Zakisanost je resna bolezen

Ena najpomembnejših lastnosti vseh tekočin je njihova kislost oziroma alkalnost (bazičnost). Kisle tekočine uporabljamo za uničevanje mikroorganizmov (konzerviranje, čiščenje), kisli dež uničuje gozdove, kisli industrijski odpadki uničujejo reke. Alkalne (bazične) tekočine omogočajo življenje, vsebujejo več kisika, hranil. Naše tekočine (kri, limfa) so rahlo alkalne, saj lahko edino tako preživimo – če bi bile kisle, ne bi živeli. So pa tkiva, ki rastejo v okolju, kjer ni kisika. To so tumorji.

Ivan Soče

Naša telesa imajo vgrajen samoobrambni mehanizem za preprečevanje kislosti. To so bazični minerali, predvsem kalcij in magnezij. Če s hrano ustvarjamo preveliko zakisanost, telo uporabi te minerale za nevtralizacijo. Če teh mineralov nima na razpolago iz hrane, jih črpa iz kosti. Z malo bolj kislo krvjo ne moremo živeti, z luknjicami v kosteh pa lahko.

Presežek kislin je treba nevtralizirati
Sodobni način prehranjevanja, kjer prevladujejo beljakovine (predvsem živalske), maščobe in enostavni ogljikovi hidrati povzroča nastajanje presežka kislin, ki jih telo mora nevtralizirati.
Če s hrano ne vnašamo dovolj naravnega kalcija iz rastlin, ga telo črpa iz kosti. Verodostojne znanstvene raziskave potrjujejo, da živalsko mleko ne le, da ni dober vir kalcija, temveč obratno: v vseh okoljih, kjer zaužijejo veliko živalskega mleka imajo največ osteoporoze, zlomov kolka, ledvičnih kamnov in povrh še mnoge druge avtoimunske bolezni.

Pomembni bazični minerali
Če hočemo pomagati telesu pri uravnavanju tako pomembnega ravnovesja med bazičnostjo in kislostjo, mu moramo zagotoviti dovolj bazičnih mineralov. Najbolje s celovito rastlinsko hrano, kot je ohrovt, brokoli, suhe fige, dateljni ali slive, repa, zelena listnata zelenjava (špinača, blitva ipd.), sezam, stročnice itd. Če je tovrstne hrane premalo glede na siceršnjo hrano, je treba poseči po prehranskih dopolnilih, teh pa je zares veliko. Ne odlašajte, temveč si jih priskrbite ter poskrbite za vaše zdravje.

Izbirajte naraven kalcij
Pri izbiri moramo biti previdni in izbrati naraven kalcij, takšnega, ki se ne bo kopičil v sklepih ali ledvicah, ki bo pomagal pri uravnavanju bazičnosti/kislosti in ki bo prispeval k zdravju kosti. Če kalcij jemljemo zaradi osteoporoze, je smotrno hkratno jemanje vitamina D3.

Ostali članki iz teme prehrana

08.09.2020

Kaj je (kaj ni) laktozna intoleranca?

Jasna Volfand, dr.med., spec. internistka – gastroenterologinja iz Diagnostičnega centra…
03.09.2020

Strupi in skrita vnetja

Kako lahko v kratkem času izboljšate simptome bolečin, bolezni in kroničnih bolečin za…
27.08.2020

Ste kdaj v zadregi, katero vino postreči k ribam?

Vedno, ko pomislimo na ribji meni, je naša prva asociacija, kaj postreči poleg, suho belo…
26.08.2020

Kus - kus, idealna sestavina za lahke in enostavne jedilnike!

Ko se človek odloči za zdrav način življenja, je potrebno hitro pripravljene sendviče,…
19.08.2020

Pijača, ki bo vsak običajen dogodek povzdignila na višji nivo

Večina ljudi si kozarec penine privošči le ob redkih in posebnih priložnostih. Poroka.…