Ključne so vlaknine in voda

Nutricionistka Aljo Dimic iz Holistic centra v Ljubljani nam je pojasnila, kako zelo pomembna je naša prebava za naše zdravje in splošno počutje. Od nje je med drugim odvisno delovanje imunskega sistema, saj ga lahko s pravilno prehrano in dobro presnovo okrepimo in se s tem izognemo boleznim.

Petra Mauer

Katera živila so najbolj priporočljiva za zdravo prebavo? Nekateri svetujejo limono, kis, živila z več vlakninami, česen, čebulo, celo riž, ananas ... Kaj bi svetovali?

Za zdravo prebavo predvsem potrebujemo dovolj vlaknin, ki se nahajajo v sveži zelenjavi in sadju. Priporočam uživanje zelja, repe, brokolija, cvetače, buč in bučk, paradižnika, jabolk, hrušk, prosa, ajde, kvinoje, riža in uživanje dovolj tekočine, najbolje sveže vode.

Kako pogosto dejansko naj bi uživali ta živila in v kakšnih količinah, da bi dejansko lahko pomagala izboljšati prebavo?
Takšna živila moramo imeti dnevno na svojem jedilniku in ne le takrat, ko opazimo, da imamo neke težave s prebavo. Začeti moramo že prej, takrat, ko je še vse v redu in poskrbeti, da bo tako tudi ostalo.

Je bolje, da se držimo enega živila in vztrajajmo pri njem, če vidimo izboljšanje, ali je kljub vsemu bolje, da sledimo raznovrstnosti?

Bolje je, da živila med seboj mešamo in kombiniramo, saj različna živila vsebujejo različen odstotek hranil. Včasih si privoščimo eno vrsto žita, drugič kakšnega drugega, vedno in pri vsem pa glejmo, da je hrana ekološko in lokalno vzgojena.

Kako pa je z začimbami? Si lahko pomagamo tudi z njimi?
Začimbe so odlične, uporabljajmo jih pri pripravi jedi. Zelo pomembno je, da jih malo toplotno obdelamo oz. si jih privoščimo v različnih oblikah. Odličen so peteršilj, kumina, kopriva, lovor, ingver, cimet, kurkuma, origano in tudi vsa druga. Ne kupujmo pa že v naprej pripravljenih mešanic, ki poleg začimb vsebujejo tudi druge dodatke.

Priporočate, da posegamo po čim bolj naravnih stvareh, kot so Donat, suhe slive in fige ..., kajne?
Preverjeni recepti, kot so namočene suhe slive, Donat na tešče sobne temperature, indijski trpotec ... so učinkovite in preverjene rešitve pri težavah s prebavo. Prav tako sena čaj, s katerim pa si lahko pomagamo le v skrajnem primeru. Izjemen je tudi kalijev askorbat z ribozo, saj spodbudi izločanje presežka natrija, vode in toksinov iz celic, vanje pa vnaša kisik in druga hranila.

Zakaj je dobra prebava tako zelo pomembna? Kaj doprinese k našemu zdravju in boljšemu počutju?
V prebavnem traktu se skriva do 80% celic imunskega sistema. Če prebava ni urejena, to zelo vpliva na imunski sistem in onemogoča njegovo normalno delovanje. Od tu naprej pa izvirajo vsa sodobne bolezni in težave. Če želimo biti zdravi, moramo najprej poskrbeti za svoj imunski sistem, za kar je odgovoren prav celoten presnovno-prebavni proces.

Kaj se lahko zgodi, če je nimamo urejene?
Če prebava ni urejena, ne moremo pravilno presnoviti in absorbirati hranil iz hrane, ki jo jemo. Začne nam primanjkovati vitaminov, mineralov, encimov in drugih pomembnih hranil. Pojavljati se začnejo bolezni, nihanje energije in razpoloženja. Prav tako nepravilna prebava vpliva na nepravilno delovanje hormonov, od katerih je pravzaprav odvisno naše delovanje. Če ne zaužijemo dovolj maščob oz. se le-te ne morejo absorbirati, se naši hormoni sploh ne morejo tvoriti. Prihaja do izgub menstruacij, prezgodnjih menopavz in andropavz, težav s ščitnico ... Na začetku, ko opazimo, da je nekaj narobe z našo prebavo, pa opazimo napihnjenost, zastajanje plinov, bolečine v trebuhu, glavobole, tesnobo in pomanjkanje pozitivne energije.

Še kakšen nasvet za naše bralce in bralke?
Predvsem posegajte po različnih vrstah ekološke in lokalno vzgojene zelenjave, sadja in žitaric. Prednost dajte zelenjavi, žita naj bodo brez glutena, sadje pa ne preveč sladko. In vsak dan popijte vsaj 2 litra sveže vode. Brez tega ne bo šlo.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…