Lazanja z gobami

Sestavine (za 4 osebe):

- 400g šampinjonov
- 400g gob šitake
- 200g jurčkov
- 1 čebula
- strok česna
- 150g korenja
- 200g stebelne zelene
- 6 žlic olivnega olja
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata (mezge)
- 200ml belega vina
- 2 konzervi paradižnika v kockah, v kolikor imate doma svež paradižnik, lahko uporabite tega – cca. 400g
- timijan
- origano
- 1 žlica mlete sladke paprike
- Sol, poper po okusu
- Sladkor, po okusu
- 50g masla
- 50g moke
- 700ml mleka
- muškatni orešek
- 100g parmezana (ali podobnega trdega sira)
- 12 plošč za lazanjo

 

Priprava:

1) Gobe očistite. Pri šitakah ne pozabite odstraniti beta. Očiščene gobe narežite na tanke lističe. Čebulo in česen nasekljajte. Korenje olupite in narežite na drobne kocke. Očiščeno zeleno prav tako narežite na drobne kocke.

 

2) 3 žlice olja segrejte v veliki ponvi in v njej popražite polovico gob. Prepražene gobe preložite v večji lonec. V ponvi segrejte še 3 žlice olja in na njem prepražite preostale gobe, čebulo in česen. Bodite pazljivi, saj se česen lahko hitro zasmodi! Dodajte korenje in zeleno ter pražite na visoki temperature še približno 5 minut. Dodajte paradižnikovo mezgo, na hitro popražite in zalijte z belim vinom. Mešanico skupaj s paradižnikom v koščkih dodajte gobam v večjem loncu. Začinite s timijanom, origanom, sladko papriko, soljo, poprom in sladkorjem ter kuhajte na srednji temperaturi 25 – 30 minut. Lonca ne pokrivajte!


3) Za bešamelno omako v loncu stopite maslo. Počasi dodajajte moko in jo z metlico vmešajte v maslo. Pazite, da ne nastanejo grudice! Med mešanjem dolivajte mleko. Na srednji temperaturi kuhajte 20-25 minut in med tem mešajte. Mešanico začinite s soljo in muškatnim oreškom. Na koncu dodajte 50g naribanega trdega sira.

 

4) Pekač velikosti cca. 30x24cm namastite z malo masla. Na dno pekača namažite malo bešamelne omake. V pekač izmenjaje dodajajte plošče za lazanjo, bešamel, parmezan in gobjo mešanico. Zaključite z bešamelno omako.

 

5) Lazanjo pecite v pečici, ki ste jo ogreli na 180 stopinj 30-35 minut. Po 20 minutah peke po vrhu lazanje potresite preostali parmezan in zlato zapecite. Ko je lazanja pečena, jo vzemite iz pečice in jo pred serviranjem pustite, da 10 minut počiva, da se okusi lepo povežejo. Poleg lazanje se prileže listnata solata.


Nasvet: Gobe vedno le oplaknite pod tekočo vodo. Če jih boste pustili v vodi, se bodo le - napile in izgubile okus in teksturo!

OSTALI ČLANKI IZ TEME RECEPTI

17.07.2019

Letošnji hit osvežitve - sorbet s špricerjem

Brez svežega sadja si res težko predstavljamo poletje. Med poletne sadne favorite se…
10.10.2018

Golaž z zelenjavo, jurčki in modrim pinojem

Hladnejše vreme kar kliče po kuhanju toplih jedi na žlico. Priljubljena kulinarična…
18.07.2018

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi, ker pa bi radi nekaj boljšega za naše telo smo…
19.04.2018

Okusna predjed z italijanskim pridihom

Ali ste vedeli, da hrustljav prigrizek brusketa izvira iz Italije, kjer jo poznajo že od…
21.03.2018

Zapeljivi jajčevci

Zamolklo vijolični, bleščeče gladki in zapeljivo zaobljeni jajčevci so zelenjava, ki jo…