ČEMAŽ (Allium ursinum L.)

Patricija Šenekar

V senčnih listnatih gozdovih, kjer je veliko humusa, od marca do aprila naletimo na zaplate čemaževih listov. Zaradi močnega vonja po česnu ga običajno zaznamo še preden ga vidimo. Tudi okus je zelo podoben česnu, zato mu pravimo divji česen. Je trajnica, ki zraste do 25 cm, v zemlji ima podolgovato belo čebulico in iz nje izraščata dva podolgovata suličasta lista in kasneje cvetno steblo. Cvetno steblo je pokončno s kobulastim socvetjem belih zvezdastih cvetov. Razmnožuje se s črnimi semeni in čebulicami, ki nastajajo v zemlji.

Poleti in pozimi lahko nabiramo njegove čebulice, zgodaj spomladi pa njegove pikantne liste. Nabiramo tudi cvetne popke, ki jih vlagamo v kis. Bogat je z eteričnimi olji, solmi, sluzmi in tudi sladkorji.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja čemažev sok ali tinktura pri poapnenju žil in povišanem holesterolu, zvišanem krvnem tlaku, jetrnih boleznih, čiščenju ran, belem toku, za zdravljenje pljučnih bolezni, zasluzenosti, je odličen čistilec za želodec in črevesje. Učinkovit je tudi pri podančicah. Pri ranah, ki slabo celijo se priporoča svež sok, ki ga nakapamo na rano. Uživamo ga tudi ob bledičnosti, čisti kožne lišaje in ture. Zaradi močnih učinkovin ga nekateri ljudje ne prenašajo dobro, predvsem tisti s preobčutljivim želodcem. Za ljudi s preobčutljivim želodcem se priporoča pitje mleka, v katerem so se 3 ure namakale narezane čebulice. Mlačno mleko se pije počasi po požirkih.

Če ga nabiramo zgodaj v marcu, ko so lističi še zelo mladi in pikantni skorajda nimamo možnosti, da bi ga zamenjali s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta podlesek in šmarnica. Kasneje moramo biti pri nabiranju čemaža zelo previdni, kajti morebitna zmota, bi se lahko zelo slabo končala.

Pesto iz čemaža

V multipraktiku zmeljemo 600 g čemaževih listov, dve žlici soli in 680 g olivnega olja. Nadevamo v čiste kozarčke, zapremo in hranimo na temnem in hladnem prostoru.

Čemažev namaz

Vzamemo 150 g kremnega sira ali skute in mu primešamo žlico čemaževega pesta ali šopek sveže sesekljanega čemaža.

Čemaževa juha

Na čebuli na hitro prepražimo 6 na kocke narezanih krompirjev, jih zalijemo z 1,5 litra vode, dodamo žličko soli in skuhamo. Na koncu dodamo 3 pesti narezanega čemaža, muškatni orešček in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo sladke smetane.

Čemažev prah

Čemaž posušimo v sušilniku za sadje ali kar na toplem radiatorju in ga z mlinčkom za kavo zmeljemo v prah. Čemažev prah lahko dodajamo juham, omakam, namazom, solatam ... Hranjenega v dobro zaprtem kozarcu ga uporabljamo skozi celo leto.

Klistir

V liter mlačne prekuhane vode vmešamo 10 ml čemaževega soka in tekočino počasi spuščamo v črevo s pomočjo pribora za klistiranje. Za pridobivanje čemaževega soka čemaž na drobno sesekljamo, ga stremo v možnarju in precedimo skozi gazo.

HZ-logo

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

12.05.2021

Vinski koktajl: obvezno razvajanje ob toplejših spomladanskih dneh

Pošteno smo že zakorakali v pregovorno najlepši spomladanski mesec maj in sonce je…
04.05.2021

Jagode večne mladosti

Zaradi bogate vitaminske sestave sibirsko borovnico, Lonicero kamtschatico, imenujejo…
01.05.2021

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
28.04.2021

Arnika (Arnica montana)

Patricija Šenekar Prezimno trdna trajnica, arnika (Arnica montana), zraste od 20 – 60 cm…
22.04.2021

Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

Spet je tu pomlad in z njo je prišla tudi sezona špargljev, ene izmed prvih vrst…