimskem času.

Kako ga uporabljamo?

Užitna je notranjost ploda, zato je lupino potrebno odstraniti. Kostanj je užiten tudi surov, vendar je precej trpkega okusa, zato je bolj okusen, če ga termično obdelamo. Iz kuhanega kostanja lahko pripravimo sladice, pireje, nadeve za testenine, lahko ga spečemo na odprtem ognju ali v pečici, iz njega pa lahko naredimo tudi moko.

Torej, pot pod noge, dragi bralec! Odpravite se v gozd, nadihajte se svežega zraka in naberite vrečko sladkega kostanja. Obrestovalo se vam bo.

Ostali članki iz teme prehrana

22.12.2020

Jejmo zaradi lakote, ne zaradi navade

Praznični december se pozna tudi po polnih mizah dobrot. V zadnjem mesecu leta je veliko…
20.12.2020

Ko praznično zadiši po čaju

Ni lepšega kot se v hladnem zimskem dnevu zaviti v toplo odejo in si privoščiti skodelico…
14.12.2020

Dočakajte novo leto v formi

Obkroža nas nešteto oglasov, ki promovirajo zdrav način življenja. Neprestano nas…
14.12.2020

Praznične dišave so tudi zdravilne

Od poletja, ko smo v reviji Bogastvo zdravja začeli z rubriko o zdravilnih rastlinah, smo…
02.12.2020

Poskusite sladek recept, ki je navdušil svet!

Notranja oblikovalka in znana svetovna Instagram influencerka Aimee Song, ki se skriva za…